Exoskelett för patienter som inte kan gÄ

Avatar for Dr. Hafsa Akbar Ali

Modern teknik har utvecklats enormt för att lindra funktionshinder.

Protetiska lemmar har anvÀnts ganska lÀnge nu som hjÀlper patienter att gÄ. Protetisk teknik blir bÀttre för varje dag som gÄr. Det högteknologiska framsteget i protetiska lemmar gör det möjligt för amputerad att kontrollera fingrarnas rörelse. Exoskeletons Àr anordningar som Àr fÀsta vid extremiteterna och hjÀlper patientens gÄng samt kontrollerar hÄllning och gÄng. Men de anvÀnder extra kraft pÄ grund av vilket deras anvÀndning Àr begrÀnsad.

Exoskelett

De kan anvÀndas för att följa patienter som inte kan gÄ:

Paraplegiska patienter

Patienter som har förlamade ben, dvs ben som inte kan röra sig pÄ grund av flera orsaker som stroke, ryggmÀrgsskada, genetiska orsaker etc.

Barn med cerebral pares

Dessa barn har en hjÀrnskada pÄ grund av syrebrist vid födseln, vilket leder till förlamning med ökad muskeltonus, vilket leder till soffagÄng.
Denna typ av gÄng Àr tröttsam och besvÀrlig för patienten. SÄ, stödet frÄn exoskelettet kan hjÀlpa dessa patienter pÄ lÄng sikt.

Amputerade lemmar

Patienter som har förlorat sina ben pÄ grund av lÄngvarig diabetes, soldater eller patienter som har genomgÄtt traumatisk skada pÄ extremiteterna vid olyckor kan ocksÄ fÄ hjÀlp med dessa exoskelett.

RörelseshÀmmande sjukdomar

Parkinsonism, dÀr patientens gÄng blir kort blandning och det finns en ökad tendens att falla. Hos sÄdana patienter kan dessa robotar lÀgga till rÀtt mÀngd kraft för att hjÀlpa dem att röra sig.

Multipel skleros

Hos dessa patienter finns det en ökad muskeltonus pÄ grund av viss abnormitet i nervsystemet. Detta leder till störningar i normal gÄng. Under sÄdana omstÀndigheter kan exoskelett visa sig vara till stor hjÀlp.

Struktur av exoskelett

Dessa robotapparater har motorer. Dessa motorer ger kraft för att korrigera patienternas gÄngmönster. Hastighets- eller rörelsevinklar kan enkelt anpassas. Exoskeleton Àr utvecklat av biomedicinska ingenjörer och Àr tillverkat av aeronautiskt aluminium.

Hur det fungerar

Exoskelettet anvÀnder sensorer för att mÀta mÀnniskokroppens anstrÀngningar, sÀger Juan José Iceta Yurrita, en industriell ingenjör vid Gogoa.
Exoskeleton kompletterar kroppens rörelser. Det motiverar ocksÄ patienterna att anstrÀnga sig sÄ mycket som möjligt. Följaktligen Àr den slutliga gÄngen som patienterna gÄr en kombination av patientens anstrÀngning kompletterat med dessa exoskelett.
Allt detta hjÀlper patienten att gÄ smidigt, snabbare och med mindre anstrÀngning.

Framsteg inom exoskelett

Det finns ett behov av att förbÀttra dessa exoskelett nÀr det gÀller;

Ger skydd mot fall. Minska energin som krÀvs för att gÄ Minska spasticitet vid cerebral pares

Ingenjörer i Italien utformar ett exoskelett för att minska fallet bland Ă€ldre och de med amputerade lemmar, till exempel, medan forskare vid Stanford University försöker minska den energi det tar mĂ€nniskor som de som Ă„terhĂ€mtar sig frĂ„n stroke att gĂ„. Ett team i New York City hjĂ€lper barn med cerebral pares att komma ut ur “hĂ€ngande gĂ„ngen” som gör det svĂ„rt och besvĂ€rligt för dem att komma runt.
Tekniska förbÀttringar som genomförs inkluderar;

Motorer Ă€r mindre, kraftfullare och billigare Elektronik lĂ€ttare att anvĂ€nda Gyroskop och acceleratorer Ă€r mindre, billigare och mer exakta – kan ge vĂ€gbeskrivning pĂ„ mobiltelefoner. Det kan sĂ€ga var patientens ben Ă€r i utrymmet

Utvecklingen av dessa exoskelett startades för att stödja soldater för att minska energin att gÄ medan de sköter tunga vÀska. Men nÄgra Är efter detta projekt började de inse att de kan vara till stor hjÀlp nÀr det gÀller strokepatienter som har fysiska funktionsnedsÀttningar.

Exoskeletons roll hos patienter med stroke

De flesta patienter med stroke upplever en begrÀnsning av deras rörlighet. Forskning tyder pÄ att dessa exoskelett kan vara anvÀndbara för att frÀmja rörlighet hos personer med stroke pÄ grund av mekanismer för hjÀrnans plasticitet och anslutningsmodulering som specifikt tillgodoses av robotapparaterna med den senaste tekniken.

Framtiden för Exoskeleton Technology

“Vi vill kunna ge röstorder till exoskelettet istĂ€llet för att anvĂ€nda surfplattor eller telefoner,” sĂ€ger Gogoa VD och Hank-projektkoordinator Carlos FernĂĄndez Isoird. ”Vi har redan testat den hĂ€r röstkommandofunktionen; det fungerar ganska bra. Detta skulle vara bra för sjukgymnaster, eftersom de skulle ha hĂ€nderna fria för att hantera patienter sĂ€kert. Och rehabilitering skulle bli Ă€nnu mer anpassad. ”
LĂ„t oss se vart framtiden tar oss!