Google Wars med Australien över ny lagstiftning

Google Wars med Australien över ny lagstiftning

I en pÄgÄende krÄngel om att betala för nyhetsinnehÄll har Google riktat sig mot de australiska myndigheterna och vÀdjar till nationens allmÀnhet i ett öppet brev.

Argumentet, som hÀrrör frÄn föreslagen lagstiftning som skulle se Google behöva betala nyheter för sina berÀttelser, har varit en kÀlla till ire för sökjÀtten sedan den skapades förra mÄnaden.

I sitt öppna brev uppgav Google att resultatet av lagstiftningen potentiellt kan vara datasekretessfrÄgor för australiska internetanvÀndare, liksom mindre relevanta sökresultat.

Australiens föreslagna lagstiftning

Den lagstiftning som föreslagits av Australien, kĂ€nd som News Media Bargaining Code, syftar, som den uttrycker det, till “jĂ€mstĂ€lldhet” mellan Google och nyheter. Lagstiftningen, utarbetad av Australian Competition and Consumer Commission, skulle ge nyhetsföretag möjlighet att förhandla med Google om avgifter för att deras innehĂ„ll ska visas i sökresultaten. Det Ă€r inte allt, den nya lagen skulle krĂ€va att Google informerade nyhetsinstitutioner om Ă€ndringar i dess algoritm och deras inverkan pĂ„ försĂ€ljningsstĂ€llen.

UnderlÄtenhet att följa lagstiftningen medför en rejÀl böter med 7 miljoner dollar per övertrÀdelse, eller 10% av lokal omsÀttning.

Det Àr vÀrt att notera att det inte bara Àr Google som pÄverkas av denna förÀndring. Andra, till exempel Facebook, skulle ocksÄ behöva följa om de ville publicera försÀljningstÀckning.

Flyttet frÄn Australien Àr ett som följer pÄ frÄn flera andra lÀnder som omprövar den ÄtkomstnivÄ som företag som Google borde ha till media. I april beordrade Frankrikes konkurrensmyndighet Google att förhandla med nyheter för att anvÀnda deras berÀttelser. Spanien har ocksÄ tidigare antagit liknande lagstiftning, dÀr Google svarar genom att helt enkelt dra sitt nyhetsflöde i landet snarare Àn att behöva betala för att anvÀnda det.

Googles öppna brev

I ett försök att fÄ den australiensiska allmÀnheten pÄ sin sida publicerade Google ett öppet brev som behandlade frÄgan och uppgav att flytten skulle vara en som skulle skada australierna.

Brevet, som tillskrivs Mel Silva, verkstÀllande direktör, drar inte slag och sÀger till australierna att lagstiftningen kommer att resultera i sÀmre och mindre relevanta sökresultat om de godkÀnns.

“De föreslagna Ă€ndringarna Ă€r inte rĂ€ttvisa och de innebĂ€r att Googles sökresultat och YouTube blir sĂ€mre för dig.”

Det hÀvdar ocksÄ att personuppgifter mycket vÀl kan Àventyras enligt den nya lagen, med hÀnvisning till bristande kontroll över hur sökbegÀran hanteras.

“Enligt denna lag mĂ„ste Google berĂ€tta för nyhetsmedieföretag” hur de kan fĂ„ tillgĂ„ng “till data om din anvĂ€ndning av vĂ„ra produkter. Det finns inget sĂ€tt att veta om nĂ„gon överlĂ€mnad data skulle skyddas, eller hur den kan anvĂ€ndas av nyhetsmedieföretag. ”

Google hĂ€vdar ocksĂ„ att policyn kraftigt snedvrider sig mot stora media och löper risken att utesluta mindre webbplatser och innehĂ„llsskapare och driva dem till sidorna. Dessutom hĂ€vdar Google att dess förhĂ„llande skulle skiftas för lĂ„ngt till förmĂ„n för medieföretag, som skulle kunna stĂ€lla ‘orimliga krav’.

“Lagen Ă€r inrĂ€ttad för att ge stora medieföretag sĂ€rskild behandling och för att uppmuntra dem att stĂ€lla enorma och orimliga krav som riskerar vĂ„ra kostnadsfria tjĂ€nster.”

NÀsta steg för Google

Eftersom ingen av sidorna vill lĂ€mna nĂ„gon gĂ„ng snart Ă€r det troligt att vi ser en lĂ„ng och bitter kamp spela i Australien nĂ€r Google bekĂ€mpar denna nya lagstiftning. Som företaget sĂ€ger i sitt eget öppna brev: ‘Du kommer att höra mer frĂ„n oss de nĂ€rmaste dagarna’, sĂ„ tydligt tar sökjĂ€tten inte detta liggande.

NÀr det gÀller nyheterna som befinner sig i centrum för denna debatt Àr det en bittersöt situation. Medan var och en av dem skulle argumentera för att de borde betalas av Google för deras innehÄll, skulle företaget vÀgra att betala dem och istÀllet utelÀmna dem frÄn sina sökresultat, skulle konsekvensen vara allvarlig, vilket i princip gör dem osynliga online över natten. Google stÄr för 86% av internetsökningarna, och media Àr starkt beroende av dem.

Om företaget helt enkelt skulle ta bort vissa nyhetsflöden frÄn sina tjÀnster snarare Àn att betala för dem, som det gjorde i Spanien, skulle mÄnga försÀljningsstÀllen drabbas.