Facebook bryter fortfarande mot integritetsskisserna genom att komma Ät data frÄn tredjepartsappar

Facebook bryter fortfarande mot integritetsskisserna genom att komma Ät data frÄn tredjepartsappar

”Enligt den senaste Privacy International-rapporten, appar som Yelp! och Duolingo skickar fortfarande personuppgifter till Facebook utan uttryckligt samtycke frĂ„n anvĂ€ndaren. ”

Efter alla problem med olaglig datainsamlingspraxis, sĂ€ger en rapport frĂ„n Privacy International att en massa framstĂ„ende appar med miljontals nedladdningar fortfarande levererar anvĂ€ndardata till Facebook, vilket gör det Ă€ven nĂ€r en anvĂ€ndare inte Ă€r registrerad pĂ„ Facebook eller Ă€r utloggad frĂ„n plattformen. Även om den exakta typen av data som delas inte har förstĂ„ts, Ă€r den mest rimliga förklaringen att den delade informationen ger Facebook anpassade identifieringspunkter för varje anvĂ€ndare, vilket hjĂ€lper dem att spĂ„ra vilka tjĂ€nster som anvĂ€nds och dess primĂ€ra konkurrenter.

Privacy Internationals första rapport i december 2018 avslöjade att en massa framstĂ„ende appar inklusive liknande Spotify delade tyst anvĂ€ndaraktivitetsdata med Facebook utan att avslöja detsamma för sina anvĂ€ndare. Detsamma gjordes av appar pĂ„ iOS sĂ„vĂ€l som Android, dĂ€r man anvĂ€nde en liknande uppsĂ€ttning dataskrapningsverktyg, som sĂ„dana anses olagliga enligt Apples integritetspolicy. Flyttningen av datainsamling kan av flera skĂ€l betraktas som ett allvarligt hot – eftersom all denna information delas med en unik identifieringskod (Googles reklam-ID pĂ„ Android) kan Facebook strĂ€nga samman dessa bitar av data för att identifiera vilka appar en viss anvĂ€ndare öppnar varje dag.

Facebook-logotyp - presenterad

Detta leder till frÀmjande av konkurrenshÀmmande tjÀnster och kvÀver branschkonkurrensen, vilket Àr riktat mot att tvinga anvÀndare att ansluta sig till Facebooks ekosystem av tjÀnster. Mark Zuckerbergs förhör vid US Capitol efter Facebooks Cambridge Analytica-skandal, och den nyare Facebook Research-datatillsynsakten genom att dölja en förbjuden VPN-tjÀnst, har kraftigt duckat företagets rykte och faststÀllt det som en uppsÄtlig upprepad brottsling av brott mot grundlÀggande anvÀndarintegritet. i sin galna besatthet mot att fÄ kontroll över internet.

Rapporten citerar framstĂ„ende appar som rekommendationsplattform Yelp !, lĂ€rande app Duolingo och jobbsökningsplattform Faktiskt som de mest framstĂ„ende Android-appar som fortfarande bryter mot anvĂ€ndarnas integritetsavtal genom att fortsĂ€tta att skicka anvĂ€ndardata till Facebook utan att meddela sina anvĂ€ndare om det eller ge dem möjlighet att vĂ€lja bort ett sĂ„dant program. Facebooks praxis för datainsamling Ă€r inget nytt – det har tidigare till och med samlat in kĂ€nslig information frĂ„n Android-anvĂ€ndare i ett försök att visa dem riktade annonser och maximera intĂ€kterna.

Privacy International-rapporten bekrÀftar att Àven om sÄdan datainsamlingsmetod har begrÀnsats pÄ iOS för tillfÀllet, och den har till och med informerat Duolingo om denna upptÀckt, som enligt uppgift har gÄtt med pÄ att stoppa sÄdan datainsamlingsmetod. Med detta sagt Àr det oklart hur mÄnga Android (eller till och med iOS) appar som har gjort sÄdan dataöverföringspraxis till normen i ett försök att tjÀna högre annonsintÀkter. Med Facebooks datainsamlingsvÀgar som gradvis stÀngs Àr det ingen överraskning att det anvÀnder sÄdana medel för att hÄlla sina riktade annonsintÀkter flödande in.