Facebook medger att det i en vÀrld med Donald Trump mÄste bli bÀttre pÄ falska nyheter

Facebook medger att det i en vÀrld med Donald Trump mÄste bli bÀttre pÄ falska nyheter

I ett scenario som inte var mer Àn en punchline för nÄgra mÄnader sedan kommer Donald Trump i januari att svÀras in som USA: s 45: e president. Ja, samma Donald Trump som var vÀrd för en realityshow pÄ NBC och gick in i en WWE-ring med Stone Cold Steve Austin kommer snart att bli den mÀktigaste mannen i Amerika.

MISS INTE: Target Black Friday 2016-annonslÀckor: Enorma iPhone 7, Xbox One S, TV och andra tekniska erbjudanden

Trumps överraskande seger har framkallat en hel del upprördhet till vÀnster, med mÄnga som försöker ta ett steg tillbaka och bedöma vad som gick fel. Hur Àr det möjligt, har mÄnga undrat att en man utan tidigare politisk eller militÀr erfarenhet, en man som Àr benÀgen att förolÀmpa nÄgon person eller sak som stÄr i hans vÀg, kunde komma frÄn ingenstans och vinna USA 2016 Presidentval?

Utan tvekan kommer politiska forskare att studera det förflutna valet i Ärtionden, men för tillfÀllet verkar mÄnga till vÀnster kasta skuld pÄ Facebook för Trumps dÄliga och nykterande makthöjning.

I ett utbrett inlÀgg frÄn NY Mag menar Max Read att Facebook i synnerhet och sociala nÀtverk i allmÀnhet effektivt överlÀmnade valet till Trump.

Det mest uppenbara sĂ€ttet pĂ„ vilket Facebook möjliggjorde en Trump-seger har varit oförmĂ„gan (eller vĂ€gran) att ta itu med problemet med bluff eller falska nyheter. Falska nyheter Ă€r inte ett unikt problem för Facebook, utan Facebooks enorma publik och de distributionsmekanismer som webbplatsen förlitar sig pĂ„ – dvs den kĂ€nslomĂ€ssigt laddade aktiviteten att dela och visa mig-mer-som-denna feedback-slinga av nyhetsflödealgoritm – gör det till den enda sajten som stöder en verkligt lukrativ marknad dĂ€r skumma publicister arbitrerar trafik genom att locka mĂ€nniskor frĂ„n Facebook och till ad-festooned webbplatser, med hjĂ€lp av berĂ€ttelser som omvĂ€xlande bestĂ„r, felaktiga, överdrivna utöver all relation till sanningen , eller alla tre.

Det Àr en intressant om inte förenklad teori att fundera över, sÀrskilt för att graden av kraft som Facebook Ätnjuter nÀr det gÀller vilka berÀttelser i nyhetscykeln som tar fart och vilka berÀttelser som snabbt stÀngs Àr verkligen utan lika.

Framför allt blev Facebooks problem med falska nyheter mycket vanligare nÀr företaget blev av med sina mÀnskliga redaktörer och förlitade sig pÄ dÄligt kalibrerade algoritmer för att avgöra vilka berÀttelser som dök upp i sitt flöde av trendiga nyhetsberÀttelser.

Allt som sagt, Facebook erkÀnner Ätminstone den unika position som den befinner sig i och den kraft den har och har lovat att göra ett bÀttre jobb med att fretera vilseledande och uppenbart falska berÀttelser frÄn sitt flöde.

I ett uttalande till TechCrunchsa den sociala nÀtverksjÀtten:

Vi tar felinformation pÄ Facebook mycket seriöst. Vi vÀrdesÀtter autentisk kommunikation och hör konsekvent frÄn de som anvÀnder Facebook att de föredrar att inte se felinformation. I Newsfeed anvÀnder vi olika signaler baserat pÄ feedback frÄn samhÀllet för att avgöra vilka inlÀgg som sannolikt innehÄller felaktig information och minska distributionen. I Trending tittar vi pÄ en mÀngd olika signaler för att sÀkerstÀlla att Àmnena som visas Äterspeglar verkliga hÀndelser och vidtar ytterligare steg för att förhindra falskt eller vilseledande innehÄll. Trots dessa anstrÀngningar förstÄr vi att det finns sÄ mycket mer vi behöver göra, och det Àr dÀrför det Àr viktigt att vi fortsÀtter att förbÀttra vÄr förmÄga att upptÀcka felinformation. Vi Àr fast beslutna att fortsÀtta arbeta med denna frÄga och förbÀttra upplevelserna pÄ vÄr plattform.

Naturligtvis ÄterstÄr att se hur Facebook vÀljer att hantera dessa problem. FrÄn vad vi hittills kan samla har företaget Ànnu inga planer pÄ att Àn en gÄng förlita sig pÄ mÀnskliga kuratorer.

I bredare bemÀrkelse tror jag inte att det Àr tydligt att falska berÀttelser hade nÄgot att göra med Trumps valseger. Om nÄgot Àr det ocksÄ möjligt att feedback-slingan med information som Facebook i sig ger sina anvÀndare endast tjÀnade till att stÀrka beslutsamhetens vÀljare som lutade i en viss politisk riktning.

Som Kim-Mai Culter tyst pÄpekar,