Globala smartphonetransporter minskade under första kvartalet 2019 med 373 miljoner sÄlda enheter: Gartner

Globala smartphonetransporter minskade under första kvartalet 2019 med 373 miljoner sÄlda enheter: Gartner

“Apple och Samsung sĂ„g bĂ„da en nedgĂ„ng i smarttelefonförsĂ€ljningen eftersom efterfrĂ„gan pĂ„ premiumsmartphones var lĂ€gre Ă€n vĂ€ntat”

En ny rapport frÄn Gartner sÀger att den globala smarttelefonförsÀljningen under första kvartalet 2019 har minskat med 2,7 procent jÀmfört med förra kvartalet. Totalt sÄldes 373 miljoner smartphones till slutanvÀndare under första kvartalet 2019. Samsung behöll ledningen i den globala marknadsandelen och Huawei lyckades ligga pÄ andra plats. Trots att Huawei inte har nÄgon nÀrvaro i USA har Huawei lÄngsamt ökat sin marknadsandel globalt.

Apple lyckades ta sig till den tredje platsen pĂ„ listan, men sĂ„g fortfarande en nedgĂ„ng i försĂ€ljningen. Det sĂ„lde cirka 44,6 miljoner enheter under Ă„rets första kvartal, vilket var en nedgĂ„ng pĂ„ 17,6 procent jĂ€mfört med förra kvartalet. Enligt rapporten Ă€r konsumenterna fortfarande inte sĂ€rskilt intresserade av premium-smartphones – EfterfrĂ„gan pĂ„ premium-enheter var lĂ€gre Ă€n för grundlĂ€ggande smartphones i mellanklass. Detta kommer att pĂ„verka stora varumĂ€rken som Apple, vars enda verksamhet sĂ€ljer premium-$ 1000-smartphones. Även Samsung pĂ„verkades av den lĂ€gre efterfrĂ„gan Ă€n förvĂ€ntat och minskade försĂ€ljningen av smartphones med 8,8 procent.

SkÀrmdump 29-05-2019 kl 19.42.46

Under första kvartalet 2019 hade Samsung en marknadsandel pÄ 19,2 procent, vilket var lÀgre Àn sin marknadsandel under samma kvartal förra Äret. VarumÀrken som Huawei, OPPO, Vivo och Xiaomi var de enda som sÄg en ökad marknadsandel jÀmfört med förra Äret. Huawei sÄlde totalt cirka 58,4 miljoner enheter under kvartalet. Smartphone-försÀljningen i USA under första kvartalet 2019 minskade med 15,8 procent, medan Kina minskade med 3,2 procent.

Rapporten sÀger att prissÀnkningen för iPhones hjÀlpte till att förbÀttra efterfrÄgan, men det rÀckte inte för att se tillvÀxt i denna kvartal. Apple-anvÀndare Àr inte tillrÀckligt motiverade för att köpa en nyare iPhone eftersom det inte finns mycket innovation. De senaste iPhone XS och iPhone XS Max sÀljer inte lika bra som iPhone X, och personer med iPhone X uppgraderar inte. Och i sÄ fall vÀljer kunder varumÀrken som erbjuder liknande funktioner till lÀgre pris. Kinesiska varumÀrken ger hÄrd konkurrens mot Apple och Samsung. De erbjuder skÀrmfria skÀrmar, popup-kameror, fingeravtryckslÀsare pÄ skÀrmen, snabb laddning och mer till ungefÀr hÀlften av priset.