Fiio M6-recension: en imponerande digital ljudspelare för dem med en budget

Fiio M6-recension: en imponerande digital ljudspelare för dem med en budget

“Vi tar en av de mest prisvĂ€rda digitala ljudspelarna runt – FiiO M6”

Om du Ă€lskar ljud Ă€r det troligt att du har hört talas om Kina-baserade FiiO. VarumĂ€rket kom fram för inte sĂ„ lĂ€nge sedan 2007 och har sedan dess lyckats skĂ€ra en nisch för sig sjĂ€lv med sina funktionsfyllda hörlurar. Det Ă€r ocksĂ„ bland de fĂ„ företag som tillverkar digitala ljudspelare (DAP) – enheter som Ă€r en sĂ€llsynthet i den moderna smartphone-eran. Vi har nyligen fĂ„tt den digitala ljudspelaren FiiO M6 i vĂ„ra laboratorier. Men med en prislapp pĂ„ 14.990 Rs – dĂ€r du kan fĂ„ en kapabel smartphone – skulle du förmodligen blinka tvĂ„ gĂ„nger innan du bestĂ€mmer dig för om du ska köpa den. SĂ„ medan vi diskuterar vem det Ă€r avsett för i domen, lĂ„t oss ta reda pĂ„ vad exakt M6 ger till bordet.

Specifikationer en överblick

MÄtt 53,3 x 92,5 x 11,5 mm VÀger 83 g 3,2-tums IPS-pekskÀrm med en upplösning pÄ 480 x 800 pixlar 1 GHz Exynos 7270 dual-core processor 768 MB RAM 4 GB inbyggt minne ES9018Q2C DAC Stöder Bluetooth 5.0, Wi-Fi, Airplay 1200 mAh Li-Po batteri

Design och display

Det kanske allra första som kommer att locka dig mot FiiO M6 Àr dess storlek. I en tid dÀr smartphones har blivit större Àn vÄra hÀnder lyckas M6 definitivt fÄ din uppmÀrksamhet med sitt kompakta fotavtryck. Faktum Àr att mÄnga av mina kollegor frÄgade mig om det Àr en telefon. Du kan enkelt bÀra den runt i din jeansficka.

FiiO M6 recension - 91mobiler 09

Inte bara nÀr det gÀller dimensioner, FiiO M6 kommer ocksÄ över som en vanlig telefon i mÄnga andra aspekter. Du fÄr en strömbrytare uppe lÀngs sidan av 3,5 mm-uttaget, medan pausknappen finns till vÀnster ovanför volym upp / ned-knapparna. MicroSD-kortplatsen finns pÄ höger ryggrad, medan botten Àr dÀr du hittar en USB Type-C-port för laddning.

Tack vare sin aluminiumram kÀnns M6 ganska solid. Bakpanelen Àr dock blank, vilket gör att den ser premium ut men gör ocksÄ enheten mottaglig för repor och fingeravtryck. Det Àr dÀrför jag Àr glad att varumÀrket har buntats i ett skyddande fodral.

FiiO M6 recension - 91mobiler 34

För att interagera med FiiO: s M6 förlitar du dig pÄ en 3,2-tums pekskÀrm. Med en pixeldensitet pÄ 294ppi och en upplösning pÄ 480 x 800 pixlar Àr IPS-panelen skarp och erbjuder ocksÄ bra fÀrger. Jag kÀmpade inte heller med att anvÀnda enheten utomhus.

FiiO M6 recension - 91 bilar 10

HĂ„rdvara och mjukvara

FiiO M6 hÀmtar ström frÄn Exynos 7270-chipset, som erbjuder en dual-core processor klockad vid 1 GHz. 14nm kisel Àr ihopkopplat med 768MB RAM. Naturligtvis bör man inte jÀmföra denna hÄrdvarukombination med en vanlig smartphone, för M6 Àr byggd speciellt för ett syfte. Och det Àr dÀrför det kommer med en anpassad version av Android.

FiiO M6 recension - 91mobiler 20

GrÀnssnittet Àr ganska bekant men ÀndÄ annorlunda. HemskÀrmen har alla installerade appar utformade snyggt. Genom att dra ner meddelandefÀltet visas snabbkontrollerna och kontrollerna för musikuppspelning (om det spelas), medan du sveper igen visar hela panelen för snabbinstÀllningar. InstÀllningarna Àr ocksÄ barebones, vilket ger dig anslutningsalternativ som Bluetooth och Wi-Fi, tillsammans med möjligheten att justera lÄsskÀrmsinstÀllningarna. NÀr det gÀller ljudinstÀllningarna fÄr du möjlighet att vÀlja utdata, digitalt filterlÀge, trÄdlös uppspelningskodek eller aktivera USB DAC eller AirPlay (mer om det senare).

Som standard levereras enheten med ett par appar., Men det bra Àr att du kan avinstallera de som du inte behöver. TyvÀrr finns det ingen appbutik pÄ DAP, men du kan installera APK för appar som Spotify, BandlÀger och ES File Manager.

Att ta hand om dina lagringsbehov Àr 4 GB minne, varav knappt 2 GB utrymme Àr tillgÀngligt för slutanvÀndaren. Det Àr dÀrför jag Àr tacksam för att microSD-kortplatsen kan acceptera upp till 2 TB lagring, eftersom högupplösta ljudfiler Àr ganska stora.

Hur kunde vi inte nÀmna den ljudspecifika hÄrdvaran i det hÀr avsnittet? Enheten fÄr ES9018Q2C, en 32-bitars DAC som kan spela lÄtar upp till 384 KHz.

Ljudprestanda och mer

Naturligtvis Àr detta make-or-break-punkten för FiiO M6. SÄ hur bra förbÀttrar enheten hörselupplevelsen? För att uttrycka det enkelt kommer du att Àlska att lyssna pÄ det skarpa ljudet som M6 har att erbjuda, förutsatt att filerna Àr i högupplöst FLAC- eller DSD-format. Jag parade ihop spelaren med hörlurarna Tin Audio T3 och KZ ZS10 (recension) och kunde mÀrka skillnaden nÀstan omedelbart jÀmfört med att anvÀnda samma hörlurar med en bÀrbar dator eller en smartphone. Naturligtvis kan enheten spela MP3-lÄtar, men att göra det kommer inte att utnyttja M6s faktiska potential.

FiiO M6 recension - 91mobiler 23

Jag började med en av de mest populĂ€ra lĂ„tarna nĂ„gonsin – Ed Sheerans Form av dig (FLAC-format), och jag mĂ„ste erkĂ€nna att man lĂ€tt kan urskilja den skillnad som DAP medför. LĂ„ten visar att enheten gör rĂ€tt till alla frekvenser. I Coldplay Livet i fĂ€rgfilm (FLAC-format) kan du enkelt ta reda pĂ„ de olika instrumenten som spelas och tack vare det goda ljudet kan du höra dem individuellt. Och i AR Rahmans Dreams on Fire (FLAC) och Imagine Dragons Vad som Ă€n krĂ€vs (FLAC), sĂ„ngen Ă€r oerhört tydlig samtidigt som man ser till att topparna inte Ă€r övervĂ€ldigande. I det sistnĂ€mnda, sĂ€rskilt nĂ€r du lyssnar pĂ„ det via en smartphone eller bĂ€rbar dator, skulle du inte kunna fĂ„ en sĂ„ bra ljudseparation. Detsamma Ă€r fallet med EDM-lĂ„tar och andra genrer som du kanske gillar. Jag lyssnade ocksĂ„ pĂ„ DSD remastered version av Rolling Stones Sympati för djĂ€vulen och blĂ„stes bort av balanserad sĂ„ng och diskant. Men kanske det största testamentet för M6: s skicklighet Ă€r att kunna lyssna pĂ„ var och en av instrumenten, sĂ„ngen och till och med publikens reaktion i liveframstĂ€llningen av Jag litar inte pĂ„ mig sjĂ€lv (med att Ă€lska dig) av John Mayer.

Du kan naturligtvis ansluta Bluetooth-hörlurar till FiiO M6 för att njuta av en trÄdlös upplevelse. I det hÀr fallet lÄter dock lÄten lika bra som det format som paret stöder. Om hörlurarna stöder SBC kan du kanske inte mÀrka en enorm skillnad i kvalitet, men om öronsnÀckorna stöder LDAC, skulle du kÀnna betydande förbÀttringar.

M6 kan gÄ upp till 120 volymnivÄer, men varnas för att ljudet blir riktigt högt och Àven om det inte lÄter skingrande, tappar du rikedomen lite. Gadgeten har ocksÄ en rad alternativ för de som gillar att justera equalizerinstÀllningarna och fÄ bÀttre tonalitet.

FiiO M6 syftar ocksÄ till att vara mer Àn bara en digital ljudspelare. Du förstÄr, du kan ansluta den till din Android- eller iOS-smartphone för att spela lÄtar frÄn handenheterna pÄ enheten. Inte bara det, som nÀmnts ovan, med stöd för Airplay, kan du strömma musik frÄn M6 och styra den via din iPhone eller iPad. Sedan finns det stöd för USB DAC som lÄter dig göra detsamma frÄn din bÀrbara dator, Àven om jag inte kunde aktivera detsamma pÄ min Windows-baserade bÀrbara dator.

FiiO M6 recension - 91mobiler 03

Fueling FiiO: s M6 Àr ett 1200 mAh batteri som lovar att erbjuda cirka 13 timmars musikuppspelningstid med trÄdbundna hörlurar och 15 timmar med Bluetooth-hörlurar. Min anvÀndning uppfyllde vanligtvis dessa pÄstÄenden eftersom jag kunde lyssna pÄ musiken hela arbetsdagen med lÀtthet och bara behövde dricka upp spelaren pÄ morgonen. Tack vare nÀrvaron av Type-C-porten kan enheten laddas med samma adapter som den som medföljer de flesta Android-telefoner idag. Med hjÀlp av en 2A kraftsten laddade M6 frÄn 10 procent till 100 procent nivÄer pÄ lite mer Àn tvÄ timmar.

Dom

FiiO M6 Ă€r avsedd för ett jobb – och det gör det riktigt bra. Beroende pĂ„ vem du frĂ„gar kan priset pĂ„ 12999 Rs (lanseringspriset var 14999 Rs) vĂ€cka ljudfans eller skjuta upp en allmĂ€n anvĂ€ndare. Tillsammans med att erbjuda bĂ€ttre ljudfidelitet för finsmakarna fungerar det ocksĂ„ bra med smartphones och datorer och erbjuder ocksĂ„ möjligheten att lyssna via Bluetooth. NĂ€r det gĂ€ller tĂ€vlingen finns det inte mĂ„nga DAP i detta segment, men du kan titta pĂ„ Cayin N3, som Ă€r tillgĂ€nglig för 11999 Rs.

FiiO M6 recension - 91 mobiler 14

Med tanke pÄ att de flesta DAP-priser Àr prissatta pÄ den högre sidan, totalt sett, kommer FiiO M6 som ett bra alternativ för dem som vill uppgradera sin auditiva upplevelse utan att bryta banken.

Redaktörens betyg: 4/5

Fördelar

Kompakt byggnad Bra bildskÀrm LÀttanvÀnt grÀnssnitt Fantastiskt ljud Goda anslutningsmöjligheter

Nackdelar

Stöder bara nÄgra musikappar. Endast 2 GB anvÀndarlagring

Foton av Gaurav Rajput