EU godkänner Internet Copyright Law

EU godkänner Internet Copyright Law

Först GDPR, nu detta! EU har antagit upphovsrättsdirektivet, en omtvistad lagstiftning som uppdaterar och reviderar upphovsrättslagar online i Europa, och det kan få mycket negativa konsekvenser för den digitala världen. Det kan till och med påverka hur upphovsrättsskyddat innehåll återanvänds för att skapa memes.

Det är ingen hemlighet att internet är lite av en röra just nu. Från veckovisa säkerhetsöverträdelser till oroande datapraxis, lagstiftare och vardagliga användare från hela världen har efterlyst någon form av lagstiftning för att rätta till onlinefelarna. Tyvärr har amerikanska lagstiftare fastnat i sina ansträngningar att genomföra meningsfull förändring i nästan varje försök.

Lyckligtvis har EU varit lite mer effektivt och har föreslagit och gått igenom ett antal ändringar av hur Internet fungerar på jämförelsevis rekordtid. Upphovsrättsdirektivet i fråga kanske dock inte har den önskade inverkan och kan påverka många fler hörn på internet än vad man först tänkt.

Vad är upphovsrättsdirektivet och vad betyder det?

Upphovsrättsdirektivet är en lag som effektivt uppdaterar och förbättrar ett stort antal icke-kontroversiella lagar om upphovsrätt. I grundläggande termer gör det det svårare för internetanvändare att stjäla upphovsrättsskyddat material via internet. Direktivet består av många artiklar, varav den mest kontroversiella är artikel 11, kallad länkskatt och artikel 13, kallad uppladdningsfilter.

Länkskatten (artikel 11) tillåter utgivare att debitera teknikföretag som Google för överträdelse av upphovsrättslagar när de använder utdrag av deras innehåll. Uppladdningsfiltret (artikel 13) gör teknikföretag som YouTube ansvariga för att hindra användare från att ladda upp upphovsrättsskyddat innehåll.

Med så många ord gör upphovsrättsdirektivet att teknikföretag med framstående plattformar ansvarar för att innehåll som publiceras på deras webbplatser uppfyller rimliga upphovsrättsstandarder.

Vem kommer att gynnas och vem är emot det?

Internet är förståeligt en komplicerad plats, särskilt när det gäller upphovsrätt. Upphovsrättsdirektivet är utformat för att gynna dessa upphovsrättsinnehavare, vilket ger dem mer makt över sitt innehåll. I synnerhet musikeragenter har talat om potentialen för detta att lägga tillbaka pengar i sina kunders händer.

“Det handlar om att se till att vanliga m√§nniskor kan ladda upp videor och musik till plattformar som YouTube utan att h√•llas ansvariga f√∂r upphovsr√§tt – det ansvaret kommer fram√∂ver att √∂verf√∂ras till plattformarna”, s√§ger Robert Ashcroft, vd f√∂r PRS for Music till BBC.

Tyvärr är det ungefär den enda gruppen människor ombord med de nya förändringarna. I synnerhet teknikföretag har insisterat på att denna rörelse är besläktad med att avskaffa nätneutralitet, genom att beröva onlinegemenskapen den inneboende friheten på internet.

Och Google √§r en av dem som pressar tillbaka den breda, vaga lagstiftaren och antyder att f√∂r√§ndringen kommer att “leda till r√§ttsos√§kerhet och kommer att skada Europas kreativa och digitala ekonomier.”

√Ąr upphovsr√§ttsdirektivet ett “Meme Ban”?

Okej, vi vet att du är här för att ta reda på vad det här betyder för memes. Det finns inget enkelt svar, eftersom upphovsrättsdirektivet är lite brett och avgjort vagt. Det betyder att det är svårt att säga exakt vad som kommer att hända med allas favoritmedel för att kommunicera online.

P√• grund av upproret som orsakats av ett potentiellt meme-f√∂rbud n√§r upphovsr√§ttsdirektivet var i sin linda, justerade EU och √§ndrade den ursprungliga lagstiftaren och s√•g till att memes “uttryckligen undantas” fr√•n dessa lagar s√• l√§nge de √§r “f√∂r offert√§ndam√•l , kritik, recension, karikatyr, parodi och pastiche. ‚ÄĚ

Men med artikel 13 (uppladdningsfiltret) som en integrerad aspekt av upphovsr√§ttsdirektivet s√§tter det teknikf√∂retagen i en bit av en bindning. Facebook och Instagram kan inte √§gna verkliga m√§nskliga resurser till att utrota fall av upphovsr√§ttsintr√•ng, vilket inneb√§r att de kommer att beh√∂va anv√§nda n√•gon form av algoritmiskt filter f√∂r att vada genom inneh√•llet. √Ąnd√• kommer m√•nga memer att skilja sig virtuellt fr√•n upphovsr√§ttsskyddat material, spara n√•gra ord l√§ngst upp, l√§ngst ner eller b√•da, vilket g√∂r det ganska sv√•rt f√∂r en algoritm att exakt best√§mma om de ska h√•lla uppe eller ta ner den.

Så, hur kommer teknikföretag att gå i det här snäva repet mellan yttrandefrihet och intrång i upphovsrätten? Det är bara tiden som kommer att visa, men förhoppningen är att sanity kommer att regera.

Vad sägs om utanför EU?

Som vi såg med den stora integritetspolicyuppdateringen från 2018 har europeiska internetlagar absolut en inverkan på världen som helhet, inklusive USA. När allt kommer omkring påverkar dessa lagar direkt värld bred web.

Det är svårt att säga exakt hur upphovsrättsdirektivet kommer att förändra onlinesamhället utanför EU, eftersom vi inte vet hur teknikföretag tolkar lagen och, ännu viktigare, hur de kommer att agera för att följa den .

Med största sannolikhet, baserat på hur de reagerade på GDPR, kommer de att helt ändra sina plattformar snarare än att göra exklusiva ändringar av sina europeiska användare. Beroende på hur strikt dessa lagar tillämpas kommer du ändå att vilja hålla ett öga på dina favoritmeme.