Google kommer att förbjuda annonser pÄ felaktiga webbplatser för Coronavirus

Google kommer att förbjuda annonser pÄ felaktiga webbplatser för Coronavirus

Den 18 augusti lanserar Google reklamförbud och demonetisering av webbplatser som syftar till att stÀnga av felinformation om koronavirus.

Enligt Googles nya riktlinjer kommer annonser att tas bort frĂ„n alla webbsidor som visar sig frĂ€mja information som inte stöds av ”auktoritativ vetenskaplig konsensus”, medan alla webbplatser som upprepade gĂ„nger bryter mot detta förbud kommer att demonetiseras helt.

Det Ă€r ytterligare ett steg frĂ„n en stor onlineplattform mot kampen mot konspirationsteorier och felinformation. Är det tillrĂ€ckligt?

Vad blir förbjudet?

Googles koronavirusoffensiva finns i tre delar.

För det första kommer Google helt att förbjuda annonser som direkt marknadsför falsk information om koronaviruspandemin. För det andra kommer teknikjÀtten att ta bort annonser som annars skulle visas pÄ enskilda webbsidor nÀr dessa sidor visar sig frÀmja ovetenskapliga metoder för COVID-19. Och slutligen, nÀr en webbplats visar ett mönster av falska ansprÄk, kommer alla annonser att tas bort frÄn den, Àven pÄ sidor som inte specifikt marknadsför falsk information sjÀlva.

En talesman frÄn Google gjorde ett uttalande som klargjorde resonemanget bakom beslutet att GrÀnsen, som tÀckte nyheterna.

”Vi inför ytterligare skyddsĂ„tgĂ€rder genom att utöka vĂ„r policy för skadliga hĂ€lsopĂ„stĂ„enden för bĂ„de utgivare och annonsörer till att omfatta farligt innehĂ„ll om en hĂ€lsokris som strider mot vetenskaplig enighet”, lĂ€s uttalandet.

Det Àr inte första gÄngen Googles moderbolag Alphabet tar stÀllning mot felinformation om coronavirus, Àven om tidigare försök har haft blandade resultat, sÀrskilt pÄ YouTube, den massivt populÀra alfabetÀgda videoplattformen.

Censurera felinformation

Tillbaka i mars försökte Google förbjuda alla icke-statliga annonser som nÀmner coronavirus, men gick snabbt tillbaka efter att tillbaka frÄn demokrater var orolig att det skulle göra mer skada Àn nytta.

YouTube gick igenom en liknande dans i mars, eftersom den först utgav en svepande demonetisering som pÄverkar alla videor som nÀmner coronavirus, till och med informativa, anvÀndbara.

Den 11 mars rullade YouTube tillbaka demonetiseringen, med YouTubes vd Susan Wojcicki som förklarade att YouTubes kÀnsliga hÀndelsepolitik syftade till att stoppa den kortsiktiga spridningen av felinformation i kölvattnet av en större hÀndelse, som pandemin.

“Det blir tydligt att denna frĂ„ga nu Ă€r en kontinuerlig och viktig del av vardagssamtalen, och vi vill se till att nyhetsorganisationer och skapare kan fortsĂ€tta producera kvalitetsvideor pĂ„ ett hĂ„llbart sĂ€tt”, förklarade Wojcicki.

YouTube har tagit olika slag i försök att squasha felinformation i flera Är.

I augusti 2019 meddelade YouTube att det skulle sluta spela riktade annonser i videor som Ă€r utformade för barngrupper. Senare pĂ„ Ă„ret sa videoplattformen att den framgĂ„ngsrikt hade tappat “grĂ€nsöverskridande” innehĂ„ll, dess benĂ€mning för falskt eller vilseledande innehĂ„ll, med 70% sedan man först började planera att sluta marknadsföra dessa videor (utan att ta bort dem frĂ„n plattformen) vid toppen av Ă„ret.

Sociala plattformar tar ett större ansvar

Googles senaste steg mot att försöka stoppa dÄliga skÄdespelare Àr bara ytterligare ett tecken pÄ en betydande förÀndring i teknikgemenskapens största sociala plattformar.

Teknikindustrin har lĂ€nge uppskattat kvaliteten pĂ„ “öppenhet” – att ge anvĂ€ndarna frihet att göra och sĂ€ga vad de vill, under antagandet att de bra saker som resulterar i slutĂ€ndan kommer att uppvĂ€ga det dĂ„liga. Den grundlĂ€ggande tron ​​har utmanats under de senaste Ă„ren, och vissa hĂ€vdar att en öppen plattform ofta helt enkelt kan tillĂ„ta att befintliga fördomar upprĂ€tthĂ„ller sig, samtidigt som de erbjuder helt nya konspirationer en potentiell vĂ€g mot mainstream-acceptans.

Efter Alfabetets mer eller mindre framgÄngsrika försök att stoppa spridningen av felinformation pÄ deras plattformar finns det fortfarande inte en tydlig vÀg framÄt mot ett mindre öppet men ÀndÄ ganska öppet internet. Men om de senaste förbuden mot coronavirus Àr nÄgon indikation, har Alfabetet bestÀmt att det Àr vÀrt att ta sig besvÀret med att ta reda pÄ det.