Facebook “oavsiktligt” laddade upp 1,5 miljoner e-postkontakter under de senaste tre Ă„ren

Facebook

“Problemet rapporterades efter att det upptĂ€cktes att Facebook frĂ„gade efter lösenord via e-post för nya medarbetare pĂ„ plattformen, som nu meddelas”

Facebooks sekretessrelaterade frĂ„gor verkar oĂ€ndliga och oĂ€ndliga, med ord som nu kommer ut att juggernaut pĂ„ sociala medier samlar in e-postkontakter för anvĂ€ndare och laddar upp dem till sina servrar utan att be om tillstĂ„nd. FrĂ„gan har uppenbarligen pĂ„verkat cirka 1,5 miljoner anvĂ€ndare under de senaste tre Ă„ren och berör alla de som nyligen anmĂ€lt sig till plattformen. Sedan denna information kom fram har Facebook sagt att flytten var “oavsiktlig” och problemet har nu rĂ€ttats, med anvĂ€ndare vars kontakter har laddats upp utan samtycke meddelas nu om hĂ€ndelsen.

En Facebook-talesman sa till CNET, ”Förra mĂ„naden slutade vi erbjuda verifiering av e-postlösenord som ett alternativ för personer som verifierar sitt konto nĂ€r de registrerar sig för Facebook för första gĂ„ngen. NĂ€r vi tittade pĂ„ stegen som folk gick igenom för att verifiera sina konton fann vi att i vissa fall ocksĂ„ personers e-postkontakter oavsiktligt laddades upp till Facebook nĂ€r de skapade sitt konto. Vi har Ă„tgĂ€rdat det underliggande problemet och meddelar personer vars kontakter importerades. ”

Facebook

ÅtgĂ€rden lyfter igen den allmĂ€nna skrupelfria integritets- och dataanvĂ€ndningsmetoden, som företaget regelbundet har hamrats med, sedan Cambridge Analytica-skandalen. Ända sedan Facebooks dataövervakningsakt kom fram har den sociala mediejĂ€tten visat sig vara orovĂ€ckande paranoid nĂ€r det gĂ€ller att kontrollera data frĂ„n nĂ€stan tvĂ„ miljarder anvĂ€ndare som har registrerat sig för sin plattform nĂ„gon gĂ„ng eller den andra.

En mÀngd interna konversationer som dÀrefter avslöjades fann att Facebook utövade tvivelaktiga datainsamlings- och sourcingmetoder. Det befanns ocksÄ villigt att tillhandahÄlla sin dataarsenal till tredje part som var villiga att betala för att utnyttja anvÀndarpreferenser och visa riktade annonser pÄ Facebooks mÄnga plattformar.

Facebook presenterade

En ytterligare avslöjande angĂ„ende företagets “Research” -program visade att de betalade tonĂ„ringar i ett försök att installera en specifik app och helt enkelt hĂ„lla den igĂ„ng, samtidigt som den gav den Ă„tkomst till sina enheter pĂ„ rotnivĂ„. Företaget har sedan försökt att försvara sin stĂ„ndpunkt genom att peka pĂ„ juridiska kryphĂ„l, vilket inte tar bort den moraliskt skadliga aspekten av de oseriösa datainsamlingsmetoder som företaget har infört. Facebook har dock insisterat pĂ„ att vara mer transparent och har tydligen gjort korrigeringar för att verka mer bekymrade över anvĂ€ndarnas integritet.

NÀr det gÀller den nuvarande frÄgan om att samla e-postkontakter för 1,5 miljoner anvÀndare har Facebook uppgett att problemet sedan dess har fixats. Det har emellertid hittills inte funnits nÄgon klarhet i om informationen har tagits bort frÄn företagets databas eller om anvÀndarna kommer att ha nÄgon metod för att göra det manuellt.