Googles hemska, hemska, inget bra, mycket dÄlig mÄnad

Googles hemska, hemska, inget bra, mycket dÄlig mÄnad

För Google har det varit en ganska bra mÄnad att begrava dÄliga nyheter. Apple dominerar den tekniska nyhetscykeln med sin nya lansering av iPhone och Watch. Samtidigt fortsÀtter sociala medieföretag som Twitter och Facebook att ta början pÄ kritiken för allt frÄn politisk censur till datainsamling. Denna typ av distraktion har gjort det möjligt för Googles smutsiga gÀrningar att flyga lite mer under radarn.

Alla tekniska jĂ€ttar Ă€r helt offentliga. Dessa enormt inflytelserika företag har varit under mikroskopet för allt frĂ„n sĂ€kerhetsproblem till datahantering. Och Google har för det första inte hanterat presset mycket graciöst. Faktum Ă€r att allt sedan Google tog bort “Don’t Be Evil” frĂ„n sin en gĂ„ng sĂ„ kĂ€nda uppförandekod har saker och ting inte kĂ€nts rĂ€tt i Mountain View, Kalifornien.

Den datadrivna tekniska jÀtten har tydligen vÀnt sig nÀr det gÀller globala frÄgor, lÀmnat tomma stolar vid senatens utfrÄgningar och gjort skuggiga affÀrer med kreditkortsföretag. Den hÀr mÄnaden har Google verkligen vinklat marknaden pÄ dÄlig press, oavsett hur populÀr den snart lanserade Pixel 3-smarttelefonen kommer att bli.

Även om det kan vara frestande att sikla över nĂ€sta iPhone eller lĂ€gga pĂ„ förolĂ€mpningarna mot Mark Zuckerberg, Ă€r det viktigt att inte glömma bort vad Google hĂ„ller pĂ„ med, sĂ€rskilt nĂ€r dess beteende har varit sĂ„ oroande.

Censurering av ryska protester

Censurering av annonser Àr inget nytt för Google. Av helt förstÄeliga skÀl avvisar, tar bort eller censurerar ofta annonser frÄn hatgrupper, bedragare och till och med dem som Àr benÀgna för dÄligt sprÄk. Men nÀr du börjar censurera ryska annonser som syftar till att sprida ordet om protester kan du ha gÄtt för lÄngt.

TyvÀrr Àr det precis vad Google gjorde förra mÄnaden. Företaget tog bort YouTube-annonser för Putins oppositionsledare Alexei Navalny som frÀmjade hÀndelser som protesterade mot Putins planer att höja pensionsÄldern pÄ uppdrag av ryska myndigheter.

Google hÀvdade att deras hÀnder var bundna, eftersom de fick veta av den ryska regeringen att lokala lagar förbjuder kampanj 24 timmar före valet. Det finns dock bara ett problem:

”Mötena har inget att göra med valet”, sĂ€ger Leonid Volkov, assistent till Navalny.

Huruvida det var Googles apati att undersöka karaktÀren av dessa politiska annonser eller motivationer som Ànnu vÀrre ÄterstÄr att se. Beviljas att inget av dessa alternativ mÄlar Google i ett mycket positivt ljus, men man bÀr verkligen mindre vikt.

Det var först i förra mÄnaden som Google fick kritik för att tyst utveckla en censurerad sökmotor för den kinesiska marknaden. För att bibehÄlla sin globala rÀckvidd verkar det som om Google Àr villiga att göra politiska kompromisser som företaget en gÄng kan ha ansett oacceptabelt.

Minskar senatens inbjudan

Att se tekniska chefer svara pÄ frÄgor i kongressen har blivit en ganska vanlig hÀndelse. Oavsett om det Àr Mark Zuckerberg som förklarar hur internet fungerar eller att Jack Dorsey blygt kÀmpar för att svara pÄ nÄgra frÄgor alls, Àr det sÀkert att förvÀnta sig att nÀstan alla tekniska företag med handen i datakakburken hamnar framför dessa senatorer nÄgon gÄng. Men inte Google.

NÀr Dorsey och Facebook COO Sheryl Sandberg stÀllde frÄgor frÄn senatorer pÄ Capitol Hill förra veckan satt en tom stol mellan dem. Reserverad för Googles chefer Larry Page eller Sundar Pichai, slutade den tomma stolen att representera teknikföretagets ovilja att ta utfrÄgningarna pÄ allvar.

“Jag hoppas att efter att amerikanerna sĂ„g den tomma stolen, att nĂ„gon i Googles ledning eller nĂ„gon i deras styrelse skulle komma till sina sinnen och sĂ€ga,” hej, vi mĂ„ste svara pĂ„ de amerikanska beslutsfattarnas frĂ„gor “, sĂ€ger Mark Warner, demokratisk senator frĂ„n Virginia. till BBC.

Google erbjöd sig att skicka en av sina frÀmsta advokater till förhandlingen. Men rÄdet valde att den tomma stolen skulle skicka ett meddelande om att dessa problem inte kommer att svepas under mattan.

Ge din MasterCard din information

OnlinesÀkerhet har varit en stor frÄga de senaste Ären. Stora och smÄ företag har blivit offer för dataintrÄng, medan individer över hela vÀrlden har blivit det vanliga mÄlet för online-bedragare. Och för att göra saken vÀrre köpte Google bara offline kreditkortsdata frÄn MasterCard av Ànnu en oroande anledning.

TeknikjĂ€tten gjorde affĂ€ren med det populĂ€ra kreditkortsföretaget i hopp om att spĂ„ra offline-köp. LĂ„t oss vara superklara hĂ€r – det betyder saker du har köpt med ditt kort i en butik, pĂ„ huvudgatan, i den verkliga vĂ€rlden. All den informationen Ă€r naturligtvis utöver de online-köpdata som Google redan har kunskap om. Och det, med sĂ„ mĂ„nga ord, kunde verkligen öppnas för en Pandoras lĂ„da med ekonomisk integritet.

“Detta vĂ€cker allvarliga farhĂ„gor angĂ„ende anvĂ€ndningen av privata finansiella data”, sĂ€ger juridisk direktör Myles Jackman till BBC. “Kommer MasterCard att kompensera sina kunder för den information de har gett till Google för sin egen ekonomiska vinst?”

Svaret pĂ„ den frĂ„gan Ă€r ett ganska fast och uppenbart “nej”. Google har samlat pĂ„ sig uppgifter i flera Ă„r nu, och nĂ€r man utnyttjar den finansiella sektorn med löften om monetĂ€r kompensation fĂ„r man en sĂ€rskilt dystopisk bild av teknikföretaget och den riktning det vĂ€xer in i.