Fortsense utvecklar världens första fingeravtrycksläsare för LCD-skärmar under visning

Fortsense utvecklar världens första fingeravtrycksläsare för LCD-skärmar under visning

“Hittills kr√§vde fingeravtrycksl√§sare under visning OLED-sk√§rmar f√∂r att avge ljus och f√•nga fingeravtryck”

Om du inte har levt under en sten de senaste månaderna, skulle du veta att fingeravtrycksskannrar under smartphones blir ganska populära. Den här tekniken har dock inte sipprat ner till budgetsegmentet, eftersom fingeravtrycksskannrar under visning bara fungerar med OLED-skärmar, vilket är dyrt. Men det är på väg att förändras nu när världens första under-display-skanner har utvecklats för LCD-paneler.

LCD-in-display-fingeravtryck

I det som spioneras som en banbrytande teknik har Fortsense utvecklat en fingeravtrycksläsare som kan fungera genom LCD-skärmen. Enligt forsknings- och utvecklingsteamet inom R&S lyckades de uppnå prestationen genom att revidera och förbättra det optiska banavtalet. För detta ändrade och förbättrade företaget LCD-bakgrundsbelysningspanelen kontinuerligt för att rätta till visningseffekten, fingeravtrycksbildningseffekten och andra sådana relaterade problem. Fortsense hävdar att den nya fingeravtrycksläsarens igenkänningsgrad är i nivå med de traditionella enheterna. Detta har uppnåtts genom att använda ett algoritmbaserat tillvägagångssätt, som använder en neuralt nätverksalgoritm för att optimera igenkänning av siffror snabbt på LCD-panelen.

Xiaomi Mi 8 Underdisplay fingeravtrycksläsare

För oinvigde använder den nuvarande generationen fingeravtrycksläsare på skärmen antingen ljus- eller ljudvågor för att registrera och känna igen fingeravtryck. Den vanliga optiska fingeravtrycksskannern tar en 2D-bild av fingeravtrycket med hjälp av ljus och upptäcker sedan unika mönster på ytan som åsar genom algoritmer. De senaste ultraljud fingeravtrycksskannrarna som används på Samsungs flaggskepp fungerar på samma princip men använder ljudvågor, som sägs vara säkrare. Båda teknikerna behöver dock OLED-paneler för att fungera optimalt.

Den nya tekniken för fingeravtrycksskanning för LCD-paneler kan förväntas bana väg för varumärken att erbjuda funktionen på billigare smartphones. Från och med nu finns det inget ord om när denna teknik kommer att rullas ut kommersiellt.