Framtiden för hemsÀkerhet

Framtiden för hemsÀkerhet

Det flyger runt inuti ditt hus, redo att svara pĂ„ alla nödsituationer, för att avvĂ€rja alla inkrĂ€ktare och till och med för att mata dina husdjur nĂ€r du Ă€r borta. Nej, det Ă€r inte din egen alltför uppmĂ€rksamma superhjĂ€lte. Det Ă€r en Aevena Aire drönare, en milstolpe i framtiden för hemsĂ€kerhet. Aevenas senaste skybaserade sĂ€kerhetsanordning kallas en ”flygande sĂ€kerhetsvakt” som en av de automatiserade dammsugarna, men istĂ€llet för att stĂ€da upp damm rensar den upp sĂ€kerhetsriskerna.

Den hÀr inomhusdronan Àr bara en av de senaste utvecklingen inom den smarta sÀkerhetsvÀrlden, som alltmer suddar ut grÀnserna mellan den verkliga vÀrlden och Hollywood Sci-Fi. Men med sÄ mÄnga DIY-hemsÀkerhetsprodukter pÄ marknaden, finns det en risk att vi kan hamna mindre sÀkra Àn vi var i de dagar dÄ det enkla lÄset och nyckeln var?

SÀkerhet ovanifrÄn

Aevenas Aire har Ă€nnu inte slĂ€ppt marknaden. Den lanserades pĂ„ Kickstarter i september, med ett preliminĂ€rt slĂ€ppdatum i december 2018. Dronan har visat sig vara populĂ€r pĂ„ crowdfunding-plattformen och nĂ„dde sitt finansieringsmĂ„l pĂ„ $ 50 000 pĂ„ bara fyra dagar. Fyra anvĂ€ndare har till och med bestĂ€llt “Triple Pack”, vilket ger backare tre drönare för en cool $ 1 650.

I detta skede Àr det svÄrt att sÀga hur populÀrt dessa enheter kommer att vara bland vardagens allmÀnhet, men integration med Amazon Echos Alexa kommer sÀkert att locka mÄnga sÀkerhetsmedvetna teknofiler.

Alexa, skydda mitt hus

Amazon sjÀlva har haft ett öga pÄ den vÀxande smarta sÀkerhetsmarknaden ett tag nu, eftersom en intern kÀlla lÀckte ut till Financial Times att online-detaljhandelsjÀtten arbetar med sÀkerhetstillbehör för Amazon Echo hemassistent. Dessa tillbehör inkluderar enligt uppgift CCTV-kameror, vars flöden anvÀndarna skulle kunna se pÄ distans.

Eftersom Alexa Ă€r tĂ€nkt att bli en “mega-hit” pĂ„ 10 miljoner dollar pĂ„ bara nĂ„gra Ă„r kan dess sĂ€kerhetstillbehör visa sig vara de mest framgĂ„ngsrika bitarna av smart sĂ€kerhetssats i tid.

LÄs, LÄs. Vem Àr dÀr?

Det Ă€r inte bara hemmets insida som upplever en smart sĂ€kerhetsomvandling. Smarta lĂ„s, som dessa nya frĂ„n augusti, kan anvĂ€nda sensorer för att informera Ă€gare om deras dörrar Ă€r lĂ„sta, olĂ„sta, öppna eller stĂ€ngda. De kan ocksĂ„ “automatiskt lĂ„sa upp” för alla som bĂ€r smarta nycklar.

August har ocksÄ en smart dörrklocka pÄ vÀgen. Utrustad med en liten kamera skickar Doorbell Cam Pro ett live-flöde pÄ utsidan av Àgarens hem till en mobilapp, sÄ att de kan hÄlla koll pÄ sin veranda, var de Àn Àr, och anvÀnda informationen för att bestÀmma om de ska lÄta ringer in. Det finns ocksÄ Ringa som utformar en komplett sÀkerhetsring runt ditt hem.

BekvÀmlighet över vÄrd

Alla dessa hemsÀkerhetsinnovationer lÄter spÀnnande och att köpa dem kommer utan tvekan att fÄ husÀgare att kÀnna sig mer skyddade. Men eftersom nÀstan alla Àr avsedda att vara DIY-installerade, finns det en risk att de kan vara mindre effektiva Àn de verkar.

SĂ€kerhetsexperter Banham tar specifikt problem med DIY-installerade trĂ„dlösa inbrottslarm och pĂ„pekar att medan lekmĂ€n burk installera inbrottslarmsystem sjĂ€lva, det Ă€r mycket troligt att de gör misstag och dessa misstag kan Ă€ventyra fastigheten. Även nĂ€r du köper futuristiska avancerade smarta sĂ€kerhetsprodukter Ă€r det viktigt att fĂ„ en bekrĂ€ftelse frĂ„n en expert om att ditt hem Ă€r sĂ„ sĂ€kert som det kan vara.

Investera i sÀkerhet

En annan nackdel med dessa nya smarta sÀkerhetsutvecklingar Àr deras kostnad. De flesta produkter kostar för nÀrvarande mer Àn det genomsnittliga hushÄllet skulle vilja spendera pÄ hemskydd, vilket kan fÄ allvarliga konsekvenser.

Om inte priserna sjunker, finns det en risk att vi kan hamna i en vÀrld dÀr de rika husen skyddas av avancerade drönare och smarta larm, medan de fattiga husen lÀmnas relativt obevakade.

Framtiden

Slutligen, medan dessa drönare, appar och dörrklockor Àr imponerande ur en gadget-synvinkel, finns det möjligheten att de kanske inte Àr lika effektiva som deras tekniska överlÀgsenhet antyder.

En smart dörrklocka kan kanske visa dig exakt vem som Àr utanför din dörr, men det hindrar dem inte frÄn att slÄ ner den om den inte Àr gjord av starkt material. En hemdrona kanske kan flyga i en inbrottstjuv och ansikte och utlösa dina hemlarm, men det kommer inte att göra mycket mer Àn ett traditionellt larmsystem redan kan.

Den mest effektiva lösningen pÄ vÄra sÀkerhetstekniska bekymmer Àr en kombination av det traditionella och det futuristiska. Starka dörrar och starka lÄs övervakas av CCTV-kameror som strömmar till mobiltelefoner. Jordade mÀnskliga sÀkerhetslag som arbetar med sina flygburna motsvarigheter.

Den hÀr nya hemsÀkerhetstekniken Àr spÀnnande, men vi mÄste anvÀnda den klokt för att den ska fungera.

LÀs om mer utrustning och prylar för att designa ett smart hem pÄ TechCo