Epic Games lanserar ny rÀttegÄng mot Apple pÄ grund av hot mot Unreal Engine pÄ iOS och Mac

Epic Games lanserar ny rÀttegÄng mot Apple pÄ grund av hot mot Unreal Engine pÄ iOS och Mac
Vad hĂ€nde nyss? Epic Games vs Apple (och Google) sagan blir otĂ€ckare. Efter Cupertinos beslut att ta bort Fortnite frĂ„n App Store förbereder sig iPhone-tillverkaren för att “avsluta” alla Epics utvecklarkonton och stĂ€nga av företaget frĂ„n iOS- och Mac-utvecklarverktyg. Epic sĂ€ger att detta skulle vara katastrofalt för sin Unreal Engine-verksamhet och har inlett en ny rĂ€ttegĂ„ng som svar.

Hur befann vi oss hĂ€r? Förra veckan drev Epic tyst ut en uppdatering för Fortnite pĂ„ iOS och Android som introducerade en alternativ betalningsmetod – alternativet Epic Direct Payment. Det gjorde det möjligt för anvĂ€ndare att betala Epic direkt för köp i appen, vilket kringgick den nedskĂ€rning pĂ„ 30 procent som Apple och Google tog. Detta var goda nyheter för spelare som fick 20 procent rabatt pĂ„ inköp, men Apple var inte sĂ„ nöjda. Det tog bort spelet frĂ„n sin butik, vilket ledde till att Epic stĂ€mde företaget och sökte förelĂ€ggande för att stoppa Apples “orĂ€ttvisa och konkurrenshĂ€mmande Ă„tgĂ€rder.” Timmar senare startade Google ocksĂ„ Fortnite frĂ„n sin Play Store, vilket resulterade i ytterligare en antitrust-rĂ€ttegĂ„ng frĂ„n Epic.

Apple, uppenbarligen inte nöjda med hela situationen, verkar ha kastat en fullstĂ€ndig raserianfall. Den 28 augusti kommer Epic att engagera sig i Apples utvecklingsprogram, dĂ€r medlemskap krĂ€vs för att distribuera appar pĂ„ iOS-enheter eller anvĂ€nda Apples utvecklarverktyg. Apple sĂ€ger att detta kommer att hĂ€nda om Epic inte “botar dina övertrĂ€delser” till avtalet.

Apple tog bort Fortnite frÄn App Store och har informerat Epic om att Fredagen den 28 augusti kommer Apple att avsluta alla vÄra utvecklarkonton och avbryta Epic frÄn utvecklingsverktyg för iOS och Mac. Vi ber domstolen att stoppa denna vedergÀllning. Detaljer hÀr: https://t.co/3br1EHmyd8

– Epic Games Newsroom (@EpicNewsroom) 17 augusti 2020

Epic sÀger att avskÀrning frÄn utvecklingsverktyg kommer att pÄverka programvara som Unreal Engine, som den erbjuder till tredjepartsutvecklare. Epic sÀger att Unreal Engine aldrig har brutit mot nÄgon Apple-policy och utan verktygen kan den inte utveckla framtida versioner av programvaran för iOS eller Mac.

“Inte nöjd med att bara ta bort Fortnite frĂ„n App Store, Apple attackerar Epics hela verksamhet i orelaterade omrĂ„den”, stĂ„r det i den senaste rĂ€ttegĂ„ngen. “VĂ€nstarkontrollerat kommer Apples handlingar att skada Epics rykte bland Fortnite-anvĂ€ndare oĂ„terkalleligt och vara katastrofalt för framtiden för den separata Unreal Engine-verksamheten.”

Epic efterlyser preliminÀr förelÀggande, vilket man anser Àr nödvÀndigt för att förhindra att dess verksamhet skadas irreparabelt innan en slutlig dom fattas. Företaget ber ocksÄ att Fortnite ska returneras till App Store med alternativet för direktbetalning kvar.

I ett uttalande till Bloombergs Mark Gurman angÄende Epics avslutning av utvecklarkonton sa Apple:

App Store Àr utformad för att vara en sÀker och pÄlitlig plats för anvÀndare och en fantastisk affÀrsmöjlighet för alla utvecklare. Epic har varit en av de mest framgÄngsrika utvecklarna i App Store och vÀxit till en multimiljardverksamhet som nÄr miljontals iOS-kunder runt om i vÀrlden. Vi vill verkligen ha företaget som en del av Apples utvecklingsprogram och deras appar i butiken. Problemet som Epic har skapat för sig sjÀlv Àr ett problem som enkelt kan ÄtgÀrdas om de skickar en uppdatering av sin app som ÄterstÀller den för att följa de riktlinjer de gick med pÄ och som gÀller för alla utvecklare. Vi gör inget undantag för Epic eftersom vi inte tycker att det Àr rÀtt att sÀtta deras affÀrsintressen framför riktlinjerna som skyddar vÄra kunder.