Forskare tror nu att din katthjÀrna fungerar precis som din egen

Forskare fick Àntligen reda pÄ var din katt kom ifrÄn

Katter ger oss – ”oss” som mĂ€nniskor som gillar dem, naturligtvis – mycket glĂ€dje, men sĂ€llan övervĂ€ger vi nĂ„gonsin exakt hur de tĂ€nker. De jagar laserpekare och blir mycket humöriga, men varför? Ett team av forskare i Japan bestĂ€mde sig för att undersöka exakt hur katter bearbetar sina minnen för att fĂ„ lite inblick i deras personligheter och som det visar sig Ă€r de mycket mer som oss Ă€n vi trodde.

Forskningen, som publicerades i en artikel av teamet i tidskriften Beteendeprocesser, föreslĂ„r att katter lagrar minnen pĂ„ ett sĂ€tt som liknar mĂ€nniskors. Det kallas “episodiskt minne”, vilket Ă€r ett snyggt sĂ€tt att sĂ€ga att deras hjĂ€rnor kan lagra information om hur hĂ€ndelserna spelades ut, och de kan anvĂ€nda den informationen för att prediktivt vĂ€gleda dem i framtiden.

Med ett team pÄ nÀstan 50 katter anvÀnde forskarna olika livsmedel i specifika skÄlar för att bestÀmma vilka livsmedel varje katt gillade bÀst. Sedan, efter att ha bytt ut vilken mat som placerades i vilka skÄlar, kunde teamet visa att en viss katt kunde komma ihÄg specifika detaljer om hur de matades, var specifik mat placerades och om maten nÄgonsin hade serverats i nÄgon sÀrskild skÄl.

Studien visade att, som hundar har visat sig ha, har katter en minnesstruktur som inte Ă€r olik den hos mĂ€nniskor. Forskarna tror nu att att kunna komma ihĂ„g bĂ„de “vad” och “var” frĂ„n en enda hĂ€ndelse, snarare Ă€n lĂ€rt beteende under en lĂ„ng tidsperiod, kan vara ett drag som Ă€r inneboende för rovdjur eller kanske dĂ€ggdjur i allmĂ€nhet.