Det smarta inredningsrummet Àr framtiden för detaljhandeln

Det smarta inredningsrummet Àr framtiden för detaljhandeln

Den digitala revolutionen fortsÀtter att pÄverka utgiftsvanor eftersom fler och fler kunder tar sin egen online. Smartphones blir snabbt en populÀr shoppingmetod med 28 procent av konsumenterna som nu kÀnner sig bekvÀma med att genomföra transaktioner pÄ sina enheter. Social shopping ökar ocksÄ snabbt, med 28 procent av de sociala nÀtverksanvÀndarna som har gjort ett köp efter att ha kommit till en webbplats via sociala medier.

Som svar pÄ den konkurrens som presenteras av mobil och social handel introducerar brick-and-mortar-ÄterförsÀljare digital teknik i sina butiker. Man hoppas att fler konsumenter kommer att frestas tillbaka till huvudgatan genom att erbjuda shoppare personliga flerkanaliga upplevelser med sÀrskilt fokus pÄ att spara tid och pengar.

Konsumenterna vill ha en personlig shoppingupplevelse

Enligt DigitasLBis undersökning av Connected Commerce köper 62 procent av konsumenterna fler artiklar oftare nÀr de fÄr en personlig service. E-handel Àr redan skrÀddarsydd för att ge tekniskt kunniga kunder en personlig upplevelse. För att tÀvla mÄste butiksupplevelsen bli mer kopplad till digital teknik. 85 procent av konsumenterna Àr mer benÀgna att handla pÄ platser som erbjuder exklusiva kampanjer i butiken via Beacons-teknik som skickar data till smartphones via Bluetooth.

Smarta inredningsrum Ă€r de senaste teknikhandlarna som implementerar i sina butiker. Nordstrom, Ralph Lauren och Bloomingdale’s har alla testat de digitala skĂ„p som kan identifiera objekt, föreslĂ„ kompletterande artiklar och har interaktiva spegelsystem.

RFID-teknik identifierar föremÄl som tas med i omklÀdningsrummet

Smarta inredningsrum Àr utrustade med teknik som automatiskt kan upptÀcka vilka artiklar en kund tar in för att prova. Radiofrekvensidentifiering (RFID) taggar Àr fÀsta pÄ prisetiketter som överför data via en antenn installerad i skÄpet.

OCS Retail Support har pÄpekat att RFID-taggar fungerar pÄ samma sÀtt som streckkoder men innehÄller mycket mer information. I det hÀr fallet visas information om plagg inklusive stil, storlek och fÀrg pÄ en vÀggmonterad pekskÀrmenhet via RFID-sensorn. PÄ skÀrmen kan anvÀndaren begÀra alternativa storlekar, fÀrger och stilar frÄn sÀljare som larmas av handhÄllna enheter.

Kunden kan ocksÄ anvÀnda pekskÀrmen för att blÀddra bland andra föreslagna föremÄl som kan sÀttas ihop för att skapa en hel outfit. Det finns ocksÄ ett alternativ för kunder att logga in pÄ sitt onlinekonto och lÀgga till objekt i deras önskelista. Kunden kan sedan registrera sig för att fÄ varningar nÀr artikeln reduceras eller ingÄr i en kampanj.

Magiska speglar ger kunderna nya sÀtt att visa objekt

ÅterförsĂ€ljare monterar ”magiska speglar” i sina omklĂ€dningsrum. Speglarna ger kunderna en rad extra tjĂ€nster som 360-graders utsikt över klĂ€der, alternativa ljusförhĂ„llanden och till och med personliga komplimanger.

Mer Àn en tredjedel av mÀnniskorna i Storbritannien Àr missnöjda med sin kroppsbild. Magiska speglar anvÀnds för att bekÀmpa detta genom att ge kundernas sjÀlvkÀnsla i rÀtt tid. Den kreativa produktionsbyrÄn REWIND har skapat en motiverande spegel som ger IKEA-kunder personliga komplimanger.

Spegeln anvÀnder rörelsessensorteknologi för att upptÀcka kundens ansikts- och kroppsfunktioner och aktiverar sedan en motsvarande komplimang som lagras i sitt system. Spegeln kan smickra en kund pÄ sitt val av klÀdsel, berömma imponerande ansiktshÄr och har till och med varit kÀnd för att varvet visslar mot förbipasserande.

Magiska speglar utformas ocksÄ för att göra klÀdselprocessen snabbare och enklare. Topshop har introducerat en spegel som innebÀr att kunder inte behöver klÀ sig fysiskt för att prova klÀder. Inbyggda kameror spÄrar kundens kropp och Äterspeglar detta pÄ skÀrmen. Enheten anvÀnder sedan förstÀrkt verklighet för att lÀgga valda klÀdesplagg pÄ kundens reflektion.

Lyxdesignern Rebecca Minkoff har infört magiska speglar i sina butiker som gör att kunderna kan Àndra ljusinstÀllningar. Detta ger shopparen en bÀttre uppfattning om hur klÀder kan se ut i olika scenarier som pÄ natten. Shoppare kan ocksÄ vÀlja olika fÀrger och storlekar samt kunna lÀgga artiklar i en online kundvagn. Det slutliga mÄlet Àr att göra det möjligt för kunder att göra köp inifrÄn omklÀdningsrummet.