Detta kan vara den vÀrsta tekniska förutsÀgelsen i historien

Detta kan vara den vÀrsta tekniska förutsÀgelsen i historien

En av de mer spÀnnande sakerna med att följa teknikvÀrlden Àr att det Àr nÀstan omöjligt att förutsÀga vart saker Àr pÄ vÀg. Visst, vi vet att 2017 kommer att inleda mer kraftfulla smartphones och oÀndlig ström av internetanslutna enheter, men att försöka förutse, i vid bemÀrkelse, hur nuvarande teknik kommer att utvecklas och vilken ny teknik snart kommer att ta vÀrlden med storm Àr inget annat Àn ett dÄligt Àrende.

NÀr jag ser tillbaka Àr det alltid roligt att göra en översikt över vilka tekniska förutsÀgelser som rÄkade missa mÄlet. Oavsett om det Àr John C. Dvorak 2007 som förutspÄdde att iPhone skulle bli en flopp och att Apple borde dra kontakten till IDC: s bisarra 2011-projektion att Microsofts Windows Phone skulle ha en nÀstan 20% andel av den globala smarttelefonmarknaden 2015, teknikvÀrlden Àr förutsÀgbart oförutsÀgbar.

Med detta sagt snubblade jag nyligen över det som mycket vĂ€l kan vara den vĂ€rsta tekniska förutsĂ€gelsen genom tiderna. Medan vissa gamla förutsĂ€gelser, som Ken Olsens berömda uttalande frĂ„n 1977 att ”det inte finns nĂ„gon anledning att nĂ„gon skulle vilja ha en dator i sitt hem”, kan ursĂ€ktas med tanke pĂ„ teknikens tillstĂ„nd dĂ„, Ă€r det mycket svĂ„rare att förlĂ„ta vad MIT Economics Professor och nuvarande New York Times kolumnist Paul Krugman sa om framtiden för Internet redan 1998.

TillvĂ€xten pĂ„ Internet kommer att avta drastiskt, eftersom bristen i ”Metcalfes lag” – som sĂ€ger att antalet potentiella anslutningar i ett nĂ€tverk Ă€r proportionell mot kvadratet av antalet deltagare – blir uppenbart: de flesta har inget att sĂ€ga till varandra! År 2005 eller sĂ„ kommer det att bli tydligt att Internetens inverkan pĂ„ ekonomin inte har varit större Ă€n faxmaskinens.

Vad som Àr galet med detta uttalande Àr att Internet redan 1998 var igÄng. För att vara sÀker var det helt klart uppenbart för alla teknikhuvuden vid den tiden att utbredd tillgÄng till den öppna webben var inget annat Àn revolutionerande.

Krugman har sedan dess tagit upp sin felaktiga förutsĂ€gelse och noterat att han inte har nĂ„gon ”speciell expertis inom teknik”.

Oavsett, nĂ€sta gĂ„ng du stöter pĂ„ en förutsĂ€gelse som försöker förutsĂ€ga hur teknologilandskapet kommer att förĂ€ndras under mĂ„nga Ă„r – som den hĂ€r analytikern som nyligen förutspĂ„dde att Apple Ă€r pĂ„ vĂ€g att gĂ„ in i en 10-Ă„rig period av stagnation – du kan vara bra att skratta av det vid första anblicken.