Fem Är senare Àr Apple Watch en otÄlig designikon

Fem Är senare Àr Apple Watch en otÄlig designikon
Varför det betyder nÄgot: Imran Chaudhri Àr en tidigare Apple-designer som har mycket till sitt namn. Han Àr undertecknad som meduppfinnar med Steve Jobs pÄ Apples ursprungliga patent för iPod, och den enda uppfinnaren listad i deras första patent för pekskÀrmsgrÀnssnitt. De tvÄ teknikerna som parades ihop skulle skapa iPhone, men skapade ocksÄ en annan hÀrstamning: nÀr han lekte med en eftermarknadsklocka för sin iPod Nano, började Chaudhri att prototypera en pekskÀrmsnano som kunde bÀras som en klocka bekvÀmare. För fem Är sedan igÄr lanserades den designen som Apple Watch.

Apple var verkligen inte den första som marknadsförde med ett smartur, men Apple Watch Àr en unik originalprodukt. Chaudhri, med (mycket) hjÀlp, tog effektivt en Walkman och gjorde den till en smartwatch under sin karriÀr pÄ Apple. Den karriÀren har nu slutat, tyvÀrr, för att han lÀmnade 2017. Det finns oro för att den slÀktlinje som Apple Watch representerar kvar hos honom. PÄ mindre Àn de fem Ären blev det den mest populÀra armbandsuret i vÀrlden, men dess design har satt stillastÄende.

Apple Watch har verkligen blivit en mycket bÀttre produkt under den tiden, lÄt det vara tydligt. BatterilivslÀngd, skÀrm, funktionalitet, allt mycket förbÀttrad genom teknisk innovation. Apple har fortsatt att förbÀttra internt och har upprÀtthÄllit ett perfekt lÀmpligt exteriör och grÀnssnitt. Men frÄnvaron av Chaudhris frÀcka och klarsynta perspektiv har kÀnts i det uppenbara syftet bakom produkten.

Chaudhri designade Digital Touch för Apple Watch. Meddelandefunktionen skickar animerade symboler och skisser pÄ alla Apple-enheter. Men det marknadsfördes mest framtrÀdande sÄ att Apple Watch-anvÀndare kunde dela sina hjÀrtslag i realtid. Konceptuellt handlar Digital Touch om att lindra utmaningarna med att uttrycka kÀnslor över text.

“Digital Touch kallades ursprungligen ET för elektronisk beröring,” sa Chaudhri och hĂ€nvisade till den hjĂ€rtvĂ€rmande fingertoppscenen i filmen ET. “Jag kallade det för sin potential som en ny form av kĂ€nslomĂ€ssig koppling.”

nÄgra roliga fakta för att fira 5 Ärs #AppleWatch

hÀr Àr ett foto som tagits av teamet pÄ lanseringsdagen, det Àr jag i centrum. (skÀgget Äldrar mig men min fru @bella_bongiorno lÄter mig inte lÀmna hemmet utan det) pic.twitter.com/E1GufksZM1

– Imran Chaudhri (@imranchaudhri) 24 april 2020

Naturligtvis fungerar det inte. Digital Touch var impopulÀr och slÀppte av Apples radar för flera Är sedan. Men de borde inte ha övergivit idén. I den aktuella krisen Àr det omöjligt att begrÀnsa kÀnslomÀssiga förbindelser till personliga interaktioner som mÄnga mÀnniskor (inklusive mig sjÀlv) vill göra för att undvika besvÀrlighet. Jag tar fÀrre timmar batteritid för att fÄ mer meningsfulla kontakter med mÀnniskor som jag inte kan se ansikte mot ansikte nÄgon dag. Det var Chaudhris mÄl.

I mindre skala var Chaudhri inte rĂ€dd för att kasta ut det gamla till förmĂ„n för det nya (vilket Apple har kĂ€mpat med i flera Ă„r). Slingbandsuret, till exempel, ”var en utveckling av kardborrebandet Speedmaster som gjordes av Apollo-astronauter.” Han gjorde bara mycket smĂ„ justeringar till en etablerad produkt men gjorde den bĂ„de mer praktisk och elegant. PĂ„ samma sĂ€tt Ă€r solurets ansikte, som visar solens position i dag-natt-cykeln, lite mer Ă€n en bĂ€rbar solur. Men det Ă€r mycket anvĂ€ndbart för muslimer som observerar Ramadan och fotografer som försöker optimera belysningen, tydligen. Det Ă€r ocksĂ„ ganska vackert.

Som en skarp Twitter-anvÀndare mÀrkte, bÀr inte Chaudhri en Apple Watch i sin Twitter-profilbild. Det och det faktum att han driver ett företag som försöker redesigna anvÀndargrÀnssnittet för att vara mer personligt fÄr mig att undra om han kÀnner, som jag gör, att Apple Watch har blivit för mekanisk. Fokus för en enhet som Àr fastspÀnd pÄ handleden borde handla om att vara personlig, men tyvÀrr, eftersom Apple Watch har vuxit utan Chaudhri, har Apple lagt mindre fokus pÄ det mÀnskliga elementet.

Bildkredit: Daniel Cañibano