Facebook-rÄdgivare sÀger enligt uppgift att anvÀndare inte har nÄgon rimlig förvÀntan pÄ integritet

Facebook-rÄdgivare sÀger enligt uppgift att anvÀndare inte har nÄgon rimlig förvÀntan pÄ integritet

“I en förhör inför rĂ€ttegĂ„ngen rörande Cambridge Analytica-rĂ€ttegĂ„ngar uttalade Facebook-rĂ„dgivare Orin Snyder att det inte kan betraktas som ett intrĂ„ng i privatlivet”

Facebook har enligt uppgift argumenterat mot sitt potentiella brott mot integritet genom att sÀlja data till tredje parts leverantör, Cambridge Analytica. I en av de vÀntande utfrÄgningarna före rÀttegÄngen rörande den massiva skandalen hÀvdade Facebook-rÄdgivare Orin Snyder att fallet inte borde hanteras som ett intrÄng i anvÀndarnas integritet, eftersom anvÀndarna sjÀlva inte har nÄgra förvÀntningar pÄ integritet pÄ sociala medier.

Argumentet uppgav ocksĂ„ att det inte finns “nĂ„gra rimliga förvĂ€ntningar pĂ„ integritet” pĂ„ Facebook, eller för den delen, pĂ„ nĂ„gon social medieplattform. Förhandlingen leds av den amerikanska distriktsdomaren Vince Chhabria, som har upprĂ€tthĂ„llit rĂ€ttegĂ„ngarna mot Facebook, med argumentet att Facebook avslöjade anvĂ€ndardata med en tredjepartsleverantör, med full kunskap om att handlingen gjordes utan anvĂ€ndarens samtycke.

Facebook-logotyp - presenterad

Detta Àr en av de senaste punkterna i Facebooks pÄgÄende rÀttsliga strider, som har hamrats med data- och sekretessskandaler Ànda sedan ord om Cambridge Analytica-datainsamlingsÀrendet bröt ut. Sedan dess har det visat sig att Facebook villigt sÀljer data till tredjepartsleverantörer i utbyte av intÀkter, vilket dess allmÀnna anvÀndardatainsamlingar ocksÄ har kallats brutala och invasiva. Trots detta lyckades företaget rapportera rekordintÀkter och rörelseresultat, Àven om det har fÄtt ökat tryck sent.

Vid den nyligen avslutade ÄrsstÀmman har bÄde aktieÀgare och kampanjer krÀvt att Facebook-vd Mark Zuckerberg avgÄr. PÄstÄendena Àr baserade pÄ det faktum att Facebooks dataproblem bara har ökat, utan nÄgon konkret lösning frÄn företaget, Àven om dess hierarki offentligt har angett att de syftar till att vara mer ansvarsfulla med anvÀndardata.

Facebook

MÄnga, inklusive Zuckerbergs gamla vÀn och grundare av Facebook, Chris Hughes, har krÀvt att företaget bryts upp pÄ grund av sin monopolposition i branschen. Det ÄterstÄr att se hur företaget reagerar pÄ detta, men argumentet för anvÀndare som inte har nÄgra förvÀntningar pÄ integritet skulle verkligen inte anses vara framsteg för att blidka de alltmer upprörda sÀkerhetsvakthundarna.

En CNET-rapport uppgav att Facebook har avböjt att kommentera sitt uttalande.