Facebook betalade tonÄringar $ 20 per mÄnad för att installera en forskningsapp som spionerar pÄ dem

Facebook betalade tonÄringar $ 20 per mÄnad för att installera en forskningsapp som spionerar pÄ dem

“Enligt uppgift som kallas” Project Atlas “internt, kringgĂ„r Facebooks VPN Apples policyer och betalar tonĂ„ringar upp till $ 20 per mĂ„nad för att installera deras” research “-app för fullstĂ€ndig Ă„tkomst”

Det kommer förmodligen inte att bli nĂ„gon större överraskning lĂ€ngre nĂ€r du hör av att Facebook Ă€r inblandat i ett integritetsintrĂ„ng. Den sociala medieplattformen har just utsatts för hĂ„rd kritik för att försöka förena kodbaserna för WhatsApp och Instagram, tvĂ„ tjĂ€nster som den förvĂ€rvade (för övrigt med löften om att tillĂ„ta dem autonomi) med Messenger, sin egen meddelandeplattform som avskaffade Facebooks inbyggda app. Nu, en utredningsrapport av TechCrunch har upptĂ€ckt vad företaget har gjort upp, för sent, i linje med Mark Zuckerbergs besatthet med att utnyttja anvĂ€ndardata för att upprĂ€tthĂ„lla Facebooks monopol pĂ„ internet – Ă€ven om det kostar att förstöra alla begrepp om integritet och upprĂ€tta en övervakningstillstĂ„nd.

För att göra det verkar Facebook ha byggt vad det kallar ‘Facebook Research’ -appen och medvetet placerat den utanför Apples App Store och omfattningen av dess integritetspolicy. Det har sedan listat sitt forskningsprogram under betatestningstjĂ€nster BetaBound, uTest och Applause. Apples sekretesspolicy hindrar en app frĂ„n att samla in och överföra data om andra appar pĂ„ en telefon eller nĂ„gon annan information som inte Ă€r nödvĂ€ndig för att den ska fungera. Intressant nog, medan Facebook valde de tre ovannĂ€mnda testplattformarna, undvek det snyggt TestFlight – Apples officiella beta-testplattform som begrĂ€nsar anvĂ€ndningen av en app till endast 10 000 deltagare och, Ă€nnu viktigare, krĂ€ver att en app granskas av Apple innan den lĂ€ggs pĂ„ den .

Facebook

Vad Facebook gjorde istÀllet Àr att lista det pÄ andra, mindre strÀnga betatestningstjÀnster, vilket gjorde det möjligt att maskera sitt engagemang i detta övervakningsprogram, Ätminstone initialt. Det sprider sedan armarna kring intet ont anande individer, med mÄlÄldern mellan 13 och 35, och rullade ut monetÀra belöningar för alla som Àr villiga att delta. För tonÄringar som ocksÄ rÄkar vara Facebooks mest vÀrdefulla dataminer, var ett pris pÄ 20 dollar varje mÄnad lockande, sÀrskilt eftersom allt de behövde göra var att ladda ner en app, bevilja alla behörigheter som den bad om och se till att den sprang in bakgrunden medan de gick pÄ sin vanliga dag med att publicera uppdateringar pÄ Instagram, handla pÄ Amazon, streama pÄ Netflix eller slÀppa snaps pÄ Snapchat.

Ett utdrag frÄn TechCrunch rapporten, som anger allt som Facebook gör med den hÀr appen som beskrivs i ApplÄder, lyder som följer:

“Genom att installera programvaran ger du vĂ„r klient behörighet att samla in data frĂ„n din telefon som hjĂ€lper dem att förstĂ„ hur du surfar pĂ„ internet och hur du anvĂ€nder funktionerna i de appar du har installerat. . . Det betyder att du lĂ„ter vĂ„r klient samla in information som vilka appar som finns pĂ„ din telefon, hur och nĂ€r du anvĂ€nder dem, data om dina aktiviteter och innehĂ„ll i dessa appar, samt hur andra mĂ€nniskor interagerar med dig eller ditt innehĂ„ll inom dessa appar. Du lĂ„ter ocksĂ„ vĂ„r klient samla in information om din surfning pĂ„ internet (inklusive de webbplatser du besöker och data som utbyts mellan din enhet och dessa webbplatser) och din anvĂ€ndning av andra onlinetjĂ€nster. Det finns nĂ„gra tillfĂ€llen nĂ€r vĂ„r klient samlar in denna information Ă€ven dĂ€r appen anvĂ€nder kryptering eller frĂ„n sĂ€kra webblĂ€sarsessioner.“

Att aktivera rotcertifikatet för Facebook Research-appen, en gÄng nedladdat som en overifierad enhet till en telefon, ger det bokstavligen möjligheten att rapportera om varje sak som du gör pÄ din telefon, inklusive att titta inuti specifika appar. Detta gör det teoretiskt möjligt för Facebook att samla in data om vilka andra tjÀnster du anvÀnder, vilka produkter du letar efter och hur ofta du anvÀnder tjÀnster som den anser vara dess konkurrens. Detta skulle inte bara göra det möjligt för den att strÀcka sina riktade annonsintÀkter exponentiellt ytterligare, utan ocksÄ kvÀva tÀvlingar genom att lÀsa in vilka funktioner som föredras av specifika Äldersgrupper, vilka funktioner som Àr förÄldrade och andra anvÀndningstrender.

Facebook 2

Det fÄngades ocksÄ göra detsamma med Onavo Protect VPN-appen, som vÀckte utbredd raseri över sin datainsamlingsmetod, varefter den uppgav att ha slutat anvÀnda den. Det innebar tydligen bara att ha gÄtt över till andra medel, och enligt TechCrunchrapport förblir till och med mycket av kÀllkoden för de tvÄ apparna desamma.

Facebooks projektatlas Àr dÀrför det integritetsdödande, utbredda övervakningsverktyget som ger Facebook varje del av din vardagliga information. Oavsett om det anvÀnds eller inte, och i vilken utstrÀckning, Àr det svÄrare. Som anges i rapporten har Facebook bekrÀftat och erkÀnt den fortsatta anvÀndningen av det och har inte visat nÄgon avsikt bakom att stoppa.

Apple har ocksĂ„ visat medvetenhet bakom förekomsten av detta program men har hittills inte förklarat nĂ„got steg för detta. Om du fortfarande hade nĂ„gra förvĂ€ntningar pĂ„ att ha “privata” konversationer pĂ„ internet, verkar det vara en ganska konstig idĂ© just nu.