Google erbjuder annonstransparens med nya Chrome Extension Tech.co

Google erbjuder annonstransparens med nya Chrome Extension Tech.co

Vad Àr Spotlight-tillÀgget för annonstransparens?

Googles Chrome-tillÀgg för annonstransparens syftar till att visa anvÀndarna exakt vem som visar annonser för dem pÄ en webbplats, den demografi som de siktade pÄ, liksom andra uppgifter som tidigare har varit lite knepigare att samla in.

Det Ă€r ytterligare ett positivt steg frĂ„n Google mot mer öppenhet kring sin reklam, som tidigare har inkluderat sin “Privacy Sandbox”, som gav annonsörer allmĂ€n information om anvĂ€ndartyper snarare Ă€n specifika personuppgifter.

TillÀgget Àr inte riktigt heltÀckande Àn, eftersom det endast tÀcker annonser som visas av Google, men med en marknadsandel pÄ cirka 70% kan du fortfarande se mycket information om de annonser som serveras till du. Eftersom API förlitar sig pÄ metadata för att visa informationen Àr anvÀndarna ocksÄ beroende av att annonsörerna fyller i denna information. Det betyder att de som skapar avsiktligt olyckliga annonser inte villigt ger upp sina hemligheter.

Google hoppas att andra annonsörer kommer att anta liknande API: er för en mer universell strategi för transparens i annonser.

Vilken information avslöjar tillÀgget?

NÀr de Àr installerade kan anvÀndare grÀva i en mÀngd data om annonsörerna pÄ webbplatsen de besöker, förutsatt att dessa annonsörer har skickat relevant information till Google. Klicka pÄ tillÀggsikonen sÄ visas följande:

Antal annonser pÄ sidan
Företag bakom annonser
Anledningar till att du fÄr annonser, inklusive din plats, demografi, relaterade Àmnen och information om dig, ges med samtycke eller hÀrledd

FörlĂ€ngningen stoppar inte bara hos annonsörerna heller – det ger anvĂ€ndarna en topp bakom gardinen hos de företag som stöder onlineannonseringsbranschen. En kortfattad blick pĂ„ framsidan av CNN: s webbplats via tillĂ€gget visar inte mindre Ă€n 48 företag som tillhandahĂ„ller tjĂ€nster som molnlagring, analys och datalagring.

De som vill ta reda pÄ varför dessa företag samlar in data om dem, och vad de gör med det, uppmanas att lÀsa sekretesspolicyn för varje organisation med en direktlÀnk till var och en.