Facebook anvÀnder sin dataplats för att spÄra och övervaka anvÀndare som de tycker Àr hotfulla

Facebook-chef tar grÀva pÄ Apple, kallar företaget en

“Om en anvĂ€ndare gör ett hot eller nĂ„got liknande, spĂ„ras platsen och lĂ€ggs sedan till i listan” Var pĂ„ utkik “(BOLO) för att övervakas noggrant.”

Enligt CNBC hÄller Facebook en lista över personer som har gjort krÀnkande kommentarer eller hot mot sina anstÀllda pÄ sin egen sociala nÀtverksplattform. Inte bara detta, utan Facebooks informationssÀkerhetsteam kan ocksÄ spÄra och övervaka var dessa mÀnniskor befinner sig i listan med hjÀlp av sin egen datalÀgesfunktion.

Flera tidigare anstĂ€llda har beskrivit ”tracking users method” för CNBC. Enligt dem vidtas Ă„tgĂ€rderna av myndigheten för att skydda dess kontor, chefer och anstĂ€llda frĂ„n de mĂ€nniskor som gör trovĂ€rdiga hot pĂ„ den sociala plattformen. En av de anstĂ€llda berĂ€ttade för CNBC att en Facebook-anvĂ€ndare i början av 2018 gjorde ett hot genom att sĂ€ga “I morgon kommer alla att betala,” och Facebook tog upp hotet. AnvĂ€ndarens data drogs sedan ut och avslöjade att han var i samma land dĂ€r kontoret Ă€r. Uppgifterna gavs till sĂ€kerhetsmyndigheterna och placerades pĂ„ listan ”Var pĂ„ utkik” (BOLO), som hĂ€nvisar till att se upp för anvĂ€ndaren.

Facebook-katastrof-maps_thumb.pngEn del av de anstÀllda ifrÄgasatte dock etiken i denna sÀkerhetsstrategi, medan det enligt andra Àr motiverat. De har ocksÄ förklarat varför de tror det och sagt att plattformen nu har nÄtt en anvÀndarbas pÄ 2,7 miljarder mÀnniskor. Och om 0,01 procent av anvÀndarna hotar mÄste Facebook hantera 270 000 potentiella sÀkerhetsrisker.

Facebook kan meddela sin sĂ€kerhetspersonal nĂ€r som helst nĂ€r en ny anvĂ€ndare lĂ€ggs till i “BOLO” -listan. Listan bekrĂ€ftar informationen om personen som namn, bild, allmĂ€n plats och en kort beskrivning av anledningen till att anvĂ€ndaren lĂ€ggs till.

AnvĂ€ndare som offentligt gör hot och lĂ€gger ut kommentarer som svar pĂ„ inlĂ€gg frĂ„n chefer som VD Mark Zuckerberg och COO Sheryl Sandberg lĂ€ggs ocksĂ„ ofta till i BOLO-listan. Enligt tidigare anstĂ€llda beskrivs de vanligtvis som ”felaktig kommunikation” eller ”hotfull kommunikation.