FörstÄ den viktigaste egenskapen hos nÄgon bra ledare

FörstÄ den viktigaste egenskapen hos nÄgon bra ledare

Det Àr 2017. Mad Men-eran har sedan lÀnge gÄtt. SÄ jag Àr hÀr för att sÀga: komma över dig sjÀlv.

Borta Ă€r de dagar dĂ„ ledare förvĂ€ntas att aldrig nĂ„gonsin visa svaghet eller sĂ„rbarhet av rĂ€dsla för att fĂ„ sina anstĂ€llda att tvivla pĂ„ eller ifrĂ„gasĂ€tta dem. Denna typ av mentalitet Ă€r inte bara arkaisk – det Ă€r absolut nonsens.

MissförstĂ„ mig inte. Som ledare mĂ„ste du vara stark och motstĂ„ndskraftig, sĂ€rskilt under utmanande tider. Men det betyder inte vid rĂ€tt tidpunkt, i rĂ€tt forum, pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt, du kan inte erkĂ€nna dina sĂ„rbarheter – till och med, vĂ„gar jag sĂ€ga det – dina svagheter och blinda flĂ€ckar.

LÀr dig att vara sÄrbar

LÄt oss vara riktiga ett ögonblick. Tror du Àrligt nog en sekund att dina anstÀllda tror att du aldrig kÀnner dig svag, nere eller osÀker? SjÀlvklart inte. De vet att du Àr en mÀnniska, och det betyder att du per definition inte Àr perfekt. SÄ om du lÄtsas ha alla svar och absolut styrka 100 procent av tiden, minskar dina kamrater förmodligen det med minst 45 procent för att vara pÄ den sÀkra sidan. Men om du faktiskt Àr Àrlig om de 10 procent av tiden du skruvar upp saker, Àr det mycket mer troligt att du fÄr buy-in sÄ att du vet vad du gör de andra 90 procent av tiden.

Varför krĂ€ver ledarskap sĂ„rbarhet? För i grunden kan ett team inte fungera utan förtroende, och det krĂ€vs sĂ„rbarhet för att frĂ€mja förtroende för andra. En god vĂ€n till mig, Alan Katz, hjĂ€lpte mig att coacha mig i detta koncept under de senaste Ă„ren. Hans undervisning baserades pĂ„ De fem dysfunktionerna i ett lag av Patrick Lencioni – Jag bokar jag rekommenderar starkt om du inte redan har lĂ€st den. Dysfunktionerna som Lencioni skisserar visualiseras som en pyramid med en grund av misstro.

Allt handlar om detta: Om det inte finns nĂ„got förtroende, fĂ„r du rĂ€dsla för konflikter inom din organisation. Om du inte har konflikt finns det inget Ă„tagande. Om det inte finns nĂ„got Ă„tagande, sĂ„ finns det inget ansvar – och det leder till att ingen bryr sig om resultaten. OmvĂ€nt, om du frĂ€mjar förtroende frĂ„n toppen av din organisation kommer det att förstĂ€rka förtroendet bland ditt team och dina kamrater massivt.

Inverkan? Förtroende.

Alla friska, framgÄngsrika, hyperpresterande team bygger pÄ förtroende. SÄrbarhet skapar förtroende. DÀrför mÄste du vara sÄrbar för att skapa en kultur av förtroende för din organisation. Som med de flesta saker sipprar det du gör som VD ner till resten av ditt team, sÄ om du vill att dina chefer och chefer ska vara sÄrbara mot dig, mÄste du börja med att öppna dina egna svagheter och rÀdslor.

Jag minns tydligt en situation dÀr jag delade med en av mina chefer, i ett ögonblick av svaghet, nÄgot ganska meningsfullt sjÀlvtvivel. Och om det inte var illa nog, över en för mÄnga öl. Jag delade vad jag hade gjort med en av mina investerare och varade med att jag visste att jag inte borde ha gjort det. Hans svar blÄste bort mig. IstÀllet för att tukta mig för en förfallodom, medgav han att han ocksÄ tvivlar pÄ sig sjÀlv regelbundet. Detta ögonblick av bindning över delad svaghet tjÀnade till att stÀrka vÄrt förhÄllande pÄ ett kraftfullt sÀtt. Han har blivit, min hÀnder ned, min starkaste föresprÄkare och anhÀngare genom goda och dÄliga tider. Detta Àr sÄrbarhetens kraft pÄ jobbet.

Som en extra bonus, om du bygger ett företag runt en större Varför eller syfte, att övertyga dina anstÀllda att köpa till ditt högre syfte Àr ett massa lÀttare nÀr du bevisar att du Àr en mÀnniska som tvivlar och gör misstag och inte vet allt hela tiden.

Gör det rĂ€tta. Börja idag med att erkĂ€nna dina svagheter – till dig sjĂ€lv och dina betrodda kamrater. Om du inte kan göra det, fĂ„ hjĂ€lp. Det Ă€r en av de viktigaste sakerna du nĂ„gonsin kommer att göra som ledare.