Googles nya CameraX-verktyg hjÀlper till att förbÀttra kameraappar för Android-telefoner

Googles nya CameraX-verktyg hjÀlper till att förbÀttra kameraappar för Android-telefoner

“CameraX-verktyget gör det lĂ€ttare för apputvecklare att bĂ€ttre skrĂ€ddarsy sina appar till telefonkameror”

Android-kameraupplevelsen hÄller pÄ att bli mycket bÀttre. Google har slÀppt ett nytt verktyg för utvecklare som gör det lÀttare för dem att skapa bÀttre appar för smarttelefonkameror. Verktyget heter CameraX och det Àr redan tillgÀngligt för testning. CameraX Àr ett Jetpack-supportbibliotek, som liknar Camera2 API. Det Àr fortfarande i ett tidigt skede, men kommer definitivt att förbÀttras med tiden. Enligt Google utformades det nya verktyget för att lösa problem med Android-kompatibilitet och för att fÄ kameraprogram att fungera över ett större antal Android-enheter.

Verktyget hjÀlper ocksÄ telefoner att fÄ avancerade funktioner som tidigare var mycket svÄra att inkludera i telefoner som inte stöder vissa API: er. CameraX ger utvecklare ett lÀttanvÀnt API med bakÄtkompatibilitet upp till Android 5.0 Lollipop. Den anvÀnder nÄgra av funktionerna i Camera2 API, men Àr nu mycket enklare. Utvecklare behöver inte lÀngre anvÀnda enhetsspecifika koder nÀr de utvecklar en kameraapp. MÀngden kod som behövs för att lÀgga till kamerafunktioner blir ocksÄ mycket mindre Àn tidigare.

Det Ă€r sant att utvecklare mĂ„ste skriva olika koder bara sĂ„ att appen Ă€r kompatibel med en annan telefon. Det finns tusentals olika Android-smartphones tillgĂ€ngliga idag. Varje enhet har en kameraapp som skiljer sig frĂ„n den andra. Även kameraappar frĂ„n tredje part krĂ€ver flera rader koder för att anvĂ€nda enhetens kamera och annan teknik. Tack och lov tillĂ„ter det nya CameraX API utvecklarna att göra allt detta med bara tvĂ„ rader kod.

Utvecklare kan enkelt inkludera funktioner som portrÀttlÀge, HDR, nattlÀge, skönhetslÀge etc. Detta innebÀr att appar frÄn tredje part har tillgÄng till alla funktioner som finns pÄ lagerkameran. Snapchat eller Instagram kan till exempel anvÀnda HDR- eller Night Sight-funktionen pÄ Pixel-kameran. Det skulle vara fantastiskt, eller hur? CameraX kommer ocksÄ att göra det lÀttare för utvecklare att lÀgga till moduler för grundlÀggande kamerabeteenden till sina appar. PÄ sÄ sÀtt kan utvecklare fokusera mer pÄ prestanda och andra aspekter.

I slutÀndan kommer kameraappar för Android att vara mycket mer funktionspackade, snabbare och tillgÀngliga för ett stort antal enheter.