Google lyssnar igen pĂ„ dina inspelningar – om du lĂ„ter det

Google lyssnar igen pÄ dina inspelningar - om du lÄter det

Efter ett Ă„rs avbrott ska Google Ă„teruppta spara röstinspelningar frĂ„n sina anvĂ€ndare – men bara om de aktivt vĂ€ljer att delta i programmet.

I ett e-postmeddelande som skickas till Googles kunder sÀger företaget att det har uppdaterat sin stÄndpunkt nÀr det gÀller att hÄlla ljudinspelningar, med nya verktyg de som vill hantera sina sekretessinstÀllningar.

Google har för nÀrvarande möjlighet att spela in ljud frÄn anvÀndare av sin programvara, till exempel appar, samt hÄrdvara, inklusive Google Home-assistenten.

Google för att spara ljudinspelningar

I ett e-postmeddelande som skickades till Google-anvĂ€ndare förra veckan uppgav företaget att det skulle fortsĂ€tta dĂ€r det slutade förra Ă„ret och spara ljudinspelningar av interaktioner med röstassistentappar och hĂ„rdvara. I sjĂ€lva verket inkluderar företaget allt som svarar pĂ„ kommandot “Hej Google”.

I sjĂ€lva verket kan företaget spara inspelningar frĂ„n alla enheter som svarar pĂ„ ”Hey Google” -kommandot

Google hade samlat in denna information tidigare med en opt-out-metod – det vill sĂ€ga anvĂ€ndarna var tvungna att informera Google om att de gjorde det inte vill ha deras information lagrad. Allt detta Ă€ndrades förra Ă„ret, dock efter nĂ„gra högprofilerade nyhetsberĂ€ttelser dĂ€r företag som sparar ljudinspelningar granskades.

Amazon, Apple och Google kom alla under brand för att dela anvÀndarinspelningar med anstÀllda för att hjÀlpa till med sprÄkutbildning. Press tillÀmpades av lÀnder, inklusive Tyskland, vars datakommissionÀr inledde en utredning om praxis.

FrÄn och med den hÀr mÄnaden Àr Google redo att fortsÀtta spara ljudinspelningar igen, men nu anvÀnder de en opt-in-metod, vilket innebÀr att anvÀndare mÄste uttryckligen ge företaget tillstÄnd att anvÀnda sina data. Du kan kontrollera och uppdatera dina behörigheter pÄ Googles kontosida.

Google har automatiskt stĂ€llt in behörigheter för delning av röstinspelningar för alla anvĂ€ndare som “avvisade” tills du meddelar det pĂ„ annat sĂ€tt.

Google har automatiskt stĂ€llt in dessa delningsbehörigheter till “avvisade” tills du meddelar det pĂ„ annat sĂ€tt.

Google kan fortfarande ha dina Àldre data

Om du prickar över att Google sparar dina inspelningar kan du förestÀlla dig att eftersom behörigheterna nu Àr opt-in-baserade kan du luta dig tillbaka och koppla av. Det Àr dock viktigt att notera att medan Google ber om din tillÄtelse att spara inspelningar fram, alla inspelningar som gjordes före pausen kunde fortfarande sparas.

Lyckligtvis Àr Googles sekretessinstÀllningar ganska enkla att kontrollera och korrigera om du inte vill ha Àldre inspelningar tillgÀngliga. För att göra detta, besök Min aktivitet sida pÄ Google, klicka Filtrera efter datum och produktoch klicka pÄ Röst och ljud kryssruta. HÀr ser du alla sparade inspelningar (du kan ocksÄ lyssna pÄ dem genom att klicka pÄ mikrofonikonen).

Klicka pÄ soptunna för att radera dem permanent.

Vad kommer Google att göra med mina uppgifter?

Google, som med andra företag som samlar in ljuddata, Àr frÀmst intresserade av att anvÀnda inspelningar för att trÀna och förbÀttra sin nuvarande programvara för att bÀttre kÀnna igen en mÀngd olika röster, accenter och sÀtt.

Denna information Àr ovÀrderlig för Google och en rik resurs för utbildning av AI. Det finns ingen bÀttre datauppsÀttning att trÀna en dator med Àn med faktiska exempel frÄn verkliga vÀrlden.

Men denna trĂ€ning sker inte i vakuum och krĂ€ver hjĂ€lp av mĂ€nniskor för att genomföra. Det finns inget sĂ€tt att veta om en AI analyserar korrekt anvĂ€ndarljud utan att en mĂ€nniska verifierar att det antas att formuleringen Ă€r korrekt. Det betyder att ja, det finns alla chanser att dina inspelningar kan lyssnas pĂ„ av Googles personal – dvs. verkliga mĂ€nniskor.

Även om du ger tummen upp för Google för att spara dina inspelningar, sĂ€ger företaget att det bryter upp ljudet i utdrag, och data anonymiseras innan de nĂ„r mĂ€nskliga öron.

Naturligtvis behöver du inte ge Google rÀtten att lagra din information, och du kommer inte att bestraffas för att inte göra det. Detta förhÄllande Àr enbart ett sÀtt, med Google som har allt att vinna pÄ att anvÀnda dina inspelningar för att trÀna sin AI, men med att du fÄr vÀldigt lite tillbaka.