Facebooks lÀskiga nya algoritm vet hur du kÀnner dig bokstavligen

Facebooks lÀskiga nya algoritm vet hur du kÀnner dig bokstavligen

Vid denna tidpunkt i det sociala mediaspelet har du förmodligen lagt mÀrke till lÀskiga digitala annonser pÄ webbplatser som Facebook och Twitter. Varje gÄng du pratar om ett visst Àmne i privatlivet i ditt eget hem, visas en chockerande lÀmplig produktannons pÄ sidan av ditt flöde. Du mailade inte, skickade inte meddelanden eller till och med sms till konversationen till nÄgon, sÄ vad ger det? Facebooks algoritm Àr det som ger, och det blev bara mycket lÀskigare.

Visst, bröllopsregister som dyker upp efter ett förlovningsmeddelande Àr bra, och Chicago Cubs-biljettavtal i ditt flöde efter öppningsdagen Àr mer Àn förstÄeligt. Men tydligen tar Facebooks senaste algoritmuppdatering hÀnsyn till ditt emotionella tillstÄnd nÀr du bestÀmmer vilka annonser som ska visas pÄ din profil, enligt ett dokument som erhÄllits av Australieren.

Trots den inneboende obehag Àr marknadsförare och experter övertygade om att denna form av reklam Àr bra för affÀrer. Ja, de katalogiserar och analyserar dina kÀnslor, men det pÄminner Ätminstone marknadsförare och annonsörer om att du Àr en mÀnniska, eller hur?

“Det humaniserar konsumenten och det tar fram beteenden och attityder”, sĂ€ger Alanna Gombert, chef för handelsgruppen Interactive Advertising Bureau’s tech lab. ”PĂ„ vissa sĂ€tt Ă€r det rĂ€tt att göra. Det motsvarar en person och inte ett inriktningsobjekt. ”

Det hÀr Àr en frÄga sÄ gammal som sjÀlva tekniken: vid vilken tidpunkt blir all denna automatisering för lÀskig? Till och med Tom Hanks nya film Cirkeln suddar ut grÀnsen mellan behovet av innovativ teknik för att göra livet enklare och den frihet som krÀvs för att vara mÀnniska. BekvÀmligheten med annonser inriktade pÄ dina kÀnslor Àr obestridlig, eftersom köpsannolikheten i hög grad pÄverkas av ditt humör. Men vill du verkligen ha alla dina dÄliga dagar och stressade kvÀllar inloggade pÄ en Facebook-server?

Det Àr svÄrt att argumentera med det faktum att denna nivÄ av dataspÄrning i sig Àr oroande. Men vid denna tidpunkt Àr det relativt tufft. Smartphones spelar redan in varje rörelse, röstassistenter lyssnar pÄ varje ord och bÀrbara kameror tittar pÄ varje privat danssession. Vad Àr en plattform som spÄrar dina kÀnslor verkligen kommer att göra för din sinnesfrid pÄ lÄng sikt? Tragiskt, om det finns ett sugrör som kommer att bryta den berömda kamelens rygg nÀr det gÀller integritet online, kommer det inte att vara det.

LÀs mer om sociala mediatrender hÀr pÄ Tech.Co