Det ser ut som att Intel har en riktig Ryzen att oroa sig för

Det ser ut som att Intel har en riktig Ryzen att oroa sig för

AMDs andra generationens Ryzen-chips finns redan hÀr. De Àr betydligt snabbare Àn sina föregÄngare och lika prisvÀrda. Kort sagt, de Àr Ànnu bÀttre Intel CPU-alternativ och verkliga skÀl att oroa sig för kungen pÄ datorprocessormarknaden.

FörbestÀllningar startade förra veckan för andra generationens Ryzen-chips, med priser som börjar pÄ $ 199 för sexkÀrniga versioner och gÄr hela vÀgen upp till $ 329 för en ny ÄttakÀrnig Ryzen-modell. Chipsen Àr nu ute och recensionerna Àr övervÀldigande positiva. Det ser verkligen ut som AMD: s Ryzen 7 och Ryzen 5-chips Àr vÀrda tillÀgg till din maskin, speciellt om du inte har uppgraderat processorn pÄ nÄgra Är.

De nya “Zen +” -chipsen Ă€r inkrementella uppdateringar under den första Ryzen-generationen, sĂ„ du borde tĂ€nka tvĂ„ gĂ„nger om du vill uppgradera din maskin. Men de minskar klyftan med Intels bĂ€sta chips nĂ€r det gĂ€ller prestanda med en trĂ„d (och spel) och övertrĂ€ffar sina konkurrenter nĂ€r det gĂ€ller aktiviteter som krĂ€ver flertrĂ„dsĂ„tgĂ€rd. Om du Ă€r den typ av person som behöver anvĂ€nda tvĂ„ olika datorer, en för spel och en för arbete, kanske du gynnar AMDs nya chips för den senare aspekten av ditt liv och gĂ„r med Intel för spelĂ€ndamĂ„l.

De nya Ryzen-chipsen bygger pÄ Global Foundries 12nm-process, vilket Àr en förbÀttring jÀmfört med första generationens chips 14nm. AMD höll dock pÄ plats matrisstorleken och transistorrÀkningarna valde att stöta pÄ hastigheten och minska spÀnningarna.
‹
Chipsen kommer ocksÄ med en ny version av Precision Boost, som gör att AMD kan öka valfritt antal kÀrnor sÄ lÀnge det finns tillrÀckligt med kraft och kyla.

PÄ tal om kylning levereras chipsen med sin egen kylare i lÄdan, vilket Àr ett uttryckligt erkÀnnande av att snabbare prestanda kostar ett pris. Högre klockhastigheter genererar mer vÀrme och AMD ser till att de fÄr den kylning de behöver direkt ur lÄdan.

Om du vill överklocka ditt nya Ryzen-chip bör du veta att du kan gÄ lÀngre Àn 6 GHz sÄ lÀnge du köper Ryzen 7 2700X. Det Àr ett anmÀrkningsvÀrt hopp frÄn baskloden pÄ 3,7 GHz, och det krÀver speciell kylning, flytande kvÀve, TechRadar rapporter.

Bortsett frÄn Precision Boost 2 har AMD ocksÄ tagit fram en ny chipset, X470 som kommer med ett hybridskivsystem som heter StoreMI. Som Ars Technica förklarar, det Àr en ny funktion som syftar till att ytterligare höja hastigheten pÄ ditt system genom att anvÀnda din SSD och RAM för att förbÀttra HDD-prestanda.

För en fördjupad titt pÄ de nya Ryzen-chipsen, kolla in AnandTech recension.

Slutligen, hÀr Àr den galen 6 GHz överklockningsvideo: