Grunderna i teleterapi

Avatar for Dr. Hafsa Akbar Ali

StrÄlbehandling Àr en av de mest omfattande behandlingarna som anvÀnds för behandling av cancer. Den bestÄr av att anvÀnda strÄlning i dess olika former som röntgenstrÄlar, gammastrÄlar, partiklar etc. Dessa strÄlningar anvÀnds för att förstöra tumörer antingen ensamma eller i kombination med kirurgi eller kemoterapi. StrÄlbehandling Àr antingen intern dvs brachyterapi eller extern dvs teleterapi.
Teleterapi Àr den mest typ av strÄlterapi av en extern strÄlning. Den anvÀnder en kÀlla utanför kroppen för behandling av cancer.

Teleterapi har definierats som ”tillĂ€mpningen av telekommunikationsteknik för att tillhandahĂ„lla professionella tjĂ€nster pĂ„ distans genom att lĂ€nka klinikern till klienten eller klinikern till klinikern för bedömning, ingripande och / eller konsultation. ” I ett nötskal Ă€r det en online-terapi.

Att resa till kontoret för terapi Àr ofta svÄrt och det tar mer tid och för mÀnniskor Àr det inte möjligt. Men med den moderna tekniken Àr det möjligt att klinikerna kan ansluta till klienterna oavsett var de bor.

Hur fungerar det?

Det Àr den vanligaste strÄlbehandling som anvÀnds vid cancerbehandling och ges normalt av koboltenheten. Den levererar gammastrÄlningar med hög energi eller en linjÀr accelerator som kan leverera röntgenstrÄlar eller elektroner med hög energi. I det vanligaste schemat ges behandling dagligen under en period av 4-8 veckor.
För att överföra en strÄldos till mÄlet som kan vara flera centimeter tjock placeras strÄlningskÀllan pÄ ett avstÄnd frÄn patienten (80-150 cm). Frisk vÀvnad inklusive hud i strÄlens vÀg kan ocksÄ bestrÄlas och exponeras. För att minska denna effekt anvÀnds högre energi för djupa tumörer. Behandlingen levereras frÄn olika vinklar som maximerar dosen vid korsningen.

Fördelar med teleterapi:

Teleterapi tar bort transportproblem. Ett bra alternativ för avlÀgsna omrÄden. PrisvÀrd och bekvÀm. Tar bort bensinkostnaden. Eliminerar besvÀret. För de medicinskt ömtÄliga patienterna. HjÀlper barnen att generalisera sina mÄl. HjÀlper förÀldrar att tillÀmpa mÄl i sin vardag. Alltid enligt schemat. Ger en patient i sin behandling. Information blir mer tillgÀnglig. Ger patienten att ta kontroll över sina egna framsteg. Mer bekvÀmt för förÀldrarna och barnen. Ger och skildrar scenvyn av terapiprocessen. TillÄter att hela familjen deltar. Ekonomisk.

Nackdelar med teleterapi:

En del av försÀkringsbolagen tÀcker inte e-terapi. Onlineterapi kan inte svara pÄ krissituationen. Det Àr inte lÀmpligt för patienter med allvarligt tillstÄnd. Ibland saknas viktig information. Etiska och juridiska problem utgör potentiella problem. LÀs ocksÄ: Allt du behöver veta om patientportalteknik

Moderna tekniker för teleterapi:

3D-konformell strÄlbehandlingsteknik, intensitetsmodulerad strÄlbehandling och bildstyrd strÄlbehandling fÄr rÀtt och exakt utformning av mÄlet. Den fÄr den föreskrivna strÄlningsdosen.
Dessa tekniker gör det möjligt för strÄlbehandling att förmedla den lÀgre strÄlningsdosen till friska vÀvnader och en högre dos till en tumör.
Patienten som fÄr strÄlbehandling kÀnner ingen fysisk kÀnsla nÀr de utsÀtts för strÄlning. Det liknar vÀldigt mycket med röntgen. Förutom det finns det biverkningar. I snabbt delande vÀvnader som slemhinnor och hud liknar tidig reaktion solbrÀnna. Vid mÄttligt delande celler till de i njuren eller kÀrlsystemet som hjÀlper hjÀrnan och ryggmÀrgen Àr toleransen mot strÄlning lÄg.
Om det behandlas över en viss tröskel riskerar patienterna att utveckla effekter som upptrÀder vid ett senare tillfÀlle i livet.
Modern teknik gör det möjligt att skona vitala organ. Ett annat viktigt verktyg Àr radiobiologisk forskning som hjÀlper till att vÀlja de bÀsta behandlingsscheman.

Slutsats:

Duckworth sa att upptagningen av teleterapi Àr lÄngsam just nu, men han tror att det snabbt kommer att pÄskyndas nÀr mÀnniskor blir mer bekanta med fördelarna, och nÀr försÀkringsbolagen börjar betala för det.

“Jag tror att det hĂ€r Ă€r en kulturell utveckling och jag tror att det kommer att ta lite tid”, sa han.
Det Àr en av de viktigaste tekniska utvecklingen för mental hÀlsa. Med tiden gÄr samhÀllet mer utvecklat om mentalvÄrdens roll. Terapeuternas efterfrÄgan kommer att öka. Antalet leverantörer vÀxer dock inte för att möta patienternas efterfrÄgan.
Den största fördelen med denna terapi Àr att du inte behöver resa och du kan ha en session var du Àn Àr.
HÄll ögonen öppna för fler uppdateringar!