Elon Musk hÀvdar att helvete för produktion av modell 3 kommer att vara över om en mÄnad

Tesla Model 3-produktion trÀffar Àntligen 5000 enheter per vecka

Det har aldrig varit en hemlighet att Model 3 lÀnge har varit lynchnÄlen i Teslas plan att i grunden skaka upp bilindustrin och sparka EV-revolutionen i hög vÀxel. Visst sÄg företaget stor framgÄng med bÄde Model S och Model X, men dessa anstrÀngningar gjordes till stor del för att bankrulle Model 3, en bil som var utformad för att vara en prisvÀrd EV för massorna.

FrÄn början var konsumenternas intresse för modell 3 enormt, med tidiga reservationer som till och med översteg Teslas mest optimistiska prognoser. Snart grÀnsade antalet utestÄende reservationer för modell 3 till 400 000, en imponerande siffra oavsett hur man tittar pÄ den. Utan tvekan hade de utmaningar som presenterades i modell 3 inget att göra med att öka efterfrÄgan utan snarare med utbudet.

PÄ typiskt sÀtt var Teslas VD Elon Musk bortom optimistiska om företagets förmÄga att öka produktionen av modell 3. I ett uttalande som slutligen skulle fortsÀtta att hemsöka honom, sade Musk att produktionen av Model 3 skulle nÄ 5000 enheter per vecka i slutet av 2017. Inom lÄng tid steg ett antal produktionshinder till ytan, vilket slutligen fick Tesla att skjuta tillbaka sitt 5.000 enheter per vecka mÄl med sex mÄnader.

Förklara frÄgan medgav Musk för nÄgra mÄnader sedan att Teslas strategi med modell 3 var missvisad. Specifikt sa Musk att företaget förlitade sig för mycket pÄ automatisering, ett beslut som Musk sjÀlv tog ansvar för.

“Ja, överdriven automatisering vid Tesla var ett misstag”, sa Musk via Twitter för nĂ„gra mĂ„nader sedan. ”För att vara exakt, mitt misstag. MĂ€nniskor Ă€r undervĂ€rderade. ”

Samtidigt hĂ€nvisade Musk ofta till modell 3-rampen som “produktionshelvete”.

“Jag kĂ€nner mig definitivt stressad”, sa Musk under en CBS-intervju i april förra Ă„ret. ”Det har varit oerhört svĂ„rt och smĂ€rtsamt de senaste mĂ„naderna. Ja, jag har sovit pĂ„ fabriksgolvet, inte för att jag tycker att det Ă€r ett roligt stĂ€lle att sova. Det Ă€r hemskt.”

Allt som sagt, modell 3-produktionshelvetet kan komma att avslutas förr snarare Ă€n senare. I en fascinerande intervju med Bloomberg, Sade Musk att företaget fortfarande har ”en fot i helvetet” men att produktionsvĂ„righeter i Model 3 borde klara sig om en mĂ„nad.

Ser vi framÄt kommer det att bli intressant att se om Model 3-produktionen ser en betydande boost under de kommande mÄnaderna. Efter att ha tillverkat 5 000 Model 3-enheter under den sista veckan i juni Àr företagets nÀsta milstolpe att tillverka 6 000 Model 3-enheter före slutet av juli. Medan vissa branschexperter Àr skeptiska till att Tesla kan hÄlla modell 3-produktionen pÄ nuvarande nivÄer, menar Musk att den vÀrsta av modell 3-produktionen Àr bakifrÄn.

För övrigt sa Musk för ungefÀr ett Är sedan att Model 3-produktionen borde nÄ 10 000 enheter per vecka före slutet av 2018.