Franska myndigheter böter Apple för 1,2 miljarder dollar för konkurrenshÀmmande metoder

Franska myndigheter böter Apple för 1,2 miljarder dollar för konkurrenshÀmmande metoder
Vad hĂ€nde nyss? För att skapa olagliga avtal inom sitt distributionsnĂ€t och missbruka “ekonomiska beroende” av oberoende sĂ€ljare, fick Apple idag böter pĂ„ 1,1 miljarder euro (1,2 miljarder dollar). Beloppet Ă€r det största som nĂ„gonsin slogs av landets vakthund, som ocksĂ„ delade ut böter till tvĂ„ av Apples grossister: Ingram Micro 76,1 miljoner euro (85 miljoner dollar) och Tech Data 62,9 miljoner euro (70,3 miljoner dollar) för att vara en del av antitrust övertrĂ€delse.

Knappt en mÄnad efter att det fick böter pÄ 27 miljoner dollar för att störa iPhones var Apple Äterigen under Frankrikes hÄrkors, den hÀr gÄngen över monopolistiska metoder i en sond som började tillbaka 2012.

Företaget befanns engagera sig i konkurrensbegrÀnsande beteenden genom att ha olagliga prisavtal med tvÄ grossister, Ingram Micro och Tech Data, vilket förhindrade dem frÄn att konkurrera mot varandra samt hindrade premiumÄterförsÀljare frÄn att sÀnka sina priser. Slutresultatet var identiska priser pÄ nÀstan hÀlften av Apples detaljhandelsmarknad.

“Apple och dess tvĂ„ grossister kom överens om att inte konkurrera och hindra distributörer frĂ„n att konkurrera med varandra och dĂ€rigenom sterilisera grossistmarknaden för Apple-produkter”, sĂ€ger Isabelle de Silva, president för den franska konkurrensmyndigheten.

“Under det hĂ€r fallet dechiffrerade myndigheten de mycket specifika metoder som Apple implementerat för distribution av sina produkter i Frankrike (exklusive iPhones), sĂ„som iPad,” konstaterade myndigheten vidare.

Det anklagade ocksĂ„ Apple för att ha begrĂ€nsat leveranser till Ă„terförsĂ€ljare till förmĂ„n för sina egna butiker, en praxis som vakthunden ansĂ„g “sĂ€rskilt allvarlig” och betecknade det som “ett missbruk av ekonomiskt beroende av sina premiumhandlare.”

“Den franska konkurrensmyndighetens beslut Ă€r nedslĂ„ende”, sĂ€ger Apple i ett uttalande till CNBC och tillĂ€gger att beslutet avser “praxis frĂ„n över ett decennium sedan och kasserar trettio Ă„r av juridiskt prejudikat som alla företag i Frankrike litar pĂ„ med en order som orsaka kaos för företag i alla branscher. “

Företaget sa vidare att det starkt inte hÄller med konkurrensmyndigheten och planerar att överklaga beslutet.