Epic Ă€r sĂ€ker pĂ„ sin rĂ€ttegĂ„ng mot Apple och ber domstolar att “hindra” Apple frĂ„n negativa Ă„tgĂ€rder

Epic Àr sÀker pÄ sin rÀttegÄng mot Apple och ber domstolar att
Stort citat: “För att vara tydlig strĂ€var Epic inte efter att tvinga Apple att tillhandahĂ„lla distribution och bearbetningstjĂ€nster gratis, och heller inte Epic att njuta av Apples tjĂ€nster utan att betala för dem. Vad Epic vill ha Ă€r friheten inte att anvĂ€nda Apples App Store eller IAP, och istĂ€llet att anvĂ€nda och erbjuda tĂ€vlande tjĂ€nster, sĂ€ger Epic i sitt preliminĂ€ra förelĂ€ggande frĂ„n fredag.

I den senaste utvecklingen mellan Epic Games och Apple begÀr Epic Äterigen domstolarna för att lÄta Fortnite ÄtervÀnda till iOS App Store. Epic har tidigare sökt ett liknande förelÀggande, men hittills har domstolarna bara valt att skona Epics Unreal Engine frÄn Apples vedergÀllning. Epics Unreal Engine har ett brett ekosystem, och det skulle bli för mycket sÀkerhetsskador om det skulle fÄngas upp i den juridiska striden mellan Epic och Apple.

Medan Unreal Engine till synes kommer att skyddas frÄn nedfallet kan en viss skada redan ha gjorts. Epic Games har tidigare sagt att utvecklare lÀmnar Unreal Engine-plattformen eftersom det Àr osÀker framtid i Apples muromgÀrdade trÀdgÄrd. Detta Àr ocksÄ en punkt som togs upp i Epics förelÀggande och sÀger att bÄde Epic och dess Unreal Engine stÄr för att lida irreparabel skada utan ett rÀttsligt ingripande.

“Framöver ifrĂ„gasĂ€tter utvecklare om Unreal Engine skulle förbli en livskraftig plattform för att bygga sina applikationer pĂ„. Det finns inget sĂ€tt att uppskatta Epic-förlusten frĂ„n en branschomfattande övergĂ„ng frĂ„n Unreal Engine. Endast ett preliminĂ€rt förelĂ€ggande kan ge sĂ€kerhetsnivĂ„ som utvecklare behöver och att Epic dĂ€rför behöver skydda sin verksamhet, sĂ€ger Epic.

I dag bad vi domstolen att stoppa Apples vedergÀllning mot Epic för att vÄga ifrÄgasÀtta dess olagliga begrÀnsningar medan vÄrt antitrustÀrende fortsÀtter. Detta Àr ett nödvÀndigt steg för att befria konsumenter och utvecklare frÄn Apples dyra, konkurrensbegrÀnsande kontroll. https://t.co/r2XxhitjMp

– Epic Games Newsroom (@EpicNewsroom) 5 september 2020

Epic förklarar att det Àr lÀmpligt att utmana Apple pÄ marknaderna för appdistribution och betalning i appar och anser att dess fall sannolikt kommer att lyckas baserat pÄ fördelarna med att Apples handlingar har brutit mot Sherman Antitrust Act. Epic hÀvdar dock att det inte Àr immunt mot skador och söker förelÀggande nÀr det möter Apple.

“För att göra det möjligt för Epic att genomföra denna utmaning utan att lida oĂ„terkallelig skada frĂ„n Apples vedergĂ€llning under tiden, ber Epic med respekt att domstolen beviljar sitt förslag till ett preliminĂ€rt förelĂ€ggande för att hindra Apple frĂ„n att Ă„tervĂ€nda ytterligare och Ă„ngra Apples vedergĂ€llning hittills”, sĂ€ger Epic .

Epic Àr emellertid ocksÄ bekymrad över Fortnites lÄngsiktiga hÀlsa under tiden, om dess frÄnvaro frÄn iOS App Store kvarstÄr, varför det ber domstolar att vÀnda Apples ÄtgÀrder hittills.

“Dagliga aktiva anvĂ€ndare pĂ„ iOS har minskat med över 60% sedan Fortnites borttagning frĂ„n App Store. Och borttagning har redan resulterat i förlust av goodwill och irreparabel skada pĂ„ Epics rykte. Fortnites fortsatta förlust som en samlingsplats för anvĂ€ndare pĂ„ alla plattformar kommer att leda Epics kunder till defekter. Epic kommer kanske aldrig att se dessa anvĂ€ndare igen, “förklarar Epic.

Epics strid med Apple startade redan i augusti, nÀr Epic lanserade sin egen betalningsprocess i appen för att kringgÄ bÄde Apples och Googles 30% minskning av köp i spelet. Apple svarade in natura genom att starta Fortnite frÄn iOS App Store, och Google följde snart efter och sparkade Fortnite frÄn Play Store. Epic har sedan dess varit lÄst i juridiska strider med bÄda företagen, och det Àr lÄngt ifrÄn över.

Under tiden har Europeiska kommissionen för nÀrvarande en pÄgÄende antitrustutredning som involverar Apples App Store-praxis.