Google Live Transcribe-recension: hur det har potential att förÀndra mitt liv och andra som jag

Google Live Transcribe-recension: hur det har potential att förÀndra mitt liv och andra som jag

”Google har lanserat tvĂ„ nya appar för att hjĂ€lpa hörselskadade individer – LjudförstĂ€rkare och Live transkribera“

Som teknikjournalist har jag bevittnat att smarttelefonindustrin innoverar i en hisnande takt. Idag kan enheten som du bÀr i fickan göra mycket mer Àn bara ringa och ta emot textmeddelanden. Du kan spÄra din hÀlsostatistik, planera en vandring, betala, boka en hytt, bestÀlla mat, stÀnga av lamporna och mer med bara nÄgra kranar pÄ din smartphone. Jag har anvÀnt mÄnga av dessa funktioner i mitt dagliga liv, och tro mig, livet Àr mycket enklare Àn för flera Är sedan.

ÄndĂ„ har jag alltid haft en ryper nĂ€r det gĂ€ller teknik. Att vara en person med svĂ„r hörselnedsĂ€ttning irriterade mig alltid att teknikföretag och utvecklare inte gör tillrĂ€ckligt för personer med funktionsnedsĂ€ttning. NĂ„gra fĂ„ tillgĂ€nglighetsalternativ i min smartphone Ă„t sidan, det finns inte mycket annat som specifikt syftar till att göra vardagen enklare för mig och andra som har olika funktionshinder. Men nu verkar det som om utvecklarna pĂ„ Google Ă€ntligen har bytt fokus. Företaget meddelade nyligen tvĂ„ nya hjĂ€lpappar för hörselskadade – LjudförstĂ€rkare och Live transkribera. Och efter min erfarenhet har de potential att vara revolutionerande.

Google Live Transcribe och LjudförstÀrkare: vad de Àr och hur de fungerar

Innan jag fördjupar mig i de verkliga anvÀndningsfallet för dessa appar, lÄt oss ta bort specifikationerna och nitty-gritties. Google LjudförstÀrkare och Live transkribera Àr sjÀlvförklarande, eftersom det förstnÀmnda förstÀrker ljudets volym och klarhet medan det senare Àr ett transkriptionsverktyg. Som du kanske redan har gissat, LjudförstÀrkare Àr utformad för att öka ljudvolymen och tydligheten för personer med mildare hörselnedsÀttning. Appen underlÀttar att öka ljudet, finjustera ljudkvaliteten och minska ljudet. Den mest anvÀndbara funktionen Àr möjligheten att justera instÀllningarna för vÀnster och höger hörlurar, vilket Àr sÀrskilt fördelaktigt för personer som jag som tidigare kunde höra nÄgot genom ett öra. Jag sÀger tidigare eftersom min funktionsnedsÀttning har blivit sÀmre med Ären, det Àr dÀr Live Transcribe-appen kommer in i bilden.

Google har arbetat i nÀra samarbete med Gallaudet University, en ansedd institution för forskning om hörselnedsÀttning, för att utveckla Live transkribera app. Appen Àr en livrÀddare för personer som jag som inte kan lita pÄ hörapparater. De Live transkribera app innehÄller 70 sprÄk och dialekter för att konvertera tal till text i realtid. Applikationen stöder ocksÄ tvÄsprÄkiga samtal och lÄter anvÀndare vÀlja ett primÀrt och sekundÀrt sprÄk. Med det sagt, Live transkribera Àr fortfarande i beta och Àr tillgÀnglig som tidig nedladdning i Play Store. Som sÄdan behöver appen nÄgra förbÀttringar, som jag kommer att utarbeta lite om. TÀnk pÄ att jag kommer att begrÀnsa min Äsikt till bara Live transkribera app, eftersom det inte finns nÄgot sÀtt för mig att testa LjudförstÀrkare.

Google Live Transcribe: hur det skiljer sig frÄn digitala röstassistenter

Den första frÄgan som dök upp i mitt huvud nÀr jag hörde talas om Live transkribera app var om det skilde sig frÄn röstassistenter som Siri eller Google Assistant. NÀr allt kommer omkring kan de ocksÄ lyssna pÄ vad som sÀgs och visa det pÄ skÀrmen. Efter anvÀndning Live transkribera under en kort tid och efter att ha anvÀnt röstassistenter ett tag nu fick tvÄ sÀrskiljande drag i den nya appen den att skilja sig. Det hÀr Àr de tvÄ faktorer som gör transkriberingsverktyget till stor hjÀlp för hörselskadade.

Google Assistant
Först och frĂ€mst försĂ€krar Google anvĂ€ndare att transkriberade konversationer sparas pĂ„ anvĂ€ndarens smartphone och inte pĂ„ Googles servrar. Den hĂ€r funktionen lĂ„ter mig ha privata konversationer med min förlovade, bĂ€sta vĂ€nner och familj, som jag inte vill ha tilltrĂ€de till andra – i det hĂ€r fallet de servrar som anvĂ€nds av röstassistenter för att arbeta. Den andra Ă€r hur Live transkribera app transkriberar bara vad som sĂ€gs, sĂ„ att du kan fortsĂ€tta en normal konversation. Tidigare nĂ€r jag försökte anvĂ€nda Siri för att ha en konversation slutade röstassistenten att leta efter allt som sagts och slĂ€nga upp resultaten (vilket det Ă€r tĂ€nkt att göra), men detta avbröt konversationsflödet.

Google Live Transcribe: Àr det dÀr Àn?

Google har redan anvÀndarvÀnliga hjÀlpfunktioner (TalkBack för att ringa upp objekt pÄ skÀrmen för synskadade och hörapparatkompatibilitet för hörselskadade) integrerade i Android ett tag. Men de Àr bara inte upp till mÀrket och behöver förbÀttringar för att verkligen tjÀna funktionshindrade individer. Tack och lov, med lanseringen av Live transkriberaGoogle verkar ta ett steg i rÀtt riktning. Med detta sagt, som jag har nÀmnt tidigare, Live transkribera Àr fortfarande i den tidiga Ätkomstfasen och kommer med flera buggar. Till att börja med fungerar inte appen sÄ bra nÀr mer Àn tvÄ personer Àr inblandade i konversationen. SÄ om du Àr som jag kan du glömma att försöka vara en del av en aktiv konversation pÄ kontorsfesten och istÀllet fokusera pÄ en personlig chatt.

Live transkribera lyser nÀr den anvÀnds i en-till-en-konversationer, men Àven hÀr finns det nÄgra Äterkommande problem. Till att börja med, för att appen ska kunna transkribera talet exakt, mÄste talaren prata lÄngsamt med tydlig betoning pÄ varje ord. Om personen pratar för snabbt eller har en accent blir appen rörig och ibland autokorrigerar meningar eller ord till nÄgot som inte Àr nÀra vad som faktiskt sa. Dessutom mÄste högtalaren ocksÄ vara tydligt hörbar för att appen ska fÄnga vad som sÀgs. Jag försökte anvÀnda den nÀr jag gick pÄ en trÄng gata i Delhis Hauz Khas-omrÄde, och resultatet var inte sÀrskilt anvÀndbart. Du kan fortfarande be personen att prata nÀrmare mikrofonen pÄ din smartphone men det fungerar mycket bra.

Jag förvÀntar mig att Google stryker ut de flesta av dessa rynkor i den slutliga utgÄvan. Efter att ha anvÀnt appen under en tid har jag en checklista över saker som kan förbÀttras ur en hörselskadad persons perspektiv. Först och frÀmst talar tillbaka funktionaliteten hos Live transkribera bör ha möjlighet att stÀngas av. Du förstÄr, appen upprepar allt som den transkriberar, genom röst. Detta Àr överflödigt för en person som inte kan höra, och som sÄdan bör det vara en instÀllning för att stÀnga av den. Jag förstÄr att funktionen Àr dÀr för den som talar för att kontrollera om transkriptionen Àr korrekt, men oftare Àr det inte nödvÀndigt.

Dessutom Àr appens oförmÄga att fungera i bullriga miljöer en olÀgenhet. En möjlig lösning kan vara en bÀttre brusreduceringsalgoritm, eller alternativt en lista frÄn Google som anger vilka smartphones Live transkribera fungerar bÀst med. Som de sÀger Àr mÀnniskor stÀndigt giriga och jag Àr inget undantag. Jag skulle Àlska det om Google kunde hitta ett sÀtt att integrera Live transkribera till röstsamtal. PÄ det hÀr sÀttet kan det som den som ringer se visas pÄ telefonens display och en döv person skulle kunna hantera grundlÀggande telefonsamtal. Google har redan tekniken i form av funktionen Call Screen, den behöver bara gÄ en extra mil med Live transkribera.

Google Live Transcribe: hur det har hjÀlpt mig

Du kanske undrar varför jag har listat sÄ mÄnga problem med Live transkriberaoch ÀndÄ hÀvdade att det har potential att förÀndra mitt liv. Innan jag förklarar, förestÀll dig detta. För tvÄ Är sedan, nÀr jag intervjuades för det hÀr jobbet, skrevs varje frÄga noggrant pÄ en smartphone för att se till att jag förstod det. FörestÀll dig nu hur bekvÀmt det skulle ha varit om Live transkribera gjordes tillgÀnglig vid den tiden. Medan jag ÀndÄ lyckades landa jobbet, skulle det ha hjÀlpt mig att svara pÄ nÄgra frÄgor bÀttre om jag hade appen.

Ett annat exempel pĂ„ var appen kunde ha varit till nytta var under ett restaurangbesök nyligen. SĂ„ snart jag sa till receptionisten att jag var döv, gick hon omedelbart över till teckensprĂ„k. Medan jag uppskattade gesten var ironin att jag aldrig sjĂ€lv har lĂ€rt mig teckensprĂ„k, och jag Ă€r sĂ€ker pĂ„ att det finns flera andra som jag ocksĂ„. Även om det Ă€r en bonus att trĂ€na mĂ€nniskor pĂ„ teckensprĂ„k, skulle det vara livsförĂ€ndrande om restauranger och andra butiker kan ha en dedikerad Live transkribera display framför rĂ€knare anslutna till mikrofoner. Samma anvĂ€ndningsfall gĂ€ller i skolor och högskolor, dĂ€r lĂ€rare talar i en mikrofon ansluten till en Live transkribera visa. Detta skulle gĂ„ lĂ„ngt för att hjĂ€lpa hörselskadade elever att förstĂ„ begrepp bĂ€ttre (en annan stor Ă„nger för mig). Det finns sĂ„ mĂ„nga andra verkliga situationer som jag kan tĂ€nka mig var Live transkribera kunde fungera – frĂ„n klientmöten till första datum.

FrÄn en personlig upplevelse Àr rÀdslan för att missa högst nÀr du saknar antingen hörsel- eller visuella sinnen. Live transkribera Àr en strÄle av hopp för mig och andra hörselskadade mÀnniskor, eftersom möjligheterna Àr oÀndliga. Jag skulle gÄ sÄ lÄngt att jag sa att Live transkribera app, om den Àr polerad till perfektion och anvÀnds i stor skala, kan göra det möjligt för hörselskadade att leva ett nÀra normalt liv.