Epics argument mot Apple passar inte bra hos domaren

Epics argument mot Apple passar inte bra hos domaren
I korthet: Epic tog Apple till domstol och hÀvdade att Apple anvÀnder sin App Store pÄ ett konkurrenshÀmmande sÀtt. Emellertid verkar den amerikanska distriktsdomaren Yvonne Rogers inte fasas av Epics argument.

Efter att medvetet ha brutit mot Apples betalningspolicy i appen inledde Epic en rÀttegÄng mot Apple som anklagade det för konkurrensbegrÀnsande metoder. De tvÄ företagen dök upp vid en utfrÄgning pÄ mÄndag via Zoom. Emellertid verkade den amerikanska tingsrÀttens domare Yvonne Rogers inte sÀrskilt nöjd med Epics juridiska argument, enligt en rapport frÄn CNN.

NÀrmare bestÀmt instÀmde domare Rogers inte med Epics argument att Apple bryter mot antitrustlagar genom att krÀva att appar anvÀnder Apples betalningssystem i appen för att listas i App Store.

“MuromgĂ€rdade trĂ€dgĂ„rdar har funnits i Ă„rtionden”, sade domaren. ”Nintendo har haft en muromgĂ€rdad trĂ€dgĂ„rd. Sony har haft en muromgĂ€rdad trĂ€dgĂ„rd. Microsoft har haft en muromgĂ€rdad trĂ€dgĂ„rd. Det som Apple gör Ă€r inte mycket annorlunda … Det Ă€r svĂ„rt att ignorera branschens ekonomi, vilket Ă€r vad du ber mig göra. ”

Epics ultimata mÄl Àr att anvÀnda sin egen launcher eller Ätminstone anvÀnda sitt eget betalningssystem för att skjuta Apple (och Googles) nedskÀrning pÄ 30% via betalningar i appen. Apple har dock hÀvdat att detta kan leda till sÀkerhetsfrÄgor. Epic motverkade och sa att det inte var ett sÀkerhetshot eftersom det Àr ett vÀletablerat företag och affÀrspartner till Apple. Domare Rogers instÀmde inte igen.

”Du gjorde nĂ„got, du ljög om det genom utelĂ€mnande, genom att inte vara nĂ€rvarande. Det Ă€r sĂ€kerhetsfrĂ„gan. Det Ă€r sĂ€kerhetsfrĂ„gan! ”

”Du gjorde nĂ„got, du ljög om det genom utelĂ€mnande, genom att inte vara nĂ€rvarande. Det Ă€r sĂ€kerhetsfrĂ„gan. Det Ă€r sĂ€kerhetsfrĂ„gan! ” sa Rogers. “Det finns mĂ„nga mĂ€nniskor i allmĂ€nheten som anser att ni Ă€r hjĂ€ltar för vad ni gjorde, men det Ă€r fortfarande inte Ă€rligt.”

Den pĂ„gĂ„ende striden mellan Apple och Epic har varit underhĂ„llande. BĂ„da sidor slĂ€nger företagslera mot varandra i samtidigt försök att rĂ€dda ansiktet. Epic var vĂ€rd för en Fortnite-turnering, som belönade vinnare med dyra tekniker – andra Ă€n Apple-produkter. Apple nekade Epic Games-konton att anvĂ€nda Apples enda inloggningssystem.

Apples krĂ„ngel med Epic strĂ€cker sig ocksĂ„ till andra utvecklare. Spotify, Epic, Deezer, Protonmail och andra utvecklare har bildat “Coalition for App Fairness”, som föresprĂ„kar “valfrihet och rĂ€ttvis konkurrens över appens ekosystem.” Även Microsoft kĂ€mpar med Apple för att tillĂ„ta spelströmningstjĂ€nster som xCloud och Stadia i App Store.

MĂ„ndagens utfrĂ„gning löste inte nĂ„got angĂ„ende Fortnite som Ă„tervĂ€nde till App Store, Ă€ven om ett beslut Ă€r kommande. Domare Rogers rekommenderade en juryrĂ€ttegĂ„ng för att “förstĂ„ vad riktiga mĂ€nniskor tycker.”