Google Àr ett steg nÀrmare att ersÀtta Android med nÄgot Ànnu mer spÀnnande

Google Àr ett steg nÀrmare att ersÀtta Android med nÄgot Ànnu mer spÀnnande

Det Àr ingen hemlighet att Google arbetar med ett tredje operativsystem som en dag kan ersÀtta bÄde Android och Chrome. Kallas Fuchsia, det nya operativsystemet skulle lösa problemet med Android-fragmentering samtidigt som Google tillÄter att köra det pÄ en massa olika typer av enheter, frÄn smartphones till surfplattor och datorer, men ocksÄ smarta hem-prylar, smartwatches och andra prylar. Fuchsia förvÀntas köra Android-appar sÄ att övergÄngen frÄn Android skulle ske nÀstan sömlöst.

Men Google utvecklar inte bara ett nytt operativsystem för framtiden för datorer. Det arbetar ocksÄ med en ny kodningsmotor som lÄter utvecklare enkelt distribuera appar pÄ alla plattformar, inklusive Apples iOS. Om allt detta lÄter bekant beror det pÄ att Google slÀppte en Flutter beta i slutet av februari pÄ MWC 2018, som utvecklare kan anvÀnda för att koda appar för Android och iOS. PÄ tisdag meddelade Google att den första stabila versionen av Flutter Àr tillgÀnglig för alla att prova, komplett med mÄnga förbÀttringar samt nya funktioner.

Flutters frĂ€msta fördel jĂ€mfört med andra kodalternativ, Ă„tminstone vad gĂ€ller Google, Ă€r att det gör det möjligt för utvecklare att skapa appar för bĂ„de Android- och iPhone-plattformar mycket snabbare Ă€n tidigare. Även om vi inte Ă€r i början av apputveckling för iPhone och Android, gynnar utvecklare fortfarande iOS framför Android i mĂ„nga fall, och vissa titlar trĂ€ffar iPhones och iPads innan de Ă€r tillgĂ€ngliga i Play-butiken. Med Flutter behöver företag inte investera i tvĂ„ utvecklingsteam, ett för varje större mobil OS.

BildkÀlla: Google

En kommentar frĂ„n Capital One’s senior engineering manager i Googles pressmeddelande förklarar perfekt varför Flutter Ă€r bra för framtiden för Android, betonar vĂ„r:

Vi Àr glada över Flutter unika syn pÄ högpresterande plattformsutveckling. VÄra ingenjörer har uppskattat det snabba utvecklingslöfte och de heta omladdningsfunktionerna, och under det senaste Äret har vi sett enorma framsteg inom ramverket och sÀrskilt den inbyggda historien.

Flutter kan tillĂ„ta Capital One att tĂ€nka pĂ„ funktioner inte pĂ„ ett “iOS- eller Android-först” -mode, utan snarare pĂ„ en riktig mobil-första-modell. Vi Ă€r glada att se Flutter 1.0 och fortsĂ€tter att bli imponerade av framstegshastigheten och spĂ€nningen i ingenjörssamhĂ€llet.

Med Flutter hoppas Google att företag kommer att koda alla sina nya appar samtidigt och sedan distribuera dem samtidigt pÄ iPhone och Android. NÀr tiden kommer kommer Flutter sannolikt ocksÄ att tillÄta utvecklare att skapa iOS- och Fuchsia-appar samtidigt. Flutter bör göra det mycket lÀttare att portera Android-appar till Fuchsia. Det Àr ocksÄ ett öppen kÀllkodsprojekt, vilket innebÀr att det stöder andra kodningsverktyg dÀr ute som Kotlin och Java för Android och Swift och Objective-C för iOS.

Meddelat pÄ Flutter Live tillÄter inte Flutter 1.0 bara utveckling av plattformsappar pÄ en enda kodbas. Det tar ocksÄ över flera funktioner som bör göra det tilltalande att anvÀnda. Flutter bör tillÄta utvecklare att bygga vackra appar som följer bÄde Googles riktlinjer för materialdesign och Apples designriktlinjer. I sjÀlva verket skapades skÀrmdumpen för iOS-instÀllningar nedan i Flutter.

BildkÀlla: Google

Fladdra ska ocksĂ„ vara snabbare att anvĂ€nda och stödja “glitch-free, jank-free graphics” vid de ursprungliga hastigheterna. Flutter stöder en “stateful hot reload” -funktion, som lĂ„ter utvecklare göra Ă€ndringar i sina appar medan de testar dem utan att starta om eller förlora appens tillstĂ„nd.

Flutter 1.0 ger ett par anmĂ€rkningsvĂ€rda nya funktioner, inklusive “LĂ€gg till i app”, som lĂ„ter utvecklare uppdatera befintliga appar med hjĂ€lp av Flutter eller konvertera befintliga appar i steg. “Platform Views” Ă€r ett nytt Flutter-trick som lĂ„ter anvĂ€ndare lĂ€gga till UI-funktioner i befintliga appar med hjĂ€lp av Flutter, som den transparenta “GĂ„ till London” -knappen i följande skĂ€rmdumpar:

BildkÀlla: Google

Flutter anvÀnds redan internt pÄ Google i appar inklusive Google Maps och Google Ads. Men olika andra utvecklare har redan skapat appar i Flutter, inklusive Capital One, Alibaba, Groupon, Hamilton, JD.com, Philips Hue, Reflectly och Tencent. Square tillkÀnnagav ocksÄ tvÄ Flutter SDK för att ge betalningsstöd till appar via Flutter.

Flutter 1.0 finns att ladda ner pÄ den hÀr lÀnken, dÀr du ocksÄ fÄr mer information om Googles senaste kodverktygssats för mobilappar.