Font ‘Sans forgetica’ √§r gjord f√∂r att hj√§lpa dig att memorera saker

Avatar for Amnah Fawad

Om du tror att du har ett guldfiskminne och tentor är precis runt hörnet så är det här en god nyhet för dig; Forskare vid RMIT University i Melbourne har tagit fram ett teckensnitt som hjälper dig att memorera saker.

‚ÄĚSans Forgetica √§r ett teckensnitt utformat med hj√§lp av principerna f√∂r kognitiv psykologi f√∂r att hj√§lpa dig att b√§ttre komma ih√•g dina studienoter‚ÄĚ.

Kusliga luckor, sv√•ra att l√§sa och gibberish; det ser ut som allt som kan g√• fel med ett teckensnitt √§r vad ‘Sans forgetica’ handlar om. Men efter noggrann unders√∂kning av studier av m√§nsklig psykologi och typografi skapade forskare ett teckensnitt som hj√§lper m√§nniskor att beh√•lla information. Teckensnittet √§r utformat baserat p√• begreppet “√∂nskv√§rd sv√•righet”.

Den önskvärda svårigheten är ett mycket vanligt fenomen som ofta används i klassrum för att hjälpa barn att komma ihåg saker på lång sikt. Som namnet antyder kräver dess svårighetsgrad en viss ansträngning som gör att du lättare kan komma ihåg vad du lärde dig. Denna övning stärker ens minne.

Konceptet har testats många gånger av forskarna. I en studie som genomfördes 2012 avslöjades att de teckensnitt som var svåra att läsa hjälpte studenter att komma ihåg saker de har memorerat. Tankeprocessen bakom det är att en jämförelsevis högre svårighetsgrad hindrar människor från att skumma igenom saker; man måste läsa texten noggrant för att förstå den, minst sagt.
Stephen Banham, en av trion som kom med teckensnittet, sa:
“Du skulle s√§kert aldrig s√§tta in en hel roman i den, jag tycker om att betrakta den som bl√•m√∂gelost, den fungerar mycket bra i sm√• portioner.”
Han utarbetade vidare att teckensnittet kommer att hjälpa ditt visuella minne och låter dig memorera viktiga datum, händelser och fakta.
Sans forgetica testades på RMIT-studenter. 400 studenter deltog i studien. Eleverna delades slumpmässigt i två grupper. En grupp skapades för att memorera text skriven i Sans forgetica och den andra, Arial (teckensnittet som är lättast att läsa över hela världen). Det konstaterades att den tidigare gruppen kunde behålla 57% av informationen jämfört med 50% av den senare.
Att ha ett teckensnitt som kan hjälpa dig att behålla information kan visa sig vara en milstolpe. I ett samtal med Sydney Herald uttryckte Stephen Banham sin förväntan:
‚ÄĚAtt skapa ett teckensnitt √§r lite som att ha ett barn, du skapar den h√§r saken och du vet inte vad som kommer att h√§nda. Det finns ingen s√§kerhet om vad som kommer att h√§nda och det √§r sp√§nnande. ‚ÄĚ
Stephen har arbetat med RMIT: s beteendevetenskapslaboratorium för att skapa en typsnitt som gör underverk när det gäller att behålla informationen. Testresultaten har dock bara visat en 7% boost men ta det från en kämpande student, en 7% boost kan göra en enorm skillnad.

Du kan ladda ner teckensnittet på din dator eller lägga till dess tillägg i Chrome.
Så för din nästa stora undersökning eller test, var vår marsvin och låt oss veta hur mycket det faktiskt hjälper i kommentarfältet nedan!