Facebook introducerar ” clear history ” för alla anvĂ€ndare i slutet av 2019

Facebook-chef tar grÀva pÄ Apple, kallar företaget en

“Den nya funktionen” Rensa historik “frĂ„n Facebook kommer enligt uppgift att tillĂ„ta anvĂ€ndare att fĂ„ tillgĂ„ng till deras anvĂ€ndningshistorik, appar och aktiviteter och ta bort eller inaktivera sĂ„dan spĂ„rning.”

Facebook Ă€r enligt uppgift instĂ€lld pĂ„ att införa en ny “tydlig historik” -funktion för alla anvĂ€ndare i slutet av 2019. Funktionen, som har varit i diskussioner sedan Facebooks ökĂ€nda Cambridge Analytica-datainsamlingsskandal, Ă€r utformad för att ge nĂ„gon form av kontroll till anvĂ€ndare över hur mycket av deras data som finns kvar pĂ„ Facebooks servrar och vad det sociala mediet kan samla ut baserat pĂ„ anvĂ€ndarĂ„tgĂ€rder.

Flytten bekrÀftades av Facebooks finansdirektör David Wehner. Enligt honom, Àven om det verkligen kommer att förbÀttra anvÀndarens integritet, kommer det ocksÄ att begrÀnsa och utgöra svÄrigheter för Facebook i sin primÀra intÀktsmodell för riktade annonser. Fram till nu anvÀnder Facebooks algoritmer anvÀndarens tidigare trender och beteenden för att mÀta vilken produkt, plats och demografi de tillhör och sedan visa annonser baserat pÄ vad en anvÀndare sannolikt har intresse för.

Facebook FB feat

Med den nya funktionen “Rensa historik” kommer anvĂ€ndarna att kunna se de sidor, appar och webbadresser som de har öppnat via sitt Facebook-konto och dess sammankopplade webbplatser. De kan sedan radera all information som de anser lĂ€mplig och med hĂ€nsyn till ljudet hĂ€vdar Facebook att denna information, om den efterfrĂ„gas senare, inte kommer att vara tillgĂ€nglig eftersom den helt kommer att tas bort frĂ„n Facebooks servrar.

Företagets VD Mark Zuckerberg, som har varit i skjutlinjen lite för ofta pÄ senare tid pÄ grund av Facebook och dess integritetscentrerade elÀnde, har vidare sagt att förutom att ha möjlighet att radera all lagrad information, kommer anvÀndarna ocksÄ att kunna avgöra om eller inte skulle de ens vilja att den hÀr informationen skulle lagras eller inte. Facebook har mött en kraftig omgÄng efter att det upptÀcktes att i stÀllet för att döda sitt övervakningsverktygslika Onavo VPN, bytte det i huvudsak ut tjÀnsten till Facebook Research och körde den utanför ramen för lagligt godkÀnda betaprogram.

Facebook hoppas att verktyg som “rensa historia” hjĂ€lper det att svara pĂ„ den enorma mĂ€ngden negativ feedback som den har genererat för sent. Det Ă„terstĂ„r att se hur funktionen implementeras och hur mycket integritetsstyrning som ingĂ„r i den för slutanvĂ€ndaren.