Epic Games vÀcker talan mot Apple efter borttagning av Fortnites App Store

Judge stoppar Apples hot mot Unreal Engine, men Fortnite förblir utanför App Store
I sammanhanget: Det har varit en hektisk morgon för Epic Games. Företaget försökte kringgÄ Apples 30 procent App Store-skatt med Fortnite genom att införa ett nytt direktbetalningssystem. Apple var inte sÄ nöjd med Epics gambit och svarade genom att dra spelet helt frÄn App Store.

TyvÀrr för Apple har Epic inget intresse av att ta teknikjÀttens beslut liggande. Som vi noterade i en tidigare artikel har Epic beslutat att vÀcka talan mot Apple för vad de anser vara konkurrensbegrÀnsande affÀrsmetoder.

RÀttegÄngen inlÀmnades nÀstan omedelbart efter att Fortnite drogs frÄn App Store, vilket tyder pÄ att Epic förvÀntade sig denna typ av svar frÄn Apple. Det Àr möjligt att kostymen skulle ha kasserats om Apple hade lÄtit Epics direktbetalningssystem glida, men det var förmodligen aldrig i korten: Apple Àr kÀnt för mÄnga saker, men App Store-friheten Àr inte en av dem.

Den rĂ€ttsliga Ă„tgĂ€rden tillkĂ€nnagavs pĂ„ Twitter och den har lĂ€mnats in till Northern District Court of California. ÅtgĂ€rden strĂ€var efter förelĂ€ggande för att fĂ„ slut pĂ„ Apples “orĂ€ttvisa och konkurrenshĂ€mmande Ă„tgĂ€rder”, som pĂ„stĂ„s hjĂ€lpa det att “olagligt upprĂ€tthĂ„lla” ett monopol pĂ„ tvĂ„ marknader för flera miljarder dollar: marknaden för iOS-distribution och iOS-betalningsmarknaden för appar.

Epic Games har lÀmnat in juridiska dokument som svar pÄ Apple, lÀs mer hÀr: https://t.co/c4sgvxQUvb

– Fortnite (@FortniteGame) 13 augusti 2020

Speciellt vill Epic inte ha nĂ„gon ekonomisk kompensation och inte heller “gynnsam behandling” för sig sjĂ€lv. IstĂ€llet anvĂ€nder den denna kostym som en chans att försöka tvinga Apple att Ă€ndra sina sĂ€tt och lĂ„ta andra kanaler för betalning (och distribution) överleva och kanske trivas inom iOS-ekosystemet.

Följande utdrag frÄn Epics första klagomÄl mot Apple sammanfattar sina frustrationer snyggt:

… Apple förbjuder helt innovation i en central del av detta ekosystem, nĂ€mligen alla appar som kan konkurrera med Apple om distribution av appar i iOS. Genom sin kontroll över iOS och genom en mĂ€ngd olagliga avtalsbegrĂ€nsningar som det tvingar apputvecklare att acceptera förhindrar Apple iOS-anvĂ€ndare att ladda ner appar frĂ„n nĂ„gon annan kĂ€lla Ă€n Apples egen butiksfront, App Store.

Resultatet Ă€r att utvecklare hindras frĂ„n att sĂ€lja eller distribuera iOS-appar sĂ„vida de inte anvĂ€nder Apples App Store, och följer Apples förtryckande villkor för att göra det) … Till exempel, som den enda distributören av iOS-appar, samlar Apple in pengarna frĂ„n varje iOS-anvĂ€ndares appköp, överför endast 70% av betalningen till apputvecklaren och behĂ„ller en skatt pĂ„ 30% för sig sjĂ€lv.

… Bland de förtryckande termer som apputvecklare mĂ„ste acceptera, tvingar Apple alla apputvecklare som vill anvĂ€nda sin App Store – det enda sĂ€ttet att distribuera appar till iOS-anvĂ€ndare – att anvĂ€nda exklusivt Apples egen betalningshanteringsplattform för alla i -appköp av innehĂ„ll i appen.

Om du vill se hela klagomÄlet sjÀlv kan du göra det hÀr. Vi kommer att hÄlla koll pÄ situationen och vi kommer att meddela dig om Apple svarar pÄ Epics anklagelser.