Facebook ‘förbereder’ apputvecklare för reklamkatastrof i iOS 14

Facebook 'förbereder' apputvecklare för reklamkatastrof i iOS 14
Slutsats: Facebooks “Audience Network” kan bli kraftigt förlamat av Apples nya sekretessfunktioner som kommer i iOS14. Facebook varnar sina apputvecklare för en eventuell drastisk eller katastrofal minskning av annonsintĂ€kterna för utvecklare. Men sociala medier titan förlorar Ă€nnu mer inkomster i sig om det inte fixar plattformen för att klara av iOS 14: s regler.

I juni presenterade Apple iOS 14 pÄ sin Worldwide Developers Conference. En av de nya sÀkerhetsfunktionerna som kommer till mobiloperativsystemet Àr bÀttre insyn i personlig information. Inte bara mÄste utvecklare visa anvÀndarna hur de samlar in, anvÀnder och delar sin information, utan appar mÄste be om tillstÄnd att skrapa dessa data.

Facebook meddelar nu apputvecklare att den hÀr funktionen kan tanka deras annonsintÀkter. En av de godbitar av data som appar hÀmtar Àr enhetens IDFA. Facebooks Audience Network-plattform anvÀnder denna unika identifierare för riktade annonser. Om anvÀndarna vÀljer att inte dela den med en app görs annonsverktygen vÀrdelösa för utvecklaren.

“Även om det Ă€r svĂ„rt att kvantifiera effekten för publicister och utvecklare vid denna tidpunkt med sĂ„ mĂ„nga okĂ€nda, har vi vid testning sett mer Ă€n 50% minskning av publiceringsintĂ€kterna i publiknĂ€tverket nĂ€r personalisering togs bort frĂ„n kampanjer för mobilappsannonsinstallation”, sĂ€ger varnade företaget pĂ„ onsdagen.

Enligt Facebook Ă€r 50 procent bara en konservativ uppskattning. I verkligheten kan effekterna bli betydligt mer betydande. Den sociala mediejĂ€tten sĂ€ger att den arbetar med att hitta ”kort- och lĂ„ngsiktiga” begrĂ€nsningar mot detta, inklusive att ha nya mĂ„lgruppsnĂ€tverk och Facebook-SDK: er tillgĂ€ngliga innan Apple slĂ€pper iOS 14. Det kanske inte Ă€r sĂ„ enkelt.

Facebook förordar sitt inlÀgg och sÀger att iOS 14 kan hÀmma Audience Network sÄ mycket att det kanske inte Àr vÀrt att köra pÄ iOS 14 alls.

“Trots vĂ„ra bĂ€sta anstrĂ€ngningar, [Apple] kan göra Audience Network sĂ„ ineffektivt pĂ„ iOS 14 att det kanske inte Ă€r vettigt att erbjuda det pĂ„ iOS 14 i framtiden, sĂ€ger företaget.

Facebook inramar inlÀgget mot bakgrund av att Apple blir en dÄlig kille och antyder att det Àr ute efter att skada smÄföretag. Medan Apple har sin andel av företags överdrift, sÀtter Facebooks alltför nitiska datainsamling det inte i stÄnd att peka fingrar. Det kan faktiskt hÀvdas att Apples kommande sekretessfunktioner Àr ett direkt resultat av Facebooks datamissbruk.

Apple försöker bara ge sina anvÀndare möjlighet att vÀlja vilka appar som de ska lita pÄ med sina personuppgifter. Facebook ÄterhÀmtar sig frÄn ett tidigt lÄgt konsumentförtroende för hur det hanterar data tack vare Cambridge Analytica och andra informationsskandaler. Att vara i en sÄdan position Àr inte Apples gör.

Oavsett vem som har fel, Àr det upp till Zuckerberg och vÀnner att ta reda pÄ hur man ska gÄ vidare, eftersom pÄverkan pÄ annonsintÀkter för Facebook-apputvecklare i slutÀndan pÄverkar Facebooks riktade annonseringskontoko.