Garmin enligt uppgift trÀffad av Ransomware Attack: Tech.co

Garmin enligt uppgift trÀffad av Ransomware Attack: Tech.co

Garmin-kunder kanske har mÀrkt att mÄnga av företagets system har varit nere under de senaste dagarna, eftersom det tydligen har utsatts för en ransomware-attack.

Det pÄstÄdda hacket har sett i stort sett alla Garmins tjÀnster tagits ner, med anvÀndare som rapporterar problem med Ätkomst till data och synkronisering av sina enheter.

Medan vissa anvÀndare pÄ sociala medier har rapporterat framgÄng i morse med att fÄ sina enheter att synkroniseras igen, verkar det som om Garmin inte Àr helt ute i skogen Àn.

Uppdatering 07/27: Sedan publiceringen av denna artikel har Garmin utfÀrdat ett uttalande om att det var offer för en cyberattack. Det fullstÀndiga uttalandet finns pÄ företagets webbplats.

Rapporterad Ransomware Attack

Det Ă€r viktigt att notera att vi inte vet sĂ€kert om Garmin har drabbats av en ransomware-attack. Officiell kommunikation frĂ„n företaget har inte nĂ€mnt det fruktade “R” -ordet alls, Ă€ven om det inte Ă€r helt ovanligt i detta skede. Men vad vi vet Ă€r att de allra flesta av dess tjĂ€nster har varit otillgĂ€ngliga sedan förra onsdagen, vilket Ă€r en enorm röd flagga.

En kortfattad blick pÄ statussidan visade att alla listade tjÀnster var otillgÀngliga, frÄn Garmin Drive, till VivoFit och Garmin Golf. Det första i morse, sidan resulterade i ett felmeddelande, men visar nu att tjÀnster lÄngsamt smyger tillbaka online.

Garmin kallar frĂ„gan för ett “avbrott” och berĂ€ttar för sina kunder att lokalt lagrad data kommer att synkroniseras igen nĂ€r servrarna Ă€r tillbaka online. Företaget försĂ€krar ocksĂ„ sina kunder att personuppgifter inte Ă€r i fara:

Garmin har ingen indikation pĂ„ att detta avbrott har pĂ„verkat dina uppgifter, inklusive aktivitet, betalning eller annan personlig information. – Garmin

Även om det inte har identifierat problemet vid en ransomware-attack, har insiders kontaktat tekniska medier för att bekrĂ€fta att sĂ„ Ă€r fallet. Bleeping Computer sprang en berĂ€ttelse med en anonym Garmin-anstĂ€lld om att attacken var kĂ€nd internt och till och med delade skĂ€rmgrepp som verkar visa nĂ„gra av de drabbade filerna. Viruset identifierades som ‘WastedLocker’, en ryska utplacerad attack frĂ„n EvilCorp-gruppen. Återlösningen pĂ„stĂ„s vara 10 miljoner dollar, enligt Bleeping Computer.

PÄ samma sÀtt sprang ITHome en berÀttelse förra veckan som visade ett internt memo frÄn Garmin om att det hade utsatts för ett virus.

Vad Àr ransomware och hur kan du undvika det?

Vad Àr nÀsta för Garmin?

Om rapporterna om ransomware-attacken Ă€r sanna, har Garmin tvĂ„ val – ta bort viruset eller betala lösen. Inget av alternativen kommer att vara sĂ€rskilt tilltalande för företaget – att ta bort viruset riskerar att förlora företagsdata och att betala utpressningsavgiften innebĂ€r att hackarna kan komma tillbaka för mer i framtiden. Det faktum att vissa anvĂ€ndare pĂ„ Twitter hĂ€vdar att de har kunnat synkronisera sina enheter igen i morse innebĂ€r att företaget pĂ„ ett eller annat sĂ€tt gör framsteg med problemet.

Garmin mĂ„ste ocksĂ„ övervĂ€ga sina meddelanden för att Ă„terfĂ„ förtroende frĂ„n sina anvĂ€ndare. Inledningsvis hĂ€vdade företaget att dess tjĂ€nster skulle tas offline för “underhĂ„ll” innan de senare erkĂ€nde att det var ett avbrott. Trots företagets försĂ€kran om att inga anvĂ€ndardata Ă€ventyras ser Ă€gare av Garmin-enheter sannolikt nyheter som detta och kĂ€nner sig oroliga. Möjligheten för ytterligare skada, inklusive förlust av personuppgifter, förblir öppen.

Garmin mÄste lösa den hÀr frÄgan sÄ snabbt och smidigt som möjligt, inte bara för sina kunder, utan ocksÄ för att den har ett lönsamtal pÄ onsdagen, vilket kommer att överskuggas av problemet.

Hitta det bÀsta antivirusprogrammet för dig

Den verkliga risken för Ransomware

Ransomware, dÀr ett virus kapar ett system och lÄser all data bakom en betalvÀgg, blir en allvarlig frÄga för företag. Inte bara innebÀr ökningen av anslutna tjÀnster att en ransomware-attack kan förstöra enheter och programvara för konsumenter, som det ses hÀr med Garmin, men det kan ocksÄ potentiellt avslöja personliga anvÀndaruppgifter. BÄda scenarierna Àr en enorm PR-huvudvÀrk för företag, och det Àr innan sjÀlva lösen tas i beaktande.

Medan ransomware-attacker kan pĂ„verka personliga anvĂ€ndare Ă€r det större företag och regeringar som kan ge den stora lönedagen för dessa hackare. Även lokala tjĂ€nster Ă€r inte sĂ€kra. Förra Ă„ret rapporterade vi om den lilla staden Florida Riviera, som betalade hackare $ 600 000 dollar efter att hela databasen krypterades i en ransomware-attack. Orsaken? En anstĂ€lld som klickar pĂ„ en e-postlĂ€nk.

Bara förra veckan rapporterade flera brittiska, amerikanska och kanadensiska universitet att en tjÀnsteleverantör, Blackbaud, hade informerat dem om en ransomware-attack som den hade drabbats i maj. Företaget betalade hackarna lösen, men avslöjar inte beloppet eller attackens omfattning. Företaget, som tillhandahÄller programvara för utbildningsadministration, har kritiserats för att först avslöja att anvÀndarens personuppgifter komprometteras.

Med den pandemiinducerade ökningen av att arbeta hemifrÄn mÄste företag hantera att fÄ Ätkomst till sina system externt, vilket leder till sÀkerhetsproblem. Det Àr mycket osannolikt att detta kommer att vara den sista stora ransomware vi kommer att höra om i Är.

För att skydda din företagsinformation ska du investera i en antivirustjĂ€nst för företag. Om du inte tar sĂ€kerheten pĂ„ allvar nu kommer du att Ă„ngra det förr eller senare … sĂ€g inte att vi inte varnade dig!