Flera iOS-appar registrerar enligt uppgift skärmaktivitet utan användarens medgivande

Flera iOS-appar registrerar enligt uppgift skärmaktivitet utan användarens medgivande

“IPhone-anv√§ndare har ingen aning om att m√•nga iOS-appar i hemlighet sp√•rar varje tryckning, svep och till och med tar sk√§rmdumpar”

Enligt en rapport från TechCrunch spelar flera iOS-appar in varje tryckning och svep som görs av en användare. Dessa appar behöver inte be om din tillåtelse och användare har ingen aning om att detta händer. Ja, många appar samlar in användardata, men de ber om tillstånd och du kan neka dem att samla in information. I rapporten anges dock att flera appar samlar in data som berättar för dem hur du använder deras appar.

iOS-appar fr√•n stora f√∂retag som Hollister, Expedia, Air Canada, Hotels.com, Abercrombie & Fitch och m√•nga fler anv√§nder tj√§nster fr√•n Glassbox som g√∂r detta m√∂jligt. Glassbox √§r ett f√∂retag som tillhandah√•ller n√•got som kallas ‘Session Reply’ som kan g√∂ra det m√∂jligt f√∂r appar att spela in sk√§rmen. Utvecklarna kan sedan g√• igenom de inspelade sessionerna f√∂r att ta reda p√• hur kunderna anv√§nder appen. Detta hj√§lper utvecklaren att ta reda p√• vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Kredit - AppanalytikernKredit – Appanalytikern

Tjänsten registrerar kranar, tangentbordsingångar, sveper och tar också skärmdumpar. Det skickar sedan tillbaka all information till utvecklaren. Det här är dock inte det värsta. Enligt rapporten ska appar som använder dessa tjänster maskera känsliga fält som lösenord, kreditkortsuppgifter etc. Det visade sig dock att sådana fält är synliga i skärmdumpar. Detta ger utvecklarna och alla som har tillgång till skärmdumpar, möjligheten att se lösenord, kreditkortsinformation och annan information.

Kredit - Appanalytikern Kredit – Appanalytikern

Skärmdumpar som avslöjar lösenord och kreditkortsinformation från Air Canada (se ovan) upptäcktes av The App Analyst, som sa att flygbolaget inte maskerade viss känslig information. Air Canada hade nyligen mött ett brott där nästan 20 000 profiler komprometterades. Efter att rapporten publicerades av TechCrunch skickade Air Canada ett svar som bekräftade att de använder Glassbox-tjänster och tar skärmdumpar i appen. Några andra företag som Hollister och Abercrombie sa också att de använder Glassbox, men pratade inte om sessionsspelningar. Det finns många andra tjänster som ger sådana återspelningar till apputvecklare, men varumärken fortsätter att inte informera användarna om sådana aktiviteter.