Forskare tÀnkte pÄ hur man kan regenerera tÀnderna och eliminera rotkanaler

Root Canal Cavity Treatment

Rotkanaler Àr alltid roliga, rÀtt? I verkligheten Àr ordet att du behöver en rotkanal nÄgra av de vÀrsta nyheterna som de flesta fÄr hos tandlÀkaren. NÀr din tandlÀkare sÀger att det Àr nÀsta procedur du mÄste gÄ igenom, Àr tvÄ saker tydliga utöver smÀrtan du hÄller pÄ att uthÀrda: En, att din dunkande Àntligen snart kommer att försvinna, och den andra Àr att tanden det fÄr rotkanalen Àr död.

Forskare har dock kommit med en ny typ av biomaterial som inte bara uppmuntrar den naturliga regenerering av tÀnderna utan ocksÄ kan eliminera rotkanalprocedurer för gott.

MÅSTE SE: Lycklig 4 juli! HĂ€r Ă€r nĂ„gra videor av spektakulĂ€ra fyrverkerier misslyckas

SÄ hur fÄr vi rotkanaler i första hand?

Allt börjar med ett hÄlrum som mÄste fyllas med antingen porslin, ett tandfÀrgat fyllnadsmaterial, guld eller andra metalllegeringar. Men sÄ snart fyllningen misslyckas ÄtergÄr smÀrtan. Det betyder vanligtvis att nervens och vaskularisering av tanden Àr infekterade och mÄste tas bort. Deras plats tas av en speciell förening som sedan cementeras i tanden. Allt som görs via en rotkanalprocedur. Tanden rÀddas, men den serveras inte lÀngre av nerv eller blodkÀrl. Och med tiden kan tanden gÄ vilse pÄ grund av det.

Forskare frÄn University of Harvard och Nottingham har kommit med ett biomaterial för fyllningar som Àr regenererande, enligt PopulÀr vetenskap. Materialet stimulerar tillvÀxten av stamceller i massan, vilket kan förhindra ytterligare tandförfall. Eftersom fyllningar inte skulle misslyckas sÄ ofta kan rotkanalprocedurer vara praktiskt taget onödiga.

Teamet tog hem det andra priset i materialkategorin under Royal Society of Chemistry’s Emerging Technologies-tĂ€vling. Som sagt, vi har sannolikt fortfarande ganska lĂ„ng vĂ€ntan tills detta nya syntetiska biomaterial blir allmĂ€nt tillgĂ€ngligt.