Googles anstÀllda arrangerar en vÀrldsomspÀnnande walkout för att protestera mot sexuella trakasserier

google walkout

Googles anstÀllda runt om i vÀrlden gÄr ut frÄn sina kontor och vÀgrar att arbeta i protest mot företagets hantering av olika interna skandaler som involverar mÀn högt uppe i Googles led. Som CNN rapporterar, har walkout rullat över hela vÀrlden nÀr anstÀllda lÀmnar sina skrivbord kl 11:10 lokal tid i ett försök att visa företaget att de Àr missnöjda med sin interna kultur.

Walkouts Àr resultatet av en explosiv rapport som publicerades i New York Times förra veckan som beskriver hur Google avskedade, ignorerade och i vissa fall tÀckte över berÀttelser om sexuella övertrÀdelser av sina manliga anstÀllda genom att offren undertecknade sekretessavtal för att sÀkerstÀlla att ord inte sprids.

Det finns mĂ„nga namn som nĂ€mns i rapporten, men kanske det mest uppmĂ€rksammade fallet involverar Android-skaparen Andy Rubin, som lĂ€mnade företaget 2014 med en fallskĂ€rm pĂ„ 90 miljoner dollar för att underlĂ€tta hans fall. Som huvudman bakom Googles mobila operativsystem kan det hĂ€nda att det Ă€r lĂ€mpligt att fĂ„ betalt en massa pengar pĂ„ vĂ€g ut, men rapporten avslöjade att den verkliga anledningen till hans uttrĂ€de var att han pĂ„stĂ„s ha “tvingat” en kvinnlig Google-anstĂ€lld till en sexuell rĂ„kar ut för.

Google inledde en intern utredning och fann att pÄstÄendena var trovÀrdiga. Vid den tidpunkten hade det lÀmpliga och helt rimliga att göra att skicka Rubin, som var gift vid tidpunkten för hÀndelsen, packad med en kartong och lite annat. IstÀllet skickade de honom som en kung.

Samma mönster dyker upp med mÄnga andra mÀktiga mÀn inom Google, inklusive David C. Drummond, som var Googles generalrÄd och nu Àr juridisk chef för moderbolaget Alphabet. Drummond lurade pÄ sin fru med en kvinnlig Google-anstÀlld, fick ett barn med sig och Google tilldelades om henne efter att ha fÄtt reda pÄ det. Hon lÀmnade företaget strax dÀrefter.

Googles tidigare sökningschef Amit Singhal presenteras ocksÄ i rapporten för att ha pÄstÄtt ha famlat en kvinnlig anstÀlld vid ett arbetsevenemang. Googles utredning stödde offrets version av hÀndelserna och avskedades inte utan ombads istÀllet att avgÄ, vilket gav honom ett utgÄngspaket pÄ flera miljoner dollar.

Walkouts pÄgÄr fortfarande och arrangörerna planerar tydligen att dussintals Google-kontor ska delta. NÀr allt detta pÄgÄr kan du tro att Googles VD Sundar Pichai skulle göra sitt bÀsta för att dra ner gardinen men han har istÀllet uttryckt sitt stöd för dem som deltar i strofen och sÀger att de anstÀllda som vÀljer att lÀmna sina tjÀnster har företagets fulla stöd.