Facebook-chef tar grĂ€va pĂ„ Apple, kallar företaget en “exklusiv klubb”

Facebook-chef tar grÀva pÄ Apple, kallar företaget en

“PĂ„ ett evenemang i Berlin anklagade Facebooks Nick Clegg indirekt Apple för att vara partisk mot” aspirantkonsumenter “”

Att Facebook och Apple inte riktigt ser öga mot öga Ă€r ingen ny utveckling Apple har upprepade gĂ„nger kritiserat Facebook för sina sĂ€kerhetsproblem, medan Facebook har varit kritisk mot Apples affĂ€rspolicy. Nu, vid ett evenemang i Berlin, har Facebooks vice president för globala angelĂ€genheter, Nick Clegg, tagit en indirekt grĂ€va pĂ„ Apple för att vara en “exklusiv klubb”, frĂ€mst pĂ„ grund av den senare höga prissĂ€ttning av enheter som automatiskt positionerar varumĂ€rket och dess produkter ett hack ovanför mainstream.

Rapporterad av Business Insider, Sade Clegg till synes vid sitt tal, ”Facebook Ă€r gratis – det Ă€r för alla. Vissa andra stora teknikföretag tjĂ€nar sina pengar genom att sĂ€lja dyra hĂ„rdvaru- eller prenumerationstjĂ€nster, eller i vissa fall bĂ„da, till konsumenter i utvecklade, rikare ekonomier. De Ă€r en exklusiv klubb, endast tillgĂ€nglig för aspirerande konsumenter med medel för att köpa högvĂ€rdig hĂ„rdvara och tjĂ€nster.“

Tim kock

Försvara sin hĂ„llning fortsatte han med att beskriva hur Facebook Ă€r byggt för alla och stĂ„r för idealen att vara en produkt för den som vill anvĂ€nda den. Han sade, ”Det finns ingen exklusivitet pĂ„ Facebook. Ingen VIP-Ă„tkomst. Ingen affĂ€rsklass. VĂ„ra tjĂ€nster Ă€r lika tillgĂ€ngliga för studenter i Guatemala, boskapsuppfödare i MellanvĂ€stra USA, kontorsarbetare i Mumbai, tekniska startups i Nairobi eller taxichaufförer i Berlin. Mer Ă€n 2 miljarder mĂ€nniskor anvĂ€nder vĂ„ra plattformar – för att de kan.“

Argumentet Àr inte sÀrskilt nytt och dess kritiska validering har diskuterats mycket. Medan Facebook onekligen har spelat en roll i att möjliggöra kommunikation för miljarder över hela vÀrlden utan att ta ett öre, har den fÄtt skarp kritik för att göra det pÄ bekostnad av att kompromissa med privata data för sina anvÀndare i utbyte mot en reklamstödsmodell. Som ett resultat kan det uppfattas att medan det inte finns nÄgra monetÀra kostnader för att vara en del av Facebook-ekosystemet, sÄ smÄningom slutar anvÀndarna att betala för det genom att sÀlja information som vilka tjÀnster de anvÀnder, vad de handlar för pÄ internet och sÄ pÄ, och det ocksÄ utan fullstÀndig kunskap om det.

Apple, Ă„ andra sidan, har varit en föresprĂ„kare för integritet och har tagit flera grĂ€vningar hos andra stora teknikföretag för deras svaga sĂ€kerhetsstandarder. Med tanke pĂ„ att det nĂ€stan alltid har prissatt sin hĂ„rdvara vid en betydligt högre punkt, kan det diskuteras om Cleggs argument om att Apple Ă€r en “exklusiv klubb” skulle vara giltigt trots allt skulle det vara fel att anklaga Apple för att prissĂ€tta sin egen produkt vid en punkt som den anser lĂ€mplig, precis som Facebook Ă€r fritt att erbjuda sin produkt gratis.