Första Mac med anpassad ARM-baserad SoC kommer att skickas i slutet av Äret

Första Mac med anpassad ARM-baserad SoC kommer att skickas i slutet av Äret
FramÄtblickande: Att skapa en gemensam arkitektur över mobil- och stationÀra produktlinjer blir ett stort steg framÄt för Apple. Som vi har sett pÄ iPhone och iPad finns det otroliga fördelar nÀr du utformar din egen hÄrdvara och programvara under ett tak. Det kommer sÀkert att vara intressant att se vilken typ av nummer Apple kan lÀgga ner nÀr det gÀller prestanda per watt och speciellt pÄ GPU-bearbetningssidan.

Apple har varit intresserade av att minska beroende av Intel-hÄrdvara i MacBook i flera Är. BÀttre batterilivslÀngd i bÀrbara datorer och att ta sig ur Intels lÄngsamma produktkarta Àr bara nÄgra av de upplevda fördelarna med att designa sina egna chips och pÄ mÄndag bekrÀftade Apple Àntligen att det skulle göra just det.

Apple bokade sin WWDC 2020-keynote med tillkÀnnagivandet att den övergÄr till Mac till anpassat Apple-kisel senare i Är.

Företaget var lĂ€tt pĂ„ hĂ„rdvaruspecifikationer, Ă€ven om det avslöjade att alla MacOS Big Sur-demos som visades vid evenemangets grundton genomfördes pĂ„ ett system som kör Apple-kisel – i det hĂ€r fallet Apple A12Z Bionic SoC frĂ„n iPad.

I stÀllet för att beskriva vad som kommer nÀr det gÀller hÄrdvara, fokuserade Apple pÄ de programvarufördelar som övergÄngen möjliggör.

Till att börja med kommer Mac-system som kör Apple-kisel att kunna köra iPhone- och iPad-appar utan modifiering. För appar som mÄste kompileras om, sa Apple att de flesta utvecklare borde kunna slutföra processen inom nÄgra dagar.

Även appar som inte har uppdaterats kan fortfarande anvĂ€ndas med tillstĂ„nd av företagets Rosetta 2-emuleringsteknik. Apple körde en kort men imponerande demo av Rosetta emulerar Shadow of the Tomb Raider, en krĂ€vande 3D-speltitel, som gĂ„r relativt smidigt vid 1080p utan Ă€ndringar och frĂ„n vad vi kunde samla, körs pĂ„ SoC: s GPU … igen, detta Ă€r emulerat , inte pĂ„ den ARM-baserade processorn.

Apple visade ocksÄ glimtar av vad Adobe och Microsoft redan gör med sitt anpassade kisel i Photoshop respektive Office. Det Àr svÄrt att fÄ en gedigen kÀnsla för vad man kan förvÀnta sig i en snabb demo men frÄn det vi sÄg sÄg allt ut att fungera otroligt bra.

Apple planerar att leverera de första Mac-datorerna som kör anpassat kisel till kunderna i slutet av Äret. Utvecklare kommer inte att behöva vÀnta nÀstan lika lÀnge, eftersom Apple tillkÀnnagav ett snabbstartsprogram som ger devs tillgÄng till betaversioner av macOS Big Sur, Xcode 12, supportdokumentation och ett utvecklingsövergÄngssats (en Mac mini med en Apple A12Z Bionic SoC, 16 GB RAM, en 512 GB SSD och macOS Big Sur). System förvÀntas levereras senare i veckan och mÄste returneras efter anvÀndning. Programmets totala kostnad Àr $ 500.

Hela övergĂ„ngen till Apples eget kisel tar ungefĂ€r tvĂ„ Ă„r, sĂ€ger vi. Apple sa att de kommer att fortsĂ€tta att pumpa ut nya versioner av macOS för Intel-baserade Mac-datorer under “Ă„r framöver.”

Masthead-kredit: Marco-foto