GÄr upp! Hur hissar anslöt sig till sakernas internet

 GÄr upp!  Hur hissar anslöt sig till sakernas internet

Internetanslutna hissar har kommit in pÄ marknaden och gÄtt med i det stÀndigt vÀxande sakernas Internet (IoT). Denna nya teknik Àr ett samarbete mellan Microsoft och ingenjörsspecialisterna pÄ ThyssenKrupp. Fokus för deras arbete har varit hissar, sÀrskilt förmÄgan att anvÀnda IoT-teknik för att effektivt eliminera förseningar orsakade av underhÄllskrav.

Tekniken fungerar genom att varna operativa företag om fel nÀr de dyker upp eller hÄller pÄ att utvecklas, vilket gör det möjligt för liftoperatörer att spara pengar och tid pÄ reparationer. Men hissar anses i allmÀnhet vara en av de sÀkraste transportformerna, sÄ behöver vi faktiskt internetanslutna hissar, och hur fungerar de exakt?

Hur fungerar internetanslutna hissar?

Internetanslutna hissar fungerar genom att fÀsta sensorer som samlar in data om hissens anvÀndning och andra förhÄllanden som pÄverkar livslÀngden för vissa delar. Denna information vidarebefordras till Microsofts molnstyrda Azure IoT-plattform, som sedan kan bearbeta data och göra korrekta förutsÀgelser om nÀr underhÄll kommer att krÀvas.

I sjÀlva verket kommer detta att göra det möjligt att förutsÀga uppdelningar innan de intrÀffar och göra det möjligt för operatörer att vidta ÄtgÀrder i förvÀg. Reuters har förutspÄtt att hissteknikens popularitet kommer att öka, sÀrskilt med företag som kan fördelarna med att spara tid och pengar pÄ reparationsarbete. Tekniken har redan höjt vinsten för ThyssenKrupp, men det Àr fortfarande för tidigt att veta hur mycket sÀkrare dessa tekniska framsteg kommer att göra hissar.

Hissteknik har aldrig varit coolare

Hittills sĂ„ smart. Men ThyseenKrupp har ett antal andra innovativa projekt pĂ„ gĂ„ng – ta HoloLens-programmet, igen i samarbete med Microsoft, som gör det möjligt för en mekaniker att anvĂ€nda ett virtual reality-headset för att peta runt en hissmotor utan att klĂ€ttra tiotals vĂ„ningar eller dingla i en brant hisschakt.

Detta gör processen att identifiera problem med hissar snabbare och sÀkrare och prioriteras i stÀder med ökande antal skyskrapor.

Varför har Internetanslutna hissar betydelse?

Även om det kan vara för tidigt att sĂ€ga hur mycket denna teknik kommer att anvĂ€ndas, och hur mycket sĂ€krare den kommer att göra hissar, Ă€r internetanslutna hissar verkligen en topprioritet för ThyssenKrupp. Om inte sĂ€kerhet kommer denna teknik att förbĂ€ttra effektiviteten. NĂ€r stĂ€derna fortsĂ€tter att expandera kommer befolkningarna att vĂ€xa och behovet av fler höghus kommer att följa – vilket oundvikligen leder till en ökad efterfrĂ„gan pĂ„ smarta hissystem.

Andreas Schierenbeck, styrelseordförande pÄ ThyssenKrupp, pÄpekade att nÀr vi bygger fler och fler skyskrapor blir vÄrt beroende av passagerarhissar större. Samtidigt pÄpekade Schierenbeck att hÀlften av passagerarhissarna i USA Àr över 20 Är med mycket begrÀnsad funktionalitet.

Om det finns en sak som kan vara sÀker Àr det att vi alla vill spendera sÄ lite tid som möjligt pÄ att vÀnta pÄ och Äka i en hiss. I New York City tillbringade kontorsarbetare 2010 sammanlagt 16,6 Är och vÀntade pÄ hissar och 5,9 Är inuti dem. Introduktionen av internetanslutna hissar kan dramatiskt minska detta antal. Att skÀra ned onödiga haverier och förseningar Àr av yttersta vikt för att uppsvÀllda stÀder ska trivas.

LÀs om fler trender inom Internet of Things pÄ TechCo