Facebook kommer Àntligen att varna dig för att dela förÄldrade artiklar

Facebook kommer Àntligen att varna dig för att dela förÄldrade artiklar

Facebook kommer Àntligen att varna dig för att dela förÄldrade artiklar | Tech.co

I ett försenat drag frÄn vÀrldens frÀmsta sociala medieplattform kommer Facebook Àntligen att varna anvÀndare om att dela artiklar som Àr förÄldrade.

Facebook har gÄtt frÄn app för social anslutning till en massiv leverantör av globala nyheter pÄ nÄgra Är. LÀngs vÀgen har val beslutats, aktiviströrelser har drivits, familjesammankomster har förstörts, allt tack vare Facebooks obevekliga engagemang för yttrandefrihet och lÄta mÀnniskor dela vad de vÀljer.

Lyckligtvis försöker företaget nu göra hur anvÀndarna delar nyheter lite mer informerade. Det gör detta genom att lÀgga till en varningsanmÀlan till anvÀndarna nÀr de försöker dela en artikel som Àr för gammal för att vara relevant.

Facebook tillkÀnnager kontextvarning

I ett blogginlĂ€gg frĂ„n Facebook idag meddelade det sociala medieföretaget att det skulle lansera ”en aviseringsskĂ€rm som lĂ„ter folk veta nĂ€r nyhetsartiklar som de ska dela Ă€r mer Ă€n 90 dagar gamla.”

“För att sĂ€kerstĂ€lla att mĂ€nniskor har det sammanhang de behöver för att fatta vĂ€lgrundade beslut om vad de ska dela pĂ„ Facebook, kommer meddelandeskĂ€rmen att visas nĂ€r mĂ€nniskor klickar pĂ„ delningsknappen pĂ„ artiklar som Ă€r Ă€ldre Ă€n 90 dagar”, lĂ€ser blogginlĂ€gget.

InlÀgget fortsatte med att förklara att pÄ Àkta Facebook-sÀtt kommer anvÀndarna fortfarande att kunna posta artikeln om de vill, efter att ha erkÀnt att artikeln Àr mer Àn tre mÄnader gammal.

Varför lÀgger Facebook till den hÀr uppdateringen?

Facebook vill alltid uppdatera sin plattform, men den hÀr uppdateringen handlar om mer Àn att göra den stora F snyggare. Den hÀr uppdateringen bör helst hjÀlpa Facebook att bekÀmpa den aggressiva spridningen av felinformation pÄ webbplatsen. Plus, enligt blogginlÀgget finns det gott om aptit för det:

Facebook förÄldrad varning

“Under de senaste mĂ„naderna fann vĂ„r interna forskning att artikelns aktualitet Ă€r ett viktigt sammanhang som hjĂ€lper mĂ€nniskor att bestĂ€mma vad de ska lĂ€sa, lita pĂ„ och dela”, lĂ€ste inlĂ€gget. “SĂ€rskilt nyhetsutgivare har uttryckt oro över att Ă€ldre berĂ€ttelser delas pĂ„ sociala medier som aktuella nyheter, vilket kan missförstĂ„ lĂ€get för aktuella hĂ€ndelser.”

FörÀndringen verkar som en otroligt uppenbar, med tanke pÄ den allt vanligare förekomsten av felinformation och dÄlig information som finns pÄ Facebook. Men har den sociala mediejÀtten egentligen bara uppmÀrksammat detta bara under de senaste mÄnaderna?

Hur tog det sÄ lÄng tid?

Vi vet alla att Facebook har haft en rĂ€ttvis andel av “falska nyheter” -problem, redan före kontroverserna i 2016 Ă„rs val. FrĂ„n problematiska Facebook-grupper till misstĂ€nkta trollbots har plattformen plĂ„gats med ett brett spektrum av frĂ„gor i mer Ă€n ett halvt decennium. SĂ„ varför tog nĂ„got sĂ„ enkelt som att inkludera framtrĂ€dande information, som datumet, sĂ„ lĂ„ng tid att lĂ€gga till?

Det mest troliga svaret Ă€r att Mark Zuckerberg inte har kĂ€nt sig motiverad att göra sĂ„dana förĂ€ndringar – enligt sin egen definition Ă€r plattformen fortfarande helt framgĂ„ngsrik. Att dela felinformation delas fortfarande, vilket innebĂ€r att Facebook gör sitt jobb: att fĂ„ mĂ€nniskor att ansluta online.

Som Zuckerberg gĂ€rna pĂ„pekar Ă€r Facebook inte en “sanningsarbetsmĂ€nniska”. Det Ă€r bara ett fartyg för yttrandefrihet, oavsett hur alltför destruktivt och uppenbart osant det talet kan vara, en synvinkel som mĂ„ste förĂ€ndras om vi vill att sociala medier nĂ„gonsin ska Ă„tervĂ€nda till sin tidigare Ă€ra.

TyvÀrr, tills de sociala medieplattformarna tar en tydlig stÄndpunkt om deras roll i den globala diskussionen om yttrandefrihet mot felinformation, Àr det bÀsta vi kommer att fÄ artiklar som faktiskt har datumet.

Den hĂ€r artikeln uppdaterades senast den: 26/06/2020 – 06:57

Tyckte du att den hÀr artikeln var till hjÀlp? Klicka pÄ en av följande knappar

Ja Nej

Vi Àr sÄ glada att du gillade! FÄ mer levererad till din inkorg precis som den.

Vi beklagar att den hĂ€r artikeln inte hjĂ€lpte dig idag – vi vĂ€lkomnar feedback, sĂ„ om du tycker att vi kan förbĂ€ttra vĂ„rt innehĂ„ll kan du skicka ett e-postmeddelande till [email protected]

Conor Ă€r Senior Writer för Tech.co. Under de senaste fyra Ă„ren har han skrivit om allt frĂ„n Kickstarter-kampanjer och nystartade startups till tech-titaner och innovativ teknik. Hans omfattande bakgrund inom stand-up-komedi gjorde honom till den perfekta personen att vara vĂ€rd för tekniskt centrerade evenemang som Startup Night at SXSW och Timmy Awards för Tech in Motion. Du kan skicka e-post till Conor pĂ„ [email protected]

Utforska mer Se alla nyheter

Facebook lÀgger till en ny funktion för att titta pÄ videor med vÀnner

Facebook Ă€r den senaste appen för att komma ombord med gemensam video …

Bethany Howell – för 3 veckor sedan

Facebook avslöjar planer för att stödja företag i svartÀgande

Facebook har meddelat att det lanserar nya …

Bethany Howell – för 1 mĂ„nad sedan

Facebook lÀgger till officiella musikvideor pÄ plattformen

Facebook lĂ€gger till officiella musikvideor till sin tjĂ€nst i …

Bethany Howell – för 2 mĂ„nader sedan

Congress vs Big Tech Antitrust Hearing – anklagelserna och svaren

Big Tech trĂ€ffade kongressen vid gĂ„rdagens antitrustutfrĂ„gningar, som …

Jack Turner – för 2 mĂ„nader sedan

Ladda fler artiklar nÀra Skapa en webbplats? Se vÄra rekommendationer för de bÀsta webbplatsbyggarna att anvÀnda: BÀst pÄ test

Vi anvÀnder cookies. Genom att surfa pÄ vÄr webbplats godkÀnner du vÄr anvÀndning av cookies.