Här är 10-årsjubileet för Android OS!

Avatar for Hamza Tauqeer

Världens mest populära smarttelefonoperativsystem fyller 10 år idag. Android OS finns i mer än 85% smartphones i världen. Detta hände inte över en natt. Under ett decennium har Android blivit världens mest populära operativsystem och är inte bara begränsat till telefoner utan i surfplattor, smartklockor, bilar och många andra smarta enheter. På grund av det stora utbudet av enheter väljer människor Android över iOS.

Lanseringen av den ursprungliga iPhone 2007 förändrade mobiltelefonindustrin för alltid. Ursprungligen, när iPhone lanserades, fanns det bara några få spelare på marknaden. Nokias Symbian dominerade då.

Android är ett Linux-baserat operativsystem med öppna källor. Det gör det möjligt för tillverkare att anpassa och utveckla sin egen hud (gränssnitt) baserat på Androids ramverk. Precis som Samsungs TouchWiz, HTCs HTC Sense UI, MI: s MIUI och så vidare.

Vi lyfter fram några av de viktigaste milstolparna och enheterna som tog detta operativsystem till nästa nivå.

HTC Dream (G1) РDen första Android-enheten:

Släppt 2008 var HTC Dream (AKA T-Mobile G1) världens första Android-smartphone. Den har ett skjutbart tangentbord, en skärm på 3,17 with med en upplösning på 320 x 480. En spårningskula för enkel navigering som BlackBerry.

Allt detta har tjockleken 16 mm. J√§mf√∂rt med iPhone var HTC Dream inte alls s√• snygg och futuristisk. Det hade inte 3,5 mm h√∂rlursuttag. √Ąven efter alla dessa brister lyckades f√∂retaget s√§lja √∂ver en miljon enheter under de f√∂rsta sex m√•naderna efter lanseringen.

HTC och Google Collaboration – Nexus One:

Om du tror att HTC samarbetade med Google i Pixel och Pixel XL tar du fel. 2010 lanserades Nexus One med varumärket Nexus. Det var den första enheten som faktiskt stod tå till tå mot iPhone. Nexus var mer fokuserad på att ge människor en ren Android-upplevelse utan uppblåsning.

Det var den tid då Android släppte det fysiska tangentbordet och gav en OLED-skärm i helskärm.

Samsung Galaxy S:

Vi s√•g gryningen av Samsungs Galaxy S-serie 2010. S1 har 1 GHz ARM-processor med PowerVR-grafikprocessor. Programvaran var ‚ÄĚHummingbird‚ÄĚ d√•. Den nuvarande versionen √§r Android P med m√•nga f√∂rb√§ttringar. Super AMOLED-sk√§rmen p√• 480 x 800 pixlar √§lskades av alla. iPhone 4 gjorde det mycket tufft f√∂r Samsung S1 att t√§vla.

Samsung sålde 25 miljoner Galaxy S-enheter från och med 2013.

https://www.youtube.com/watch?v=mW_P9NX11oo

Android Market för appar:

Apple tillkännagav sin AppStore 2008 tillsammans med iPhone 3G. Detta öppnar möjligheten och potentialen för vad smartphones kan göra med apparna.

D√§refter introducerade Google “Google Play Store” p√• flera m√•nader genom att introducera appar och spel.

Google Play Store – 2018

Idag erbjuder Google appar, spel, musik, filmer, TV-program och så mycket för miljarder användare runt om i världen.

Android Wear:

År 2014 gick Google in på SmartWatch-marknaden och tillkännagav en ny version av Android exklusivt för bärbara enheter. Android uppträdde först i LG G Watch, Moto 360 och Samsung Gear.

Låt oss veta vad du tycker i kommentarfältet nedan!