Du gÄr verkligen till Miss Net Neutrality

Du gÄr verkligen till Miss Net Neutrality

Internet Ă€r för nĂ€rvarande i sin “vilda vĂ€st” -fas. Olagliga nedladdningar, cyberangripare och oreglerat innehĂ„ll strövar gratis genom denna stora digitala dystopi. Regeringar och företag har brett diskuterat de bĂ€sta sĂ€tten att begrĂ€nsa denna okontrollerade makt som hĂ„lls av smarttelefonens svĂ€ngare och tangentbordskrigare. Svaret har varit inom rĂ€ckhĂ„ll i flera Ă„r, men nĂ€tneutralitetsföresprĂ„kare har framgĂ„ngsrikt blockerat alla försök att reglera det sista riktigt fria utrymmet i vĂ€rlden. Men med det politiska landskapet som Ă€r mer oroande Ă€n nĂ„gonsin kan internetens vilda vĂ€stfas komma att avslutas.

Donald Trumps val för Federal Communication Commission, Ajit Pai, har gjort hans kÀnslor om nÀtneutralitet mycket tydliga. Han Àr inte ett fan. Med tanke pÄ den effektivitet som denna administrations vilja har införts Àr det bara en tidsfrÄga innan dagarna med nÀtneutralitet Àr bakom oss. SÄ vad betyder det? Kort sagt, det betyder att ditt internet kommer att suga. Hur kommer det att suga? LÄt oss ta det hÀr punkt för punkt:

Monopolisering av innehÄll

NĂ€r företag Ă€ger alla produktionsmedel nĂ€r det gĂ€ller innehĂ„ll pĂ„ nĂ€tet, blir det alltför lĂ€tt att placera deras innehĂ„ll framför paketet. Hatar du att fĂ„ alla dessa “sponsrade innehĂ„ll” -artiklar i ditt Facebook-nyhetsflöde? Tja, det Ă€r ganska mycket hur livet kommer att bli som neutralitet efter nĂ€tet. NĂ€r leverantörer av trĂ„dlösa tjĂ€nster ocksĂ„ Ă€ger sĂ€ndningsnĂ€tverk (vilket de gör), uppstĂ„r en tydlig och nuvarande intressekonflikt, vilket gör kvalitetsinnehĂ„ll Ă€nnu svĂ„rare att fĂ„ tag pĂ„.

Dessutom Àr monopol sÀllan bra för prisvÀrda produkter. Detsamma kommer att gÀlla för onlineinnehÄll, eftersom dessa leverantörer ser liten eller ingen anledning att undvika att debitera dig vad de vill för att njuta av samma kattvideor och BuzzFeed-listor som du alltid har konsumerat gratis.

LĂ„ngsamma hastigheter

Det Àr ingen hemlighet att företag ofta kÀmpar med lÄnga strömmar. Oavsett om det Àr ett efterslÀpande torsdagskvÀllsfotbollsspel pÄ Twitter eller en stÀndigt buffrande invigningsström, har nÀtneutralitet gjort det sÄ att alla har samma hastighet, oavsett vad. Men nÀr dammet har lagt sig och nÀtneutraliteten inte lÀngre Àr, kommer de stora hÀndelserna att gÄ snabbare Àn nÄgonsin. LÄter ganska bra, eller hur?

Fel. Problemet med att vĂ€lja och vĂ€lja vilket innehĂ„ll som förtjĂ€nar snabbare hastigheter Ă€r att du tvingas titta pĂ„, konsumera och engagera dig i vad de vill att du ska. Om du inte Ă€r intresserad av “stora pengar” -hĂ€ndelserna tvingas du tĂ„la nĂ„gra av de lĂ„ngsammaste internethastigheterna du nĂ„gonsin har upplevt. Verkar som en annan intressekonflikt, tycker du inte?

Ingen röst

För nÀrvarande Àr internet en plats dÀr vem som helst, bokstavligen vem som helst, kan yttra sig. Och i en digital vÀrld som definieras av virala inlÀgg, kan dessa Äsikter ses av miljontals mÀnniskor genom att klicka pÄ en knapp. Eftersom internet förblir kanske den sista sanna demokratin, styr folket online-riket pÄ ett sÀtt som till och med grundarna inte kunde ha lindat huvudet.

NÀtneutralitet skyddar den demokratin. Det Àr den digitala versionen av yttrandefrihet som ger varje enskild person i vÀrlden en solid WiFi-anslutning kraften att pÄverka sinnen och Àndra Äsikter. Och Àven om denna frihet har missbrukats vid mer Àn ett tillfÀlle, övervÀger fördelarna lÄngt alla slags trollingaktiviteter. Det Àr dÀrför du kommer att sakna nÀtneutralitet. Eftersom internet ger röst till röstlösa. Och nu mer Àn nÄgonsin behöver vi dessa röster.

Foto: Flickr / Joseph Gruber

H / T Mashable