GÄ i backen medan du accelererar dina idéer i vinter

GÄ i backen medan du accelererar dina idéer i vinter

Visste du att mitten av mars oftast Àr den bÀsta tiden att Äka skidor i Colorado? Visst, det finns mÄnga bra stÀllen du kan besöka, som Vail eller Aspen, men samtidigt kommer du förmodligen inte att stöta pÄ för mÄnga företagare som slÄr i backarna dÀr.

Jag skulle vilja kasta Telluride, Colorado i mixen för er alla. Det Àr inte bara lika vackert som resten av skidvÀrd Colorado, det Àr hem för Telluride Venture Accelerator, ett program som ligger inbÀddat i en skidort i den bergiga staden.

Som det just hĂ€nder har TVA öppnat ansökningar för sin 2016-kohort och kommer att stĂ€nga dem den 15 oktober kl 19 MST. Det kommer att bli deras fjĂ€rde klass av företagare hittills – sessionen pĂ„gĂ„r frĂ„n februari till juni, som anses vara den frĂ€msta skidsĂ€songen av de flesta entusiaster.

Varje lag som blir accepterat kommer att fÄ en investering pÄ $ 30 000 i utbyte mot en aktieandel pÄ 5 procent i företaget. Dessutom finns över $ 100.000 i förmÄner tillgÀngliga via TVA: s relation med Global Accelerator Network (GAN) och deras partner.

Ett program frÄn Telluride Foundation, TVA vill investera bÄde sitt mÀnskliga och finansiella kapital i innovativa företag som Àr inriktade pÄ att bygga och stÀrka entreprenörsgemenskapen i Telluride-regionen. Allt TVA gör Àr att bygga ett sjÀlvbÀrande ekosystem som i sin tur skapar innovation, jobb, idéer och en förnyad dynamik.

Under femmÄnadersprogrammet kommer varje företag att slutföra över 1000 timmars mentortid, bygga och testa affÀrsmodeller, utveckla sin operativa plan och i slutÀndan förbereda sig för insamling. Allt kommer att kulminera i en Demodag och roadshows genom Boulder, Denver och San Francisco.

För 2016-kohorten kommer TVA att fokusera pĂ„ företagare som har högvĂ€xt affĂ€rsidĂ©er inom friluftsliv, resor och turnĂ©, hĂ€lsa och vĂ€lbefinnande och naturresurshantering. Specifikt kommer de att prioritera tekniska produkter och tjĂ€nster – som SaaS, mobilappar och hĂ„rdvara.

Kanske Àr den största styrkan för TVA i deras vÀxande gemenskap med över 85 mentorer. Var och en av dem ger ett enormt nÀtverk och ett ovÀrderligt perspektiv pÄ att starta och vÀxa ett företag.

”För sju mĂ„nader sedan var ProEditors en idĂ©. Vi byggde ett team, en webbplats, identifierade kundsegment, vĂ€rde rekvisita, marknadsföringskanaler och byggde vĂ„r MVP. Processen utbildade oss om vad vĂ„ra kunder ville, sĂ€nkte vĂ„r redigeringstid och genererar nu vinster med en bruttomarginal pĂ„ 70 procent, sĂ€ger Patrick Latcham, grundare av ProEditors 2015-kohortmedlem. ”Inget av detta hade varit möjligt utan stöd frĂ„n TVA och viktigast av allt mentorerna. De rĂ€ddade oss frĂ„n att göra flera felvarv och har vĂ€gledt oss pĂ„ den hĂ€r vĂ€gen för framgĂ„ng. ”

HÀr Àr nÄgra viktiga resultat som de har sett frÄn tidigare klasser:

FrĂ„n och med 2015 tog TVA 15 företag och stöder tre lokala partner med hög tillvĂ€xt. TVA har en erfarenhet av att prioritera kvinnodrivna företag: en tredjedel av de tre första TVA-kohorterna Ă€r kvinnoĂ€gda företag. Graduerade företag har samlat in 8,5 miljoner dollar pĂ„ tre Ă„r översteg TVAs företagskull 2013 och 2014 lĂ„ngt GAN-riktmĂ€rket – 30 procent av företagen samlade in över 300 000 dollar under sitt första Ă„r och 60 procent ökade mer Ă€n 300 000 dollar TVA-företag fick i genomsnitt 580 000 dollar i investeringskapital inom ett Ă„r av examen. TvĂ„ TVA-företag frĂ„n 2014 och 2 frĂ„n 2015 finansierades fullt ut inom nĂ„gra veckor efter TVA Demodag. Som ett resultat av TVA Ă€r sex nya, högvĂ€xtföretag nu permanent baserade i Telluride.

”Vi Ă€r glada för 2016. Feedbacken frĂ„n vĂ„ra företag och deras framgĂ„ng berĂ€ttar hela historien. Vad som gör Telluride och TVA till en sĂ„ övertygande destination beror pĂ„ mentorer och finansiering, sĂ€ger Jesse Johnson, grundare och VD för TVA. ”TVA har varit oerhört framgĂ„ngsrikt pĂ„ bĂ„da omrĂ„dena. Vi ser fram emot att fortsĂ€tta utveckla vĂ„rt program och vĂ„rt nĂ€tverk och vĂ€lja ut nĂ„gra spĂ€nnande nya projekt som ska utvecklas i Telluride nĂ€sta Ă„r. ”

Om du tycker att det lĂ„ter för bra för att vara sant, lita pĂ„ att det inte Ă€r det – TVA Ă€r en topplista för acceleratorprogrammet. Faktum Ă€r att den enda verkliga skillnaden mellan TVA och andra program i hela USA Ă€r att de prioriterar att hjĂ€lpa företagare att slappna av och koppla ur sĂ„ att de kan förnya sig bĂ€ttre. Om det innebĂ€r att spendera nĂ„gra dagar i veckan pĂ„ att Ă„ka i backarna och bo pĂ„ en utvĂ€g i fem mĂ„nader, hur dĂ„lig tid kan du Ă€rligt talat ha? Var noga med att ta med en stor kappa!

Bildkredit: Wikimedia Commons