Google öppnar en av vĂ€rldens viktigaste “utstĂ€llningar” för grottmĂ„lning i AR och VR

Google öppnar en av vÀrldens viktigaste

KonstnÀrer har numera sofistikerade verktyg till sitt förfogande för att göra sin konst, men det fanns inga iPads eller surfplattor för 36 000 sedan. Förhistoriska mÀnniskor anvÀnde grottor för konst, och Chauvet Cave rÄkar vara en av de viktigaste förhistoriska konstplatserna i vÀrlden. Det Àr ocksÄ stÀngt för allmÀnheten, sÄ du kan inte bara promenera över till ArdÚche-avdelningen i Frankrike för att besöka den. Vad du kan göra Àr dock att utforska hela utstÀllningen med hjÀlp av förstÀrkt eller virtuell verklighet tack vare Googles Arts & Culture-projekt.

Google samarbetade med Syndicat Mixte de la Grotte Chauvet för att leva upp projektet pÄ enheter som stöder AR- och VR-funktioner eller pÄ webben. Samlingen innehÄller cirka 54 samlade utstÀllningar och över 360 digitaliserade tillgÄngar att utforska. SkÄdespelerskorna Daisy Ridley och Cécile de France berÀttar pÄ engelska respektive franska för upplevelsen, som ocksÄ innehÄller kommentarer frÄn experter.

Utforskningen av Chauvet Cave kommer att bli mycket mer intressant i AR eller VR, sÄ lÀnge du har kompatibla enheter, men den Àr ocksÄ tillgÀnglig pÄ webben. Du behöver en AR-kompatibel telefon för att installera en Pocket Gallery app eller VR-enheter som Oculus Rift eller HTC Vive för VR-versionen som finns pÄ Steam.

En teaser för hela upplevelsen följer nedan, men du kan besöka Möt vĂ„r förfader avsnitt av Googles konst & kultur-projekt. Se ocksĂ„ till att du lĂ€ser Googles tillkĂ€nnagivande, som har praktiska lĂ€nkar till nĂ„gra av grottans utstĂ€llningar, alla inslagna i en berĂ€ttelse författad av en “anonym grottkvinna.”