globala iPhone-försÀndelser kan falla 30 procent efter WeChat-förbudet

globala iPhone-försÀndelser kan falla 30 procent efter WeChat-förbudet
I ett nötskal: Donald Trumps nyligen undertecknade verkstÀllande order som förbjuder amerikanska transaktioner med WeChat och moderbolaget Tencent kan ta en betydande bit ur Apple. Cupertinos massiva kinesiska anvÀndarbas förlitar sig pÄ appen för deras vardag och om den inte lÀngre Àr tillgÀnglig pÄ iPhones kan mobiltelefonernas Ärliga globala leveranser sjunka med 25-30 procent.

Det var förra veckan dĂ„ president Trump utfĂ€rdade order som skulle förbjuda “nĂ„gon transaktion av nĂ„gon person eller med avseende pĂ„ nĂ„gon egendom, underlagt USA: s jurisdiktion”, med TikTok-Ă€garen ByteDance tillsammans med WeChat och förĂ€ldern Tencent.

WeChat har blivit en nödvÀndighet i Kina. Det anvÀnds inte bara för sin primÀra kommunikationsfunktion, utan det Àr ocksÄ en digital betalningstjÀnst, nyhetskÀlla, viktig för att bedriva affÀrer och mer.

Apples analytiker Ming-Chi Kuo varnar för att om företaget tvingas ta bort WeChat frÄn sin App Store globalt kan iPhone-försÀndelser minska med 25-30 procent medan produkter som AirPods och iPads kommer att minska med 15-25 procent. Skulle förbudet endast omfatta USA, kommer leveranserna av mobiltelefoner att minska med bara 3 till 6 procent, medan annan hÄrdvara sjunker med mindre Àn 3 procent.

Kuo rekommenderar investerare att minska sitt innehav i företag som ingÄr i Apples leverantörskedja, som LG Innotek och Genius Electronic Optical, vilket kommer att pÄverka WeChat-förbudet.

Vi vet fortfarande inte omfattningen av förbuden mot WeChat och vad de kommer att innebĂ€ra. Ägare Tencent har full Ă€ganderĂ€tt till Riot Games och 48 procent av Fortnite-tillverkaren Epic Games, samt investeringar i Tesla, Reddit, Spotify och andra, sĂ„ ett förbud kan ha en enorm inverkan i hela branschen. En amerikansk tjĂ€nsteman sa dock att ordern mot WeChat blockerar transaktioner som involverar appen och inte Ă€r ett bredare förbud mot Tencent, men vi mĂ„ste vĂ€nta ett tag innan saker blir tydligare. Hur som helst kommer Apple och mĂ„nga andra tekniska giganter att vara bekymrade.